Antena Meniu Search
x

Alertă de caniculă în aproape toată țara. Coduri galben și portocalii în București și 34 de județe

Meteorologii mențin codul portocaliu de caniculă pentru vestul țării. Sunt așteptate ploi și vijelii, dar și temperaturi foarte ridicate. De asemenea, Capitala și alte județe din țară sunt sub avertizare cod galben, astăzi și mâine.

de Redactia Observator

la 04.07.2022, 09:27

Cinci județe din vestul țării sunt luni și marți sub avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic. Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Craș-Severin.

Coduri galben și portocaliu de căldură luni și marți

În zilele de luni și marți, în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu

meteoromania.ro

Pe acelaşi subiect

De asemenea, alte județe din țară sunt sub avertizare cod galben.

Sunt vizate Capitala și județele Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Argeș, Olt, Dâmbovița, Teleorman, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Vaslui și Iași.

În aceste zone, se va menține valul de căldură, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. Și această avertizare este în vigoare luni și marți.

Vremea 4 iulie 2022. Luna lui Cuptor aduce temperaturi aproape de record

Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar în cele vestice și nord-vestice se va intensifica, astfel că temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Va fi caniculă în vest și nord-vest și local în centru, sud și est, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și de deal. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia de Vest, iar cele minime, în general, între 13 și 23 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza și seara când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii local în zonele montane și pe arii mai restrânse în Oltenia, Transilvania și Moldova. Ploile vor avea și caracter torențial, iar punctiform cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și va cădea grindină. În celelalte regiuni, astfel de fenomene se vor semnala izolat.

Prognoza meteo București

Valul de căldura se va menține, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35...36 de grade, iar cea minimă de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, însă probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Alertă de caniculă în aproape toată țara. Coduri galben și portocalii în București și 34 de județe