Antena Meniu Search
x

Video Fenomenul de freezing rain a pus stăpânire pe România. Cod galben de polei în 10 județe

Ploaia îngheţată a acoperit în ultimele ore un sfert din ţară. Fenomenul s-a abătut asupra Capitalei şi în 15 judeţe din estul şi sud-estul țării. În București, ploaia măruntă, la pachet cu temperaturile negative, a îngheţat oraşul, în special vegetaţia. În Galaţi lucrurile au stat chiar mai rău. Pojghiţa periculoasă s-a depus pe şosele, copaci, case, dar şi pe maşini, pe care proprietarii s-au chinuit minute în şir să le cureţe. Situaţia va fi aceeaşi şi în continuare în 10 judeţe din nord-estul ţării unde un nou cod a fost emis până mâine dimineaţă.

de Redactia Observator

la 12.01.2023, 13:11

Vezi și

După ora 23:00, frigul şi ploaia îngheţată au pus stăpânire pe Capitală şi alte 10 judeţe. Pojghiţa periculoasă depusă pe şosele le-a dat mari bătăi de cap şoferilor. La Galaţi, multe maşini au rămas blocate în parcare. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Un strat subţire de gheaţă, dar care nu se ia nici măcar cu racleta. Nu, nicio şansă! 

Ploaia măruntă şi temperaturile sub 0 grade au îngheţat întregul oraş. Pe şoselele din judeţ, drumarii au făcut noapte albă. Zeci de tone de material antiderapant au fost împrăştiate pe drumuri, pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii normale. 

În Bucureşti şi Ilfov, mai mulţi copaci au fost puşi la pământ de vântul care a suflat cu aproape 50 de kilometri pe oră. O familie cu un copil de 10 ani şi-a văzut moartea cu ochii, după ce un copac s-a prăbuşit peste maşina care se afla în mers. Accidentul a avut loc pe şoseaua de Centură, în zona localităţii Voluntari. Mama şi copilul au suferit leziuni şi au ajuns la spital. Minorul va rămâne internat la spitalul Grigore Alexandrescu. 

Pe acelaşi subiect

Raluca Grigore, purt de cuv Grigore Alexandrescu: Este conştient, cooperant. Are o durere în zona cervico-toracică şi pentru asta este investigat. Urmează să i se facă şi un computer tomograf. 

Cosmina Balint, reporter Observator: Un alt caz a fost înregistrat pe strada Fabricii din Bucureşti. O tânără de 22 de ani a ajuns la spital cu un picior strivit de un copac doborât de vânt. Codul galben de vreme rea a smuls din rădăcini 24 de copaci si a distrus 20 de mașini.  

Fenomentul de freezing rain şi în Buzău

În zona de sud-est a județului Buzău a apărut, joi dimineața, fenomentul de freezing rain. Se așteaptă ca ploaia înghețată să se manifeste mai intens din zona localității Săgeata spre estul județului, scrie Mediafax.

Potrivit Prefecturii Buzău, în municipiul Buzău, fenomenul a fost evident, observându-se cu precădere pe parbrizele autoturismelor, fără a fi semnalate, însă, probleme pe carosabil.

Prefectul Daniel-Marian Țiclea a dispus constituirea a trei echipe din cadrul Prefecturii, care au plecat pe teren, pentru a monitoriza și verifica modul în care se desfășoară activitatea de patrulare a utilajelor firmelor care au în sarcină deszăpezirea șoselelor din județ, fie ele județene sau naționale.

Până la această oră, pe nici un drum din județ nu a fost semnalat polei, care să îngreuneze circulația.

„Dat fiind că prognozele meteorologilor arată că va continua să plouă în județul Buzău, fiind încă risc de producere a poleiului, vă recomandăm să dați dovadă de prudență maximă la volan, pentru a ajunge în siguranță la destinația dorită”, transmite Prefectura Buzău.

Ce este freezing rain sau ploaia îngheţată 

Freezing rain este un fenomen meteorologic în care picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative. Cel mai intens fenomen a fost în urma cu 4 ani, perioada 24–26 ianuarie 2019, când a afectat sud-estul țării, inclusiv Capitala. 

În București ploaia înghețată a lăsat pagube însemnate. Aproximativ 2622 de copaci, 759 de mașini au fost avariate, s-au înregistrat 150 de urgențe medicale, dar și 4 accidente auto.

Rafale de aproape 60km/oră în Prahova

Şi în Prahova, un copac a căzut pe carosabil, însă şoferii au scăpat ca prin urechile acului. Vântul care a suflat cu aproape 60 de kilometri pe oră a pus la pâmânt un arbore care a făcut praf patru maşini parcate pe o stradă din Buzău. Pompierii au intervenit cu drujbe pentru a îndepărta crengile rupte. Proprietarii îşi socotesc pagubele şi aşteaptă despăgubiri. 

Femeie: Nu am speranţe prea mari, probabil în urma unor procese care ştim că durează foarte mult. Plătesc pentru locul de parcare, nimeni nu vrea să ne înţeleagă. 

Şi jandarmii dâmboviţeni au intervenit în zona Peştera pentru a îndepărta mai mulţi brazi doborâţi pe şosea de vijelie. La munte, ninge fără întrerupere de două zile, iar pe creste vântul a avut trecut chiar şi de 100 de km pe oră. La peste 2.500 de metri altitudine, pe Vârful Omu, în Munţii Bucegi, temperatura resimţită a fost de - 10 grade celsius. 

La Bâlea Lac, zăpada măsoară peste 60 de centimetri. Câţiva turişti au ieşit însă cu sania şi s-au bucurat de bulgăreală. Zăpada a pătruns inclusiv într-un refugiu din Munţii Rodnei, iar salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud au făcut apel pe pagina de Facebook: turiştii care se adăpostesc acolo să închidă mai bine uşa data viitoare. 

În weekend, temperaturile vor depăși 10 grade

În zonele înalte din Gorj, vremea le-a dat bătăi de cap autorităţilor. Drumarii au făcut ture să cureţe şoseaua care leagă oraşul Novaci de staţiunea Rânca. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: La cota 1700, la intrarea în staţiunea Rânca ninge şi bate vântul destul de tare, iar vizibilitatea este scăzută. Cinci utilaje acţionează fără oprire pentru ca şoseaua care duce spre munte să rămână deschisă. 

În zonele viscolite, stratul de zăpadă a ajuns chiar şi la un metru. Meteorologii anunţă însă că sâmbătă şi duminică temperaturile vor ajunge din nou la 12-13 grade în zonele de câmpie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Fenomenul de freezing rain a pus stăpânire pe România. Cod galben de polei în 10 județe