Antena Meniu Search
x

Noi avertismente de furtuni de la meteorologi. Un ciclon loveşte România din sud

De miercuri, vremea se răceşte şi vin aversele cu descărcări electrice şi cu risc mare de inundaţii. Codurile portocalii emise de meteorologi şi hidrologi intră în vigoare. Unele judeţe au fost deja lovite de puhoaie, iar pagubele se ridică la aproape zece milioane de lei.

Vezi și

De miercuri, vremea se răceşte şi vin aversele cu descărcări electrice şi cu risc mare de inundaţii. Codurile portocalii emise de meteorologi şi hidrologi intră în vigoare. Unele judeţe au fost deja lovite de puhoaie, iar pagubele se ridică la aproape zece milioane de lei. Autorităţile locale au cerut sprijin Guvernului.

După furtunile şi inundaţiile din weekend, vremea rea loveşte din nou.

Vreme ploioasă până în 30 iunie

De miercuri vin noi vijelii şi averse în mai mult de jumătate din ţară. Nouă judeţe sunt sub cod portocaliu de furtuni şi ploi torenţiale. Alte 23 sunt sub avertizare de tip cod galben. 

Pe acelaşi subiect

"Un ciclon vine dinspre Peninsula Balcanică si aceste ploi cuprind cea mai mare parte a tarii. Pana in 30 iunie instablitatea atmosferica se va mentine pronuntată", spune meteorologul Mihai Histu.

Cele doua coduri date miercuri de meteorologi sunt doar inceputul. Pana duminică vor fi emise si alte avertizări de vreme rea, inclusiv pentru Bucuresti unde sunt asteptate furtuni si cantitati mari de apa. 

Temperaturile scad din cauza ploilor

În Capitală, va începe să plouă de miercuri noapte. Nu vor lipsi descărcările electrice şi rafalele. În unele cartiere, se vor strânge şi 40 l/mp. Iar temperaturile coboară pâna la 15 grade. Hidrologii avertizează şi ei că riscul inundaţiilor e ridicat. Până joi dimineaţă, e cod portocaliu pentru râurile din judeţele Prahova, Vrancea şi Buzӑu. 

Inundaţiile deja au lovit

În judeţul Alba, după patru zile de la viitură, oamenii din satul Bucerdea Vinoasă caută să mai recupereze ceva din mâlul rămas în urma potopului. Apa a venit cu o viteză atât de mare, încât a luat pe sus utilaje, maşini şi copaci. În case, a făcut prăpăd. 

Sătenii încă îşi curăţă curţile. Armata a fost chemată în sprijinul lor. Multe din gospodăriile afectate nu sunt asigurate. Pagubele nu au fost încă estimate. 

Însă în Botoşani, autorităţile au terminat evaluarea. E nevoie de nouă milioane de lei pentru reparaţii. Vremea rea provoacă pagube în toată partea de sud a Europei. În Bulgaria şi Italia e cod portocaliu de ploi abundente. Iar în Grecia, e cod roşu de furtuni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Vremea » Noi avertismente de furtuni de la meteorologi. Un ciclon loveşte România din sud