Antena Meniu Search
x

Livrarea de colete cu ajutorul dronelor, tot mai aproape de realitate

Dronele au devenit deja o prezenţă obişnuită pe cer. Însă în următorii ani, aceste aparate ar putea fi folosite în domenii total neaşteptate. 

de Liviu Redeleanu

la 24.06.2021, 09:28

Vezi și

Dronele sunt folosite în tot mai multe domenii datorită faptului că au aplicabilitate foarte larga, astfel le întâlnim de la divertisment până la aplicații militare. Lăsând utilizările din domeniul militar la o parte, dronele civile se împart în doua categorii: de agrement sau comerciale. 

Dronele comerciale sunt folosite cel mai adesea pentru fotografie și filmări aeriene, în agricultură pentru măsurători și monitorizări ale recoltelor sau măsurători topografice în proiecte de inginerie civilă. 

Un domeniu în care dronele s-au dovedit foarte utile este cel al operațiunilor de căutare și salvare. Astfel, ingineri de la Institutul Fraunhofer din Germania au construit un prototip de dronă capabilă sa găsească oameni după strigăte sau alte sunete care ar putea indica faptul că se află în dificultate.

Acest tip de drona ar putea fi de mare ajutor în cazul unor scenarii de dezastre naturale cum ar fi cutremure sau inundații, când ar putea trimite rapid și cu mare precizie către echipele de salvare, localizarea oamenilor care se afla în pericol. 

Un alt domeniu în care dronele ar putea sa aibă un impact serios este cel al livrărilor de pachete. Într-un studiu Emergen Research se estimează că piața livrărilor de pachete cu ajutorul dronelor poate depăși 18 miliarde USD pana în 2028. 

Oranmore, un oraș din Irlanda în care locuiesc 8,000 oameni, este unul dintre puținele locuri din lume unde, dacă iți comanzi o cafea acasă, s-ar putea să-ți fie livrată de o dronă. Amazon Prime Air, compania Wing a lui Google și UPS au primit deja aprobări sa folosească drone pentru livrări de la autoritatea care administrează Aviația în SUA. 

Reglementarile încep și ele sa se adapteze apariției dronelor comerciale. Fiind aparate de zbor, dronele sunt reglementate destul de strict, iar forțele de ordine au început sa aibă la îndemână instrumente care să combată utilizarea neautorizată a dronelor. Chiar săptămână trecută, un utilizator de drona a fost amendat la Londra cu 5000 lire sterline pentru ca a zburat ilegal pe deasupra sediului MI6. Pe lângă dronele comerciale, mai există o categorie populară: cele de agrement. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » UseIT » Livrarea de colete cu ajutorul dronelor, tot mai aproape de realitate