Video De ce este Europa lovită de furtuni nimicitoare. Urmează un val de aer saharian, cu fenomene meteo extreme
Ne aşteaptă o vară cu vreme extremă. Meteorologii ne avertizează că vom avea săptămâni în şir cu aer fierbinte, irespirabil, chiar şi la umbră. Nu vor lipsi nici episoadele de furtuni cu descărcări electrice, grindină şi vânt puternic. Vestul Europei se confruntă deja cu inundaţii.
Vremea a trecut, brusc, de la o extremă la alta, în vestul Germaniei. După zile cu temperaturi ca-n toiul verii, a fost rupere de nori. Străzile s-au transformat rapid în torenţi, iar grindina a acoperit totul. Pentru mai multe zone, meteorologii au emis cod roşu de furtuni.
În vestul şi nord-vestul Germaniei, furtuna a venit cu rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră. Şi Polonia, Cehia şi Franţa s-au aflat sub cod portocaliu. Este a doua zi consecutiv când fenomenele meteo extreme paralizează regiuni întregi din vestul Europei. În Olanda, Franţa şi Belgia, ruperea de nori a făcut ca şosele să fie aproape impracticabile.
Un val de aer saharian va alimenta şi în zilele următoare fenomenele extreme
Deja, Peninsula Iberică se confruntă cu primul val de caniculă din acest an. Pentru Spania a fost emis un cod portocaliu. La umbră, s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius.
- Vremea s-a dezlănţuit cu o forţă nimicitoare în vestul Europei: maşini luate de ape şi rafale puternice de vânt
- Vremea 21 mai. Deosebit de cald în cea mai mare parte a ţării. Maximele pot ajunge şi la 34 de grade
- Vremea 23 mai - 20 iunie 2022. Se încălzește spre finalul săptămânii viitoare, însă nu vor lipsi ploile și...
Şi în România, mâine, în sud-vestul Olteniei, temperaturile se apropie de pragul caniculei. În timp ce, în zilele următoare, alte regiuni se vor confrunta cu furtuni violente.
Meda Andrei, meteorolog ANM: Aceste fenomene severe sunt tot mai posibile. Frecvente descărcări electrice, grindină. Tot o să avem la sfârşit de mai, la începutul lunii iunie.
Meteorologii de la AccuWeather prognozează o vară fierbinte
Timp de mai bine de o lună, vom avea temperaturi de peste 32 de grade la umbră. Valurile de aer rece, în contact cu cele tropicale, vor aduce însă şi frecvente furtuni şi vijelii în special în a doua parte a sezonului estival.
Meda Andrei, meteorolog ANM: În ultimii zece ani tot se trag semnale de alarmă, din cauza creşterii temperaturii medii globale potenţialul acestor fenomene care apar creşte!
Şi în Capitală, în această vară, ne aşteaptă aproape o lună şi jumătate de temperaturi extrem de greu de suportat chiar la umbră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰