Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Metoda prin care alegem cele mai bune fructe şi legume din pieţe. Specialist: "Să vedem în primul rând luciul"

Canicula din aceste zile dă multe bătăi de cap comercianţilor. În pieţe, fructele şi legumele se strică din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Deşi vânzătorii le stropesc continuu cu apă, la finalul zilei, kilograme întregi de fructe şi legume ajung la gunoi. Clienţii trebuie să fie şi ei atenţi în această perioadă, să aleagă alimentele cât mai proaspete şi să cumpere cât mai puţin, adica doar cat au nevoie. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 11.07.2024 , 18:05

"E foarte cald, e verdeaţă şi imediat se veştejeşte, imediat se înmoaie. Două găleţi de apă se duc aşa lejer", spune un comerciant. Legumele şi fructele rezistă cu greu în pieţe. Din cauza caniculei, jumătate din tarabe sunt goale, iar comercianţii care s-au încumetat să iasă cu marfa sunt atenţi să o ude cât mai des cu apă, pentru a rezista cât mai mult.

Verdeţurile rezistă cel mai puţin. În doar o oră, chiar dacă au fost stropite, ajung să se veştejească. La final de zi, comercianţii sunt nevoiţi să le arunce. Seara, aproximativ 20% dintre legume şi 30% dintre fructe ajung la gunoi. 

"Ce rămâne pe a doua zi cu siguranţă aruncăm. Nu putem să dăm clienţilor marfă veche. Se îngălbeneşte, se strică foarte tare, începând de la salată, ceapă, verdeţuri, chiar şi la rădăcini se mai întâmplă să se înmoaie", explică un comerciant. "Fiind foarte coaptă, trebuie să o dăm la o parte, nu putem să o punem şi le dăm deoparte", adaugă altul. 

Vezi și

Clienţii trebuie să fie mai atenţi la cumpărături

Şi clienţii trebuie să fie mai atenţi la cumpărături în această perioadă. "Da, am verificat cu privirea, altfel cum? Luăm mai puţin să nu le aruncăm", spune un client. "Mă uit la ele pur şi simplu, să nu fie stricate, atinse. Încercăm să le ţinem în frigider pe toate cât se poate", spune altul.

Specialiştii ne recomandă să alegem fructele şi legumele ferme la atingere, puternic colorate şi fără semne: "Trebuie să apăsăm uşor cu degetul şi rămâne o mică adâncitură. După câteva secunde îşi revine la loc. Să vedem în primul rând luciul care e pe ele şi să nu ducă către o culoare maronie închisă. Ne uităm tot timpul, zicem noi, la codiţă. Să fie codiţa verde".

Canicula dă bătăi de cap producătorilor şi în sere

Canicula dă bătăi de cap producătorilor şi în sere, unde temperaturile depăşesc 50-60 de grade în această perioadă. "Trebuie să suplimentăm prin irigări, prin ventilări care trebuie să le facem în spaţii protejate, în sensul în care trebuie să deschidem geamul, ferestre de aerisire. Dacă sunt construcţii moderne, acolo sistemele pot controla, numai că consumurile energetice sunt ridicate şi implicit costul de producţie e ridicat", explică Vasile Stoleru, prorector USV Iaşi.

Vremea va continua să facă ravagii şi în următoarele zile. În weekend este în vigoare un cod roşu şi unul portocaliu de caniculă în toată ţara. Temperaturile vor ajunge şi la 41 de grade Celsius la umbră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Stiri economice » Metoda prin care alegem cele mai bune fructe şi legume din pieţe. Specialist: "Să vedem în primul rând luciul"