Antena Meniu Search
x

Video Ger cumplit în mai multe regiuni din ţară. Temperaturile au ajuns și până la -26 de grade

România a mai petrecut o noapte sub valul de aer polar. Este ger cumplit în mai multe regiuni din ţară, iar temperaturile au coborât deocamdată până la -26 de grade. De astăzi, vremea va intra intra într-un uşor proces de încălzire.

de Redactia Observator

la 11.02.2023, 09:03

Vezi și

Temperaturile extrem de scăzute au transformat Miercurea Ciuc într-un oraş de cleştar. Promoroaca a acoperit crengile copacilor cu flori de gheaţă, dar puţini oameni s-au încumetat să iasă pe străzi dimineaţă pentru a le admira. Râurile pare că fierb, un nor de abur se ridică spre cer. Până şi instrumentele de la staţia meteorlogică au îngheţat, iar pe hornurile caselor iese fum fără oprire.

Ultimele nopţi, cu temperaturi de -22 de grade Celsius, au fost greu de suportat chiar şi de localnicii obişnuiţi cu frigul.

Localnic: "Frigul ăsta, nu prea facem faţă."

Gerul a ajuns în mai multe zone din țară

Pe acelaşi subiect

Pentru două zile la rând, minima s-a înregistrat la Întorsura Buzăului unde au fost ieri minus 29 de grade Celsius. Ger a fost şi la Târgu Secuiesc -26 de grade Celsius, -24 la Braşov, -23 la Joseni şi Miercurea Ciuc şi în jur de -22 grade la Topliţa.

La Braşov, şoferii, bine înfofoliţi, au fost primii care au ieşit din case pentru a-şi dezgheţa maşinile.

Localnic: E frig, dar era necesar. Ne dorim de vreo doi ani să fie ceva iarnă. Curăţăm, dezgheţăm, ne ia 20 de minute, dar e bine venită si miscarea de dimineata.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Este miezul zilei, iar la Braşov temperatura este de minus 10 grade Celsius, minima nopţii a fost, însă, de -24,4 grade Celsius.

Din cauza gerului, la streaşina caselor s-au format ţurţuri, iar anunţurile cu "atenţie, pericol!" au apărut pe fiecare trotuar. Fiecare proprietar are obligaţia să cureţe trotuarul din faţa casei şi propriile clădiri.

Ciprian Sfreja, ISU Brașov: În ultimele 48 de ore am primit 24 de solicitări. Noi putem să intervenim doar în situaţii de urgenţă, când viaţa oamenilor, este pusă în pericol.

La Galaţi, gerul a transformat Dunărea într-un cazan uriaş din care ies aburi.

La Constanţa, un lac s-a transformat în patinoar. La malul mării doi copii nu şi-au dat seama de pericolul la care se expun şi s-au aventurat la joacă pe un lac îngheţat din Constanţa.

Temperaturile vor fi uşor mai mari decât normalul perioadei

Iar la Sibiu, gerul a crescut nivelul de poluare. Explicaţia este simplă: valul de aer rece funcţionează ca un dop şi nu mai lasă noxele să se răspândească în aer. Astfel poluarea la nivelul solului creşte. 

Frigul din ultimele zile a transformat cascadele într-un spectacol. Apa a îngheţat şi s-au format ţurţuri de câţiva metri. De săptămâna viitoare, scăpăm de gerul siberian. Temperaturile vor fi uşor mai mari decât normalul perioadei. Noaptea, mercurul din termometre va ajunge la -10 grade Celsius în depresiuni, în timp ce în restul regiunilor minimele vor fi de 10 grade cu plus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Vremea » Ger cumplit în mai multe regiuni din ţară. Temperaturile au ajuns și până la -26 de grade