Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Avertisment venit de la Ministerul Mediului: "Urmează o zi grea. România va fi măturată de ciclonul Ashley"

Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată de acest ciclon, Ashley, spune, duminică dimineața, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El afirmă că nu cantitățile de precipitații sunt problema, ci timpul foarte scurt în care va ploua.

de Redactia Observator

la 29.09.2024 , 06:54

Avertisment venit de la Ministerul Mediului: "Urmează o zi grea. România va fi măturată de ciclonul Ashley" - Shutterstock

"Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte și mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitații foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe județe sub cod galben și sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii", spune Mircea Fechet.

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00

El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent. "Mă asigur că toate instituțiile sunt bine coordonate, autorități publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență și multe alte instituții. Urmează o zi lungă azi și o zi grea cel mai probabil și e posibil să fie o noapte și mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toți cei care sunt acum pe poziții și voi începe ziua cu județul Brașov, unde așteptăm precipitații și de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînțeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează și nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea știe ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi", încheie Fechet.

Articolul continuă după reclamă

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00. În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.

Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineața până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Vremea » Avertisment venit de la Ministerul Mediului: "Urmează o zi grea. România va fi măturată de ciclonul Ashley"