Antena Meniu Search
x

Ploi şi vijelii în jumătate de ţară, caniculă în cealaltă jumătate. De luni, furtuni în toate regiunile

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben de caniculă, dar şi o informare de instabilitate atmosferică. În următoarele zile, fenomenele meteo împart țara între caniculă, ploi și vijelii.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 18.07.2021, 10:27

Primul cod galben de caniculă este valabil în 18 și 19 iulie.

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Duminică (18 iulie) local, iar luni (19 iulie) izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului.

A doua avertizare cod galben de caniculă este valabilă în intervalul 18 iulie, ora 15:00 – 19 iulie, ora 06:00. În zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...45 l/mp.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, ANM a emis şi o informare meteo de ploi, grindină şi vijelii, valabilă în intervalul 18 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 22:00. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică (18 iulie) în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni (19 iulie) după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 50...60 l/mp.

Prognoza meteo 18 iulie 2021, în România

Vremea cãlduroasã va persista şi pe arii relativ extinse, mai ales în regiunile extracarpatice, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. În zonele de câmpie şi de podiş local va fi caniculã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice şi grindinã, mai ales în a doua parte a intervalului, la munte şi pe alocuri în Banat, Moldova, Oltenia, Crişana, Maramureş, Transilvania şi posibil şi în zona deluroasã a Munteniei. Vântul va avea unele intensificãri în sud-vestul, sudul ţãrii, precum şi, de scurtã duratã, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sudice.

Temperaturi maxime de 36 de grade în Capitală până marți

Vremea se va menține călduroasă, caniculară în timpul după-amiezelor, de duminică până marți, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va slab și moderat (rafale de până la 30 - 35 km/h).

În cursul nopții de luni spre marți, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi în creștere. Temperaturile maxime vor fi de 34 - 36 de grade, iar cele minime de 19 - 22 de grade. Marți, între orele 9.00 - 20.00, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate.

Temperatura maximă, uşor mai scăzută faţă de ziua anterioară, va fi de 31 - 33 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Vremea » Ploi şi vijelii în jumătate de ţară, caniculă în cealaltă jumătate. De luni, furtuni în toate regiunile