Antena Meniu Search
x

Ploi torențiale, grindină și vijelii lovesc mai multe județe, în următoarele ore. ANM anunță caniculă, de joi până duminică

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, două avertizări cod galben de vreme severă. Prima anunță instabilitate atmosferică și este valabilă în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente. Alerta de ploi torențiale, grindină și vijelii intră în vigoare astăzi, la ora 14.00. Un al doilea cod galben anunță furtuni în estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. Avertizarea este valabilă până diseară, la ora 20.00. De asemenea, ANM a emis și io informare de caniculă şi disconfort termic, de joi până duminică.

de Redactia Observator

la 16.08.2023, 10:37

Primul cod galben de furtuni este în vigoare în intervalul 16 august, ora 14 – 17 august, ora 06.

În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55...60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. 

Potrivit ANM, astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Pe acelaşi subiect

Harta județelor afectate de codul galben de furtuni

meteoromania.ro

A doua avertizare de vreme severă este valabilă în intervalul 16 august, ora 10 – 16 august, ora 20. În estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55...65 km/h. 

Codul galben este valabil în jedețele: Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Timiș, Arad și Bihor.

Caniculă şi disconfort termic, de joi până duminică

Pentru perioada 17 – 20 august, ANM anunţă disconfort termic ridicat şi caniculă. În intervalul menţionat va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor fi de 35...36 de grade şi izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat şi în regiunile vestice şi estice, unde vor fi maxime de 32...34 de grade.

Meteorologii precizează că, în după-amiaza zilei de miercuri, în estul şi sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creştere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Prognoză specială în București

Miercuri, vremea va fi călduroasă în Capitală, cu disconfort termic în creștere, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului, când probabilitate pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Temporar vântul va prezenta intensificări ziua, cu rafale în general de 40...45 km/h, iar noaptea va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 17...20 de grade. De joi până duminică vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima zi a intervalului (17 iulie). Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, iar cele minime de 18...21 de grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Ploi torențiale, grindină și vijelii lovesc mai multe județe, în următoarele ore. ANM anunță caniculă, de joi până duminică