Antena Meniu Search
x

Video 11 judeţe, sub cod portocaliu. Ninsori abundente şi vânt de 110 km/h: e aşteptată şi prima ninsoare în Bucureşti

Urmează o noapte vijelioasă, cu ninsori abundente şi vânt de 110 de kilometri pe oră. Codul portocaliu a fost extins. La munte, viscolul va face troiene de jumătate de metru. Autorităţile avertizează că drumurile din Dobrogea şi Moldova ar putea fi închise din cauza vizibilăţii reduse. Şi Capitala va fi acoperită de un strat de zăpadă.

de Redactia Observator

la 25.11.2023, 19:34

Vezi și

După o zi în care ploaia nu a stat o clipă, urmează o noapte cu ninsori şi viscol. 11 judeţe din estul României intră sub cod portocaliu. Vor fi ninsori grele până mâine după-amiază, iar vântul va atinge 110 kilometri pe oră. Drumarii îi atenţionează pe şoferi că viscolul va reduce vizibilitatea până la 50 de metri şi le recomandă să evite deplasările care nu sunt urgente. "Se poate ajunge inclusiv la decizia restricţionării circulaţiei rutiere pe anumite sectoare de drum naţional", a declarat Cristi Tudor, DRDP Craiova.

Marţi, altă furtună venită din vestul Europei va aduce ninsori în Ardeal şi ploi în celelalte regiuni

Vremea se strică şi pe litoral, care va fi lovit de a doua furtună de proporţii într-o săptămână. Weekendul trecut, rafalele care au lovit cu forţa unui uragan au doborât zeci de acoperişuri şi copaci în Constanţa. Marea este deja foarte agitată. Vântul va sufla, la rafală, cu peste 100 de kilometri pe oră, deja toate porturile din Constanţa sunt închise. Furtuna care vine peste Dobrogea afectează deja Bulgaria. Acolo este deja cod roşu, iar zăpada biciuită de rafalele de peste 100 de kilometri va forma troiene, avertizează meteorologii. Ministerul de Externe ne recomandă să evităm călătoriile în ţara vecină.

Viscolul schimbă şi mersul trenurilor. Trenurile Bucureşti - Constanţa şi retur nu vor mai fi tractate de locomotive electrice, ca să fie evitat blocajul, dacă apar pene de energie. Asta înseamnă, însă, că viteza va scădea, iar durata călătoriei va creşte. Codul portocaliu ocoleşte Bucureştiul, care are, însă, avertizare cod galben. Ninsorile de la noapte vor aşterne un strat de zăpadă de 10 centimetri, care ar putea fi înălţat de rafalele de peste 50 de kilometri pe oră. Primăriile de sector au pregătit 480 de utilaje de deszăpezire pentru a interveni.

Ninsorile vin la pachet cu un frig năpraznic. "Scăderile vor fi de 10-11 grade, în ceea ce priveşte temperaturile maxime, temperaturile minime nu vor avea o amplitudine atât de mare", a declarat Oana Păduraru, meteorolog ANM. Dacă în Bucureşti şi în sud-estul ţării, minimele se apropie de zero grade Celsius, la munte vorbim deja de ger. Au fost minus 11 grade la Bâlea Lac. Iarnă în toată regula este şi în regiunile montane din Vâlcea şi Gorj, unde drumarii muncesc de două zile la curăţarea drumurilor.

Deocamdată, s-a dat startul sezonului de săniuţă. Şi în staţiunea Voineasa, din Vâlcea, a nins serios. Administratorii domeniului schiabil Transalpina au pornit tunurile de zăpadă şi speră să dea startul noului sezon de schi pe 1 decembrie. Ciclonul care vreme aspră se va îndepărta de ţara noastră duminică spre luni. Atmosfera nu va rămâne însă liniştită mult timp pentru că marţi, altă furtună venită din vestul Europei va aduce ninsori în Ardeal şi ploi în celelalte regiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » 11 judeţe, sub cod portocaliu. Ninsori abundente şi vânt de 110 km/h: e aşteptată şi prima ninsoare în Bucureşti