Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ciclonul face prăpăd pe litoral. Sunt inundaţii în mai multe staţiuni, toată noaptea "a plouat" cu mesaje RO-Alert. Codul roşu de furtuni continuă şi azi

A fost potop pe litoral! Ciclonul format în Marea Neagră a lovit cu putere judeţele Constanţa şi Tulcea. Meteorologii au emis coduri portocalii şi roşii de furtuni. A plouat în câteva ore cât pentru două luni. La Eforie, un copac a căzut peste maşinile mai multor turişti, iar în Tulcea un bărbat în scaun cu rotile a rămas blocat de şuvoaie în mijlocul unei străzi. Ploile vor continua în zona Dobrogei, iar mai multe râuri sunt monitorizate de autorităţi. De la miezul nopţii şi până acum a plouat cu mesaje Ro-Alert de vreme extremă pe litoral, iar pompierii au răspuns la sute de apeluri 112. 

de Cristina Niță

la 31.08.2024 , 08:11

A fost potop la malul mării. Ploaia nu s-a oprit o secundă întreaga noapte, iar mesajele Ro-Alert au curs unul după altul. Străzile s-au transformat în lacuri, după ce canalizările nu au mai făcut faţă puhoaielor, iar maşinile au înaintat cu greu. Mai multe locuinţe au fost inundate, iar pompierii au încercat în zadar să scoată apa cu ajutorul motopompelor. Până la ora 6 dimineaţa, pompierii au ăspuns la peste 500 de apeluri 112. 

La Tulcea, un bărbat de 58 de ani aflat în scaun cu rotile, care voia să traverseze şoseaua, a căzut în apa care avea peste 20 de centimetri. Mai mulţi trecători l-au ridicat şi l-au dus în siguranţă pe trotuar iar un echipaj de poliţie l-a transportat la spital. 

Ciclonul a lovit cu putere majoritatea staţiunilor de pe litoral ieri încă de la prima oră a dimineţii. Meteorologii au emis un cod roşu de vreme extremă valabil 4 ore, iar autorităţile au dat mesaje Ro-Alert. La Eforie, vântul a bătut cu 60 de kilometri la oră şi a provocat pagube însemnate. Doi turişti din Vrancea şi Bacău s-au trezit cu maşinile serios avariate după ce creanga unui copac a căzut peste ele.

Vezi și

În Jupiter, s-au făcut poduri din paleţi pentru ca turiştii să poate traversa în unele locuri de pe faleză în care apa era de jumătate de metru. "E urât de tot, nu ne-am aşteptat. Duminică plecăm". În staţiune, angajaţii parcului acvatic s-au chinuit ore întregi să pompeze apa din faţa complexului.

Pe acelaşi subiect

În două zile a plouat cât pentru două luni

În 48 de ore a plouat cât pentru două luni pe litoral. În Mangalia, peste 80 de litri pe metru pătrat au inundat oraşul, iar la Constanţa, s-au înregistrat 31 de litri pe metru pătrat. Un sens giratoriu de la intrarea în oraş s-a transformat în bazin olimpic. Joi, o trombă marină a fost văzută de pe litoralul bulgăresc cum se îndreaptă spre Vama Veche. 

Vremea începe să se încălzească de astăzi. "Am putea spune că începe toamna calendaristic, dar mai de grabă, meteorologic, pare că intrăm în a patra lună de vară. Vom avea peste 30 de grade în mare parte din ţară", potrivit meteorologului ANM, Robert Mantea. Cele mai ridicate temperaturi sunt aşteptate în vestul şi sudul ţării.

Cod roşu de ploi în Constanţa

Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Agigea, Corbu, Poarta Albă se află sâmbătă dimineaţă sub avertizare cod roşu de tip nowcasting, valabilă în intervalul 7 - 9.

”Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăţi 40...50 l/mp”, anunţă meteorologii. În zona aflată sub avertizare, în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de 50...60 l/mp.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Vremea » Ciclonul face prăpăd pe litoral. Sunt inundaţii în mai multe staţiuni, toată noaptea "a plouat" cu mesaje RO-Alert. Codul roşu de furtuni continuă şi azi