Vremea 8 - 21 iulie 2024. Urmează unul dintre cele mai lungi valuri de caniculă din istorie: 7 - 10 zile cu temperaturi greu de suportat
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 8 - 21 iulie 2024. Potrivit specialiştilor, urmează unul dintre cele mai lungi valuri de caniculă din istorie: 7 - 10 zile cu temperaturi greu de suportat.
Administrația Națională de Meteorologire a emis luni, 8 iulie 2024, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.
"Ca urmare a unui transport de aer tropical, valul de cãldurã va persista şi chiar se va intensifica pe parcursul acestei săptămâni. Va fi caniculã în majoritatea zonelor, iar stresul termic va fi în accentuare de la o zi la alta. Temperaturile maxime de la umbră se vor încadra între 32 şi 40 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 16 şi 25 de grade Celsius, caracterizând o serie de nopți tropicale. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în cea mai mare parte a ţãrii, astfel valorile resimțite vor trece cu ușurință de 40 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, când vor fi averse slabe, descãrcãri electrice şi uşoare intensificãri ale vântului, local în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, precum şi în nordul Carpaţilor Orientali.", spun specialiștii de la ANM.
Vremea în Banat
Pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va fi persistent, va fi caniculă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35...38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 și 13 iulie. Nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 20 și 24 de grade, în medie regională. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 32...35 de grade, iar minimele de 17...21 de grade, în medie regională. Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână nu va ploua, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.
- Vremea de mâine 8 iulie. Valul de caniculă pune stăpânire pe aproape toată ţara. Maxime de 38 de grade
- Mai bine de jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă începând de duminică. Valul de căldură...
- Cupola de foc se întoarce peste România. Zonele în care se vor resimţi chiar şi 50 de grade Celsius
Prognoza meteo în Crișana
În prima săptămână, valul de căldură va fi persistent și în intensificare, va fi caniculă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35...37 de grade, valori local mai ridicate fiind posibile între 11 și 13 iulie. Nopțile vor deveni tropicale în mare parte a regiunii, minimele termice urmând a se situa între 20 și 23 de grade, în medie. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vor fi după-amiezi cu vreme caniculară la câmpie; temperaturile maxime vor fi de 31...35 de grade, iar minimele de 16...20 de grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.
Vremea în Transilvania
În prima săptămână, valul de căldură va fi în intensificare și va fi caniculă pe arii extinse îndeosebi în perioada 11-14 iulie; media temperaturilor maxime va fi de 33...37 de grade, iar a minimelor de 15...20 de grade. Din data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va fi călduroasă în orele după-amiezilor; temperaturile maxime vor fi de 30...33 de grade, iar minimele de 14...18 grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi deficitar; în prima săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.
Prognoza meteo în Maramureș
Pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va cuprinde toată regiunea și va fi în intensificare, astfel că în perioada 11-13 iulie, pe arii extinse, va fi caniculă; media temperaturilor maxime va fi de 32...36 de grade, iar a minimelor de 16...19 grade. Din data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va fi local călduroasă în orele după-amiezilor; temperaturile maxime vor fi de 30...32 de grade, iar minimele de 14...17 grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână când doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată.
Vremea în Moldova
Pe parcursul primei săptămâni, valul de căldură va fi persistent și în intensificare, canicula va cuprinde treptat toată regiunea, cu medii ale temperaturilor maxime de 35...38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 și 14 iulie în sud și în est. Nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 19 și 23 de grade, în medie regională. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară îndeosebi în sudul zonei; temperaturile maxime vor fi de 30...35 de grade, iar minimele de 17...20 de grade, în medie regională. Regimul pluviometric va fi deficitar în special în prima săptămână când doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Din data de 15 iulie, vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.
Prognoza meteo în Dobrogea
În cea mai mare parte a intervalului, valul de căldură va persista, iar în partea continentală a regiunii va fi caniculă, cu temperaturi maxime în medie de 36...38 de grade; extrem de cald va fi și pe litoral unde în orele după-amiezilor se vor atinge valori de 32...35 de grade. Nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 21 și 25 de grade, mediat regional. O ușoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referință, totuși vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 32...35 de grade, iar minimele de 20...22 de grade, în medie. Regimul pluviometric va fi deficitar; ploi slabe, de scurtă durată vor fi posibile izolat în data de 10 iulie, iar probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi în creștere la finalul perioadei de referință.
Vremea în Muntenia
În cea mai mare parte a intervalului, valul de căldură va persista, iar între 10 și 15 iulie va fi deosebit de intens; media temperaturilor maxime va fi de 35...39 de grade, iar nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 20 și 23 de grade, mediat regional. O ușoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referință, totuși vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar minimele de 18...21 de grade, în medie regională. Regimul pluviometric va fi deficitar, ploile aproape vor lipsi până în data de 17 iulie, ulterior fiind posibile rmanifestări locale de instabilitate atmosferică.
Prognoza meteo în Oltenia
În cea mai mare parte a intervalului, valul de căldură va persista, iar între 10 și 15 iulie va fi deosebit de intens; media temperaturilor maxime va fi de 35...39 de grade, iar nopțile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 20 și 23 de grade, mediat regional. O ușoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referință, totuși vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar minimele de 18...21 de grade, în medie regională. Regimul pluviometric va fi deficitar, manifestări locale de instabilitate atmosferică fiind posibile după data de 17 iulie.
Vremea la munte
Vremea va deveni deosebit de caldă, chiar călduroasă la altitudini mai joase în perioada 10-14 iulie. Media temperaturilor maxime va fi de 23...29 de grade, iar a minimelor de 12...18 grade. După data de 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, totuși vremea va rămâne caldă. Pe parcursul primei săptâmâni, regimul pluviometric va fi deficitar, averse slabe urmând a se semnala pe suprafețe restrânse, în orele după-amiezilor. Din data de 15 iulie va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰