Antena Meniu Search
x

Furia naturii s-a dezlănţuit peste România: copaci scoşi din rădăcini, acoperişuri smulse, maşini făcute zob. Furtunile au făcut şi şase victime

După două zile de arşiţă, cu temperaturi de cod roşu, Capitala a fost lovită, seara trecută, de furtună. Vijelii au fost şi în mai multe zone din ţară, iar potopul a făcut şi victime. Trei bărbaţi au fost ucişi de fulgere pe câmp în timp ce încercau să-şi ducă animalele la adăpost, iar în Alba o femeie a murit, după ce un copac a căzut peste maşina în care se afla. 

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 10:17

Vezi și

Tragedia s-a produs în jurul prânzului pe DN 67 C, între localitatea Tău şi barajul Oaşa, din Alba. Vântul sufla cu peste 100 de kilometri pe oră, iar bradul se afla la aproximativ 15 metri de şosea. Vijelia a smuls pur şi simplu copacul din rădăcină şi l-a proiectat peste maşina aflată în mers.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Cei doi soţi veneau dinspre Sebeş şi se întreptau spre Oaşa. În acest loc, drumul era blocat de doi brazi, iar bărbatul a vrut să întoarcă maşina. În acel moment, un alt copac s-a prăbuşit peste autoturism.

Alin Şerbănescu, CNAIR: Din cauza apei şi a vântului acest arbore a fost smuls. Arborele pare sănătos, adică inclusiv rădăcinile lui par sănătoase. Adică nu e un arbore putrezit.

Şoferul de 62 de ani se afla la volan, iar impactul a fost fatal pentru soţia lui, pasageră pe scaunul din dreapta. A fost scoasă din maşină de ceilalţi şoferi, iar o asistentă medicală aflată în timpul liber i-a acordat primul ajutor. Manevrele de resuscitare au fost continuate de medici, însă zadarnic.

Pe acelaşi subiect

Martor: Când au scos-o pe doamnă, au spus de atunci că nu mai respiră. A venit aşa o vijelie şi o piatră şi o întuneceală de ziceai că se termină lumea.

Urmările furtunii din Oradea

În Oradea furtuna a lovit din senin şi a răvăşit pe loc oraşul. Vântul a bătut cu 110 km pe oră. Vijelia a scos din rădăcini zeci de arbori seculari în parcurile din oraş. La aeroport, vijelia a smuls grinzile şi tabla de pe o hală, care au căzut peste maşinile parcate. Prinşi în trafic de codul roşu, şoferii au văzut moartea cu ochii.

Acoperişul Bibliotecii Universităţii a fost purtat în aer zeci de metri. În mai multe zone din oraş localnicii s-au trezit cu maşinile făcute zob de copaci, panouri sau acoperişuri căzute. Oamenii s au salvat în ultima clipă

Furtunile au lovit şi în Satu Mare, Cluj şi Maramureş. În localitatea Firiza, vijelia a venit cu grindină şi vânt extrem. O pădure de fag a fost pur şi simplu rasă de pe suprafaţa pământului.

Forţa cu care a lovit natura se vede cel mai bine în aceste imagini. Un brad uriaş a fost purtat 100 de metri şi "aşezat" pe cablurile electrice.

În Baia Mare, o femeie a fost la un pas de moarte, după ce o salcie a rupt cablurile electrice care au căzut pe gardul casei sale. 15 localităţi au rămas fără curent. Vremea rea a mai făcut victime şi în nordul ţării. Doi fraţi din Botoşani au murit loviţi de trăsnet după ce s-au adăpostit sub un copac. Plecaseră să ia vacile de pe câmp să le ferească de furtună.

Sora victimelor: Le-a spus mama, că ştiţi că mama e grijulie. Nu vă duceţi! Nu, lasă că nu-i nimic!

Aceeaşi soartă tragică a avut-o şi un cioban de 45 de ani, trăsnit la o fermă de vaci în localitatea Gărâna. din Caraş-Severin.

Şi la Suceava o furtună scurtă a răvăşit totul. La Vaslui, un acoperiş a căzut peste un autobuz în care se aflau patru persoane. Şoferul a ajuns la spital cu răni uşoare. La malul mării, turiştii abia se mai zăresc de pâcla de nisip formată de vântul care a suflat cu peste 60 de kilometri pe oră.

De seara trecută, vijeliile au început să se mute din vestul ţării spre est. După două zile cu temperaturi de foc, Capitala a schimbat codul roşu de caniculă cu unul de vreme severă. În sectorul 2, vântul puternic a pus la pământ un arbore care a distrus mai multe maşini parcate. Şi pe Autostrada Soarelui şoferii au înaintat cu greu din cauza ploii abundente, dar şi a grindinei care a căzut preţ de câteva minute. Spectacol a fost şi pe cerul Galaţiului, acolo une fulgerele au luminat cerul oraşului, după lăsarea întunerucului.

Până în această dimineaţă la ora 10, Capitala şi alte 13 judeţe se află sub cod galben de vreme rea.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Astfel de fenomene sunt normale, mai ales pe parcursul lunii iulie pentru că, pe de o parte, luna iulie, statistic vorbind, este cea mai caldă lună din an dar totodată pot apărea astfel de fenomene de instabilitate, fenomene care uneori pot într-adevăr să aibă şi un caracter destul de violent, cum a fost şi ieri şi cum ne vom confrunta şi astăzi în continuare, însă sunt episoade foarte scurte pentru maxim o oră, cel mult 3 ore în care se pot manifesta într-o anumită zonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Vremea » Furia naturii s-a dezlănţuit peste România: copaci scoşi din rădăcini, acoperişuri smulse, maşini făcute zob. Furtunile au făcut şi şase victime