Antena Meniu Search
x

Fenomene periculoase lovesc România, în următoarele zile. Elena Mateescu: "Nu excludem formarea de noi supercelule"

Ploile torenţiale, grindina şi vijeliile puternice lovesc aproape toată ţara în următoarele zile. Directorul ANM, Elena Mateescu, nu exclude formarea de noi supercelule şi emiterea unui cod portocaliu de vreme severă.

de Redactia Observator

la 06.05.2019, 08:23

Ploile torenţiale, grindina şi vijeliile puternice lovesc aproape toată ţara în următoarele zile. Directorul ANM, Elena Mateescu, nu exclude formarea de noi supercelule şi emiterea unui cod portocaliu de vreme severă.

Până miercuri dimineaţă, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, iar ploile vor veni la pachet cu descărcări electrice şi căderi de grindină. 

Sudul, estul și centrul țării sunt cele mai predispuse acestor fenomene extreme.

"Până miercuri dimineaţă, la ora 9.00, este valabilă o informare meteo, interval în care vremea va fi deosebit de instabilă. Se vor manifesta ploi, averse torenţiale cu 15-25 litri pe metru pătrat, chiar şi 40-60 litri pe metru pătrat. Vor fi intensificări ale vântului, grindină, vijelie. Marţi, procesul de răcire se accentuează pentru că aerul rece pătrunde şi în ţara noastră. Temperaturile scad compatativ cu ziua de duminică şi luni, când încă avem 20 de grade Celsius. Marţi, valorile nu depăşesc 10-14 grade Celsius", a declarat directorul ANM.

Pe acelaşi subiect

Elena Mateescu nu exclude "formarea acelor supercelule în care să vorbim de vijelii puternice", dar şi emiterea unui cod portocaliu de vreme extremă imediată.

Ninsori şi frig la munte

Frigul va fi resimţit mai întâi în vestul şi nordul ţării, iar apoi va cuprinde toată ţara. 

Frigul va fi resimţit mai întâi în vestul şi nordul ţării, iar apoi va cuprinde toată ţara

La munte va fi de-a dreptul iarnă.

"În zona montană, la peste 1800 m vom vorbi de precipitaţii mixte, chiar predominant ninsori. Aici, valorile scad sub 0 grade Celsius", a precizat Elena Mateescu. 

Temperaturile scad dramatic în Bucureşti

Nici Capitala nu va ocolită de vremea rea.

"În Capitală, luni avem 21-23 grade Celsius, marţi maximele vor fi 11-13 grade Celsius, minimele 9-10 grade. Nu va creşte mult faţă de minima dimineţii, o vreme destul de rece", a spus directorul ANM, aseară, la Sinteza Zilei.

Autorităţile sunt deja în alertă pentru a interveni în cazul unor probleme cauzate de valul de precipitaţii şi frig. 

Mai mult, populaţia este atenţionată să se adăpostească în perioadele de vreme rea şi să urmărescă avertizările lansate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Meteorologii spun că valul de ploi şi vijelii va afecta România până la jumătatea săptămânii viitoare. Apoi vremea se va încălzi uşor şi temperaturile vor reveni la normalul acestei perioade. 

Alertă de vreme severă în România

Reamintim că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de vreme rea, cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după amiaza până miercuri dimineaţa. 

Astfel, în intervalul 5 mai, ora 15:00 – 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. 

Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp, informează ANM.

Inclusiv în București vor fi trei zile de ploi torențiale și vijeli. 

De altfel, un val de aer polar loveşte România, când vor fi scăderi bruște de temperaturi și fenomene meteo extreme în următoarele zile. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU-BIF) a oferit mai multe recomandări pentru populație, cu ajutorul cărora să fie în siguranță în timpul fenomenelor meteo extreme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Fenomene periculoase lovesc România, în următoarele zile. Elena Mateescu: "Nu excludem formarea de noi supercelule"