Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Potop în nord-estul ţării, sub codul roşu de furtuni. Grindina şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în Satu-Mare

Mai bine de jumăte din ţară înfruntă unul dintre cele mai lungi valuri de caniculă din istorie. Ne aşteaptă între şapte şi 10 zile cu aer sufocant, multe cu peste 40 de grade Celsius la umbră. Ieri s-au simţit 35 de grade până şi la Miercurea Ciuc, celebrul Pol al Frigului, iar dogoarea se extinde astăzi! Însă, în mai multe localităţi din nord-estul ţării a fost ieri cod roşu de furtuni. 

de Redactia Observator

la 09.07.2024 , 08:29

În vreme ce mai bine de jumătate de ţară se află sub cod galben de caniculă, ieri, grindina şi inundaţiile au pus stăpânire pe nord-estul ţării. În judeţul Satu-Mare a fost cod roşu de furtună, iar în doar câteva minute, curţile oamenilor s-au transformat în lacuri.

Copii salvaţi de pompieri din calea viiturii

Potop a fost şi în Bucovina. După câteva zeci de minute de ploaie de cod portocaliu, oamenii au privit nepuncioşi cum apa de pe versanţi se revarsă în curţile lor. Patru adulţi şi doi copii au fost salvaţi de pompieri din calea viiturii, iar puhoaiele au inundat şoselele.

Vezi și

Însă, cupola de foc a acoperit 25 de judeţe aflate sub cod galben de caniculă. În Bucureşti, oamenii au simţit că iau foc la 41 de grade Celsius, temperatura resimţită. În trafic termometrele au ajuns la 60 de grade Celsius, în vreme ce din asfalt se ridică dogoare de 70 de grade. 

Pe acelaşi subiect

Cu 40 de grade resimţite, a fost o zi sufocantă şi la Timişoara. Localnicii au încercat să găsească răcoarea într-o îngheţată, sub umbrele sau la ţâşnitori. 

Canicula pârjoleşte sudul şi sud-estul Europei

În Serbia, meteorologii au emis ieri coduri portocalii de caniculă. Zilele viitoare ar putea apărea şi codul roşu inclusiv la noi în ţară. 

Alina Şerban, meteorolog ANM: Vorbim şi de temperaturi minime ce nu vor depăşi 20 de grade cu caracter local aş spune în cam toate regiunile, acest lucru însemnând nopţi tropicale. Disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat. 

Disconfortul termic ne face să nu mai gândim lucid şi să fim furioşi, spun psihologii. 

Radu Leca, psiholog: Căldura ne transformă în cea mai proastă variantă a noastră. Agresivitatea se manifestă în mediul stradal. Ne lovim în umeri, ne lovim cu mâinile, îi împingem pe toţi ceilalţi, facem paşi mari, facem paşi mici ca să-i enervăm pe cei din spatele nostru. Provocăm. 

În vreme ce pacienţii încep să stea la coadă la cabinetele de dermatologie, medicii lansează un apel disperat - evitaţi să mergeţi prin soare între orele 11 şi 18! 

Amalia Anghel, dermatolog: Arsură, cel mai des. Venim cu pielea roşie, se descuamează, unii pacienţi au nevoie de asistenţă ca să putem să vindecăm arsura şi, ulterior bineînţeles, toamna culegem petele pigmentare. 

Luna iunie a avut temperaturi record în întreaga lume

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a anunţat că luna iunie a fost a 13 lună consecutivă cu recorduri de temperatură, iar luna lui cuptor, din estimările oamenilor de ştiinţă, îşi anunţă candidatura la doborârea altor maxime. România este sub o cupolă de foc, iar în zilele următoare avertizările meteorologilor vor veni unele după altele. De miercuri încolo vorbim de temperaturi de 40, 41 de grade Celsius la umbră în regiunile vestice şi sudice. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Vremea » Potop în nord-estul ţării, sub codul roşu de furtuni. Grindina şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în Satu-Mare