Antena Meniu Search
x

Video Canicula înlocuită de furtuni care au lovit cu puterea unui uragan. Viiturile au măturat o şosea din Tulcea şi au pus în pericol 10 persoane

Canicula de 42 de grade Celsius s-a transformat în vijelii cu putere de uragan şi viituri nemiloase. 10 oameni au fost în pericol de moarte, loviţi de puhoaiele care au măturat o şosea din Tulcea. Torenţii au luat pe sus maşini de câteva tone, le-au aruncat în copaci sau le-au scufundat în mlaştini. Grindina de mari dimensiuni şi fulgere înfricoşătoare au completat furia naturii, care a afectat 22 de  judeţe.

de Redactia Observator

la 28.07.2023, 08:56

Vezi și

Patru maşini şi două motociclete au fost prinse în mijlocul unei viituri care a apărut brusc pe o şosea din Tulcea. Acolo a  plouat în două ore cât pentru două săptămâni.10 oameni au rămas captivi între apele furioase. Au sunat disperaţi la 112.

Martor: "Mai am un copil în maşina de pompieri!" 

Într-o maşină aruncată de ape într-un copac, patru oameni erau blocaţi şi priveau neputincioşi cum cresc şuhoaiele în jurul lor. Alţii au apucat să iasă din automobil şi s-au refugiat pe un mal de pământ sau pe marginea drumului. 

Pompier: "Am scos patru persoane. Mai erau doi acolo, doar i-am sprijinit să-i evacuăm!"

Pe acelaşi subiect

Desculţi şi cu picioarele pline de noroi, au fost salvaţi cu excavatorul din calea apelor. 

În maşinile blocate de rădăcinile şi crengile aduse de puhoaie, pompierii căutau un semn de viaţă. 

Andreea Filip, reporter Observator: "Ca să vă faceţi o idee de forţa naturii, această maşină a fost luată, purtată de puhoaiele puternice şi înghiţită de mâl."

Ca să nu devină din salvatori victime, în apa care le trecea de brâu, pompierii s-au legat între ei ca să ajungă la o maşină care nici nu se zărea din mlaşinta în care o aruncase viitura. După o intervenţie periculoasă şi pentru victime şi pentru salvatori, toată lumea a ajuns cu bine acasă, dar cu amintirea vijeliei care era să le ia viaţa.

Martor: "Prima dată, a dat încet. Apoi, a dat mai tare, şi mai tare, şi mai tare, şi mai tare până s-a udat pământul." 

Furtuni după caniculă

Puhoaiele au năvălit, însă, şi peste localnicii din oraşul Tulcea. Ploaia de ieri a adus peste 30 de litri de apă pe metru pătrat şi multe străzi au fost acoperite de torenţi. Localitatea este marginită de coline de pe care şuvoailele curg spre centrul oraşului, aflat aproape de nivelul mării. Din cauza aceasta, apa nu se poate curge rapid şi apar inundaţii de proporţii. 

La Iaşi, oraş în topul celor mai poluate din ţară, furtuna a arătat şi mai bine câte noxe are de spălat natura. Străzile au fost acoperite de o spumă albă. 

Prof. Univ. Dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizica UIAC Iaşi: "Sunt acei poluanţi pe care îi respirăm tot timpul, nu-i vedem, uneori nu îi măsurăm, dar natura ni-i arată."

În Vaslui, o furtună cu gheaţă a speriat oameni şi animale. În câteva minute, toate curţile erau acoperite cu un strat gros şi alb. La Bucureşti, furtuna a început azi-noapte, când temperaturile au scăzut vertiginos. Şi circulaţia trenurilor de călători a fost grav afectată după ce pe liniile de cale ferată au căzut mai mulţi arbori. Recordul l-a avut trenul Mangalia – Baia Mare, care a ajuns la destinaţie cu 7 ore întârziere. 

Angajat CFR: "Furtunile produc de regulă ragavii. Răstoarnă copaci, se înterupe sursa de curent care e pentru linie electrificată. Şi gata."

Călător: "S-a rupt ceva copac pe linie, fire, a fost vremea urâtă."

Valul de aer fierbinte, înlocuit de o masăde aer polar

Un val de aer polar a înlocuit brusc aerul african. În sudul ţării, ziua de astăzi a fost diametral opusă celei de alaltăieri, cu cod roşu de caniculă. Temperaturile au scăzut şi cu 15 grade Celsius în unele oraşe. Marţi erau 31 de grade Celsius în vest şi până la 42 în sud-est. Răcirea a continuat rapid astfel că ieri au fost temperaturi de 17 grade în vestul ţării şi 27 în sud-est. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: "Este trecut de ora 17.00 şi în Bucureşti meteorologii ne spun că la această oră avem aproape 40 de grade Celsius. Doar că un termometru instalat cu senzori la soare ne arată că resimţim 44 de grade."

Andreea Petrescu, reporter Observator: "Este ora 17, în Bucureşti este înorat, bate puţin vântul, iar termometrul arata că sunt 22 de grade Celsius." 

La munte, la peste 1.600 de metri altitudine, a mirosit a iarnă. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: "Cine a ajuns în Munţii Parâng a avut nevoie de o geacă groasă.Bate vântul ca în sezonul rece şi sunt doar 7 grade, asta în condiţiile în care în acelaşi loc, în urmă cu 24 de ore erau 25 de grade." 

După ce ieri s-au topit la soare, astăzi, vânzătorii de pe marginea drumului au scos cojocul de la naftalină. În Sibiu, centrul oraşului a fost pustiu. La 15 grade celsius oamenii nu s-au mai îngrămădit la terase. 

Vânzătoare: "Foarte friguţ faţă de zilele trecute, pentru că zilele trecute au fost peste 35 de grade."

Localnică: "Mă îmbrac gros că e frig. Foarte frig. E o diferenţă foarte mare."

De astăzi însă, vremea se va îndrepta. Ploile vor fi din ce în ce puţine şi vor apărea doar prin Ardeal. Temperaturile cresc şi vor atinge din nou duminică pragul caniculei, 35 de grade Celsius. 

Bilanţul furtunilor de astăzi este încă în actualizare. Ieri, vijeliile care au afectat 53 de localităţi din 22 de judeţe. 117 copaci au fost rupţi, 18 maşini, distruse, nouă case şi 16 blocuri, avariate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Vremea » Canicula înlocuită de furtuni care au lovit cu puterea unui uragan. Viiturile au măturat o şosea din Tulcea şi au pus în pericol 10 persoane