Antena Meniu Search
x

Cel mai călduros Octombrie din istorie pentru Europa. Au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi de până acum

Temperaturile din octombrie în Europa au fost cele mai ridicate din istorie, a anunțat marți Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene, atingând aproape 2 grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020. Cel mai cald a fost în Austria, Franța, Germania, Italia, Spania și Elveția.

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 15:01

Cel mai călduros Octombrie din istorie pentru Europa. Temperaturi record înregistrate în Austria, Elveția și Franța - climate.copernicus.eu

"Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt foarte vizibile în prezent și avem nevoie de acțiuni ambițioase în domeniul climei la COP27 pentru a asigura reducerea emisiilor în vederea stabilizării temperaturilor”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

A fost o lună octombrie cu record de căldură pentru Austria, Elveția și Franța, notează AFP, potrivit Mediafax. De asemenea, luna trecută au fost doborâte recorduri în mari părți ale Italiei și Spaniei. 

De asemenea, Canada a înregistrat o căldură record, iar temperaturi mult mai ridicate față de medie s-au înregistrat și în Groenlanda și Siberia.

Anomalii meteo în Spania, Franța și Italia

Pe acelaşi subiect

Atipic pentru luna Octombrie 2022 au fost temperaturile de peste 30 de grade înregistrate mai multe zile la rând în Spania, Franța și Italia.

Meteorologii din Franța au stabilit cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 100 de ani, mai ales pentru departamentele din sudul și sud-vestul țării. Țara s-a confruntat cu mai multe perioade de cădură în această lună. În data de 18 octombrie temperaturile au doborât mai multe recorduri regionale și locale. Astfel temperatura maximă înregistrată de termometrele oficiale a atins valoarea de 33,8 grade în Orthez și Navarrenx.

În aceeași perioadă temperaturile au ajuns la valori record de 34 grade Celsius în Italia (Sardinia - Capo San Lorenzo); 33 grade în Spania (Muro, Mallorca), iar în Grecia maxima a urcat până spre 30 de grade Celsius. Valul de căldură s-a menținut până spre finalul lunii Octombrie, iar regimul termic a fost cu 5 - 10 grade peste normalul perioadei.

Apeluri de reducere urgentă a emisiilor pentru a evita noi calamități climatice

Temperaturi mai scăzute față de medie au fost înregistrate în Australia, în estul îndepărtat al Rusiei și în părți din vestul Antarcticii. Vestea vine în contextul în care liderii mondiali se reunesc în Egipt pentru discuții cu miză mare pe tema climei, confruntându-se cu apeluri de reducere urgentă a emisiilor pentru a evita noi calamități climatice.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a subliniat creșterea dramatică a ratei de încălzire globală, indicând-o drept cauză pentru creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, ploile torențiale. Pământul s-a încălzit cu peste 1,1 grade Celsius de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar aproximativ jumătate din această creștere a avut loc în ultimii 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » Cel mai călduros Octombrie din istorie pentru Europa. Au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi de până acum