Antena Meniu Search
x

Apă potabilă creată doar din aer si energie solară, planul ambițios al unei companii americane

Dacă în dimineaţa aceasta în timp ce v-aţi spălat pe dinţi aţi lăsat apa să curgă, poate ar trebui să ne reamintim că în lume sunt peste un miliard de oameni care nu au acces la apă potabilă. Așa că astăzi vom vorbi despre soluții oferite de tehnologie care pot rezolva această problemă.

de Liviu Redeleanu

la 29.07.2021, 08:44

Vezi și

Apa nu este pe-atât de abundentă pe cât am fi tentați să credem. În cifre, doar 1% din apa existentă la nivel global este potabilă. Iar pe ea se bazeaza peste 7.6 miliarde de locuitori. Odată cu suprapopularea planetei, schimbările climatice si cresterea deficitului de apă, a apărut și nevoia urgentă de soluții rapide. Iar unii cercetători au fost convinsi că răspunsul este în aer. Nu la figurat, ci la propriu. Asa a apărut apa potabilă creată doar din aer si energie solară. 

Apa este vitală. Din păcate, peste o treime din populaţie are acces la ea în mod limitat. Iar procentul este în creştere. Se estimează că în următorii 4 ani, mai mult de 70% din populaţia lumii se va confrunta cu lipsa apei potabile. Există însă o tehnologie care îşi propune să schimbe această statistică. O companie americană spune că poate produce milioane de litri de apă potabilă în fiecare an, doar din aer şi soare. 

Cody Friesen, CEO Zero Mass Water: Zero Mass Water există pentru a îmbunătăţi apa pentru fiecare persoană, oriunde. 

Pentru a face asta, compania a dezvoltat o tehnologie pe care a numit-o hidropanouri. Este vorba despre un fel de panouri solare care folosesc sută la sută energie regenerabilă, dar care în loc să producă electricitate, produc apă potabilă. 

Vahid Fotuhi, vicepreşedinte EMEA: Aceste hidropanouri produc eficient apă potabilă de înaltă calitate zi de zi, fără a avea nevoie de infrastructură, energie sau orice alt tip de reţea. 01.16 

Inventatorul lor şi-a dat seama că există multă umiditate în aer, iar provocarea a fost să o extragă şi să o livreze eficient şi durabil sub forma apei potabile. Patru ani a lucrat la prototipul hidropanoului, iar într-un final a găsit şi formula câştigătoare. 

Cody Friesen, CEO Zero Mass Water: Practic, luăm un set de nanomateriale avansate care absorb apa din atmosferă şi apoi folosim lumina solară pentru a recircula apa din aceste materiale, producând vapori condensabili care la rândul lor produc apă pură, care este apoi mineralizată şi stocată pentru oricine doreşte să bea apă. 

Experţii spun că una dintre cele mai mari provocări din calea acestei tehnologii este acceptarea în masă. 

Vahid Fotuhi, vicepreşedinte EMEA: La fel ca în cazul tuturor tehnologiilor controversate, iniţial oamenii evită să schimbe. Sunt reticenţi să încerce ceva nou şi la fel se intâmplă şi în sectorul apei.

Oamenii de aici sunt obișnuiți cu soluțiile de bază. Şi ce propunem noi este un fel de meniu diversificat în mod eficient. 

În prezent, compania are panouri instalate în 50 de ţări din întreaga lume şi alimentează cu apă potabilă numeroase şcoli, şantiere şi clădiri rezidenţiale din Statele Unite, Africa şi Orientul Mijlociu. Fiecare panou poate genera până la cinci litri de apă potabilă pe zi. 

Compania are potențialul de a satisfice nevoia de apă potabilă a milioane de oameni de pe planetă, într-un mod 100% regenerabil. Însa, având în vedere că peste 2 miliarde de oameni trăiesc în zone cu deficit mare de apă potabilă, este nevoie de mai mult de atât. ONU își propune așadar ca în 2023 să organizeze prima conferință pe tema apei și a salubrității. Se va numi Apă pentru Dezvoltare Durabilă și vor fi discutate soluții care să rezolve această mare problemă a omenirii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » UseIT » Apă potabilă creată doar din aer si energie solară, planul ambițios al unei companii americane