Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună

Ciclonul Boris, care a răvăşit Europa, a ajuns şi la noi în această seară. Aproape toată ţara este sub avertizare de cod galben sau portocaliu. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună întreagă motiv pentru care autorităţile au intrat deja în alertă din cauza riscului de inundaţii. Şi temeperaturile scad cu 10-15 grade.  

de Adrian Obreja

la 13.09.2024 , 19:41

Ciclonul Boris aduce un val de frig, ploi torenţiale şi chiar ninsori la munte. HARTA AVERTIZĂRI Estul ţării este sub cod portocaliu de furtuni.

Val de frig şi ninsori în România

"Vor fi averse torenţiale, cantităţi de apă în intervale scurte de timp sau prin acumulare ce vor 20-25 de l/ mp şi izolat peste 40-45 l/mp. Şi un cod portocaliu pentru Moldova şi judeţul Buzău, tot cantităţi însemnate de ape, dar va fi cantităţi mai mari", a declarat Alexandra Roșioara, meteorolog ANM.

Vezi și

Râurile din zona Moldovei ar putea ieşi din matcă în urma ploilor abundente. După avertizările meteorologilor, autorităţile au intrat în alertă. Ploile torenţiale ar putea duce la inundaţii uriaşe. Ministrul Mediului a dat ordin ca angajaţii de la Apele Române să fie pregătiţi în orice moment să sară în ajutorul oamenilor.

Pe acelaşi subiect

"Am dispus mai ales colegilor de Administraţia Bazinală Prut-Bârlad şi colegilor de la Administraţia Bazinală Siret să fie în alertă cu toate echipele şi toţi oamenii şi toate utilajele. Ne coordonăm cu colegii de la Hidroelectrica pentru şi acele acumulări care au şi rol al producerii al energiei electrice. Acolo unde este cazul să fie pregătite de eventuale viituri. Acest comitet este convocat doar în mod excepţional. Stăm cu ochii pe Estul României", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Va ploua în câteva ore cât pentru o lună

În 24 de ore, vom trece de la vară la toamnă târzie. Dacă astăzi au fost 28 de grade în nordul, centrul sau vestul ţării, mâine vor fi doar 14 sau 15. Doar în sud diferenţa va fi mai mică. Schimbările de temperatură sunt ca un şoc pentru organism.

"Întotdeauan în a doua jumătate a toamnei vin mai mulţi pacienţi, încep fel de fel de viroze. În fiecare an avem mai multe cazuri de infecţii acute care majoritatea sunt virale", a declarat Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Ciclonul Boris a traversat Europa de la Vest la Est. În munţii Austriei, peisajul este complet alb, iar stratul de zăpadă deja se apropie de 50 de centimetri.

Şi în Italia a venit iarna peste noapte. În Pasul Sella, un autocar a rămas blocat în mijlocul drumului şi a fost nevoie de intervenţia unui plug de zăpadă pentru a curăţa drumul ca să înainteze. Chiar dacă s-a format coadă, şoferii au admirat peisajul.

"Este superb, există puţin disconfort, dar este minunat, fantastic. Cine s-ar fi aşteptat?", spune un turist.

Şi turiştii din Pasul Gardena au fost luaţi prin surprindere de zăpadă. "Este o ninsoare la care nu ne-am aşteptat! Am ieşit în haine de vară. a fost subit, dar foarte frumos, pentru că noi venim de la mare şi nu ne aşteptam. Cel mai fericit este câinele care s-a jucat şi s-a distrat în zăpadă. Este prima dată când vede zăpadă", spun turiștii.

Din cauza ploilor, autorităţile din Cehia şi Polonia se aşteaptă la cele mai puternice inundaţii din ultimele decenii. Este deja cod roşu de ploi în mai multe ţări. Furtunile vor lovi şi Italia și Grecia.

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Vremea » Ciclonul Boris aduce val de frig şi ninsori în România. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună