Antena Meniu Search
x

Video Pagube numeroase, soluţii adoptate cu întârziere: Unii dintre gospodarii afectaţi de inundaţii au început să-şi repare singuri casele

Inundaţiile care au lovit grav România arată cât de bine stăm iarăşi la capitolul teorie. Vorbe multe, fapte puţine. Sinistraţii au primit asigurări că vor fi ajutaţi de Guvern. Realitatea este că nici cei afectaţi de ape în luna iunie nu au primit încă nimic. Îşi repară singuri casele în timp ce autorităţile nu mai termină de înfiinţat comisii.

de Redactia Observator

la 21.07.2021, 20:31

Vezi și

În timp ce la Guvern se fac şi se desfac promisiuni de ajutoare pentru sinistraţi, în ţară pagubele se tot adună. O şosea din Dâmboviţa, care duce spre Cheile Zănoagei a fost făcută bucăţi de ape. Mai multe trasee turistice din zonă sunt acum închise.

În Prahova, un alt judeţ afectat de viituri, un copil de 10 ani a fost salvat aseară în ultima clipă din fostul baraj de acumulare din localitatea Poienarii Burchii. 34 de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de inundaţii. Este doar un bilanţ provizoriu care a ajuns la premier. 

Florin Cîţu, premierul României: S-au acordat 148.7 milioane de lei din fondul de intervenții pentru 17 județe afectate de inundații și alunecări de teren. 

Gospodarii afectaţi aşteaptă ajutoarele de la stat

Pe acelaşi subiect

Banii ar urma să fie pentru reabilitarea şoselelor şi a podurilor distruse de ape. Cât priveşte ajutoarele pentru sinistraţi, istoria recentă, de numai o lună, ne arată nu numai că evaluarea pagubelor se face superficial, ci şi că sumele alocate sunt mai mult simbolice.

În iunie, râul Putna a ieșit din matcă și a lovit în plin comuna Biliești. Zeci de case afectate, oameni scoși din puhoaie și animale luate de apă. Şi, ca de obicei după fiecare dezastru, primul lucru pe ordinea de zi a fost înfiinţarea unei comisii.

Vasile Chirilă, primar Biliești: Local, primăria, comisia locală nu are nicio valoare. Zero barat. Vine unul din afară și ăla spune după 3 săptămâni: nu ați avut nimic domnule. 

În casa acestei familii, apa era, în urmă cu o lună, de aproape un metru. La fel în alte 34 de locuințe.

''4 dimineaţa, am plecat de acasă. Ne-au murit și găini. Am luat niște lucruri, ce am putut.

Atunci la 4 a început să crească apa?

Da.''

Acum un perete se ţine în picioare doar printr-o improvizaţie. Chiar şi aşa, comisia care a evaluat pagubele, a stabilit ca locuința este afectată doar 20 la sută. Aşa că ajutorul de la stat nu va depăşi 2500 de lei. Bani care nu înseamnă aproape nimic. 

Vasile Chirilă, primar Biliești: 6 mii de lei dacă ești dărâmat de tot. Ce e 6 mii de lei în ziua de azi domnule. 6 mii de lei... Dacă faci o înmormântare, nu-ți ajunge s-o faci! Nu înțeleg. 

În total, în Biliești au fost afectate 35 de locuințe. Dosare s-au întocmit pentru 24 dintre ele. 

Cătălin Pogorevici, purtător de cuvânt AJPIS Vrancea: La sfârșitul acestei săptămâni trimitem borderourile la ANPIS, după care le va trimite la ministerul Muncii spre aprobare în cel mai scurt timp. 

Acum urmează practic etapa plimbatului dosarelor de la instituție la alta. Când vor putea oamenii să-şi reconstruiască locuinţele cu bani de la stat, nu ştie nimeni de fapt. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Vremea » Pagube numeroase, soluţii adoptate cu întârziere: Unii dintre gospodarii afectaţi de inundaţii au început să-şi repare singuri casele