Antena Meniu Search
x

Video România fierbe în urma codurilor roşii şi portocalii de caniculă. 60 de grade Celsius la nivelul asfaltului, în București

România se sufocă în coduri roşii şi portocalii de caniculă. Am resimţit astăzi şi peste 46 de grade Celsius, înclusiv în Capitală. Oamenii au căutat umbră sau un strop de apă. Specialiştii ne atrag atenţia să nu exagerăm cu aerul condiţionat şi vin cu alte sfaturi ca să ne răcorim casele. Sunt cu atât mai utile cu cât trebuie să suportăm temperaturile de foc încă o săptămână.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 17.07.2023, 20:03

Vezi și

După o noapte tropicală, locuitorii Capitalei s-au trezit sub cod portocaliu de caniculă. Căldura a fost greu de suportat încă de la primele ore. La ora 11 dimineaţa, temperatura resimtita a atins 39 de grade celsius iar după prânz peste 40.

Oamenii care au ieşit din casă la orele amiezii s-au ferit cât au putut de razele puternice ale soarelui iar mulţi s-au refugiat în zona fântânilor din centru pentru un strop de răcoare.

Tânăr: Am luat-o mai mult pe la metrou. Am stat putin ca să fie mai răcoare sa evit să stau in soare.

40 de grade în aer, 60 de grade la nivelul solului

Pe acelaşi subiect

Specialist: Pe asfalt, 61,2 grade. 61,5 grade celsius. E o radiaţie foarte puternică. Suntem la umbră, asfaltul măsoară 42,5 grade. La soare avem 53, 55, 57, 58, 59 chiar. Spre 60 de grade.

"La miezul zilei în Capitală e greu să stai şi pe bancă. În paralel, asfaltul depăşeşte 50 de grade iar asta inseamna ca disconfortul termic este accentuat şi cu 4, chiar 5 grade Celsius", spune reporterul Observator, Andreea Milea.

Specialist: Capacul de canal care este suprafaţă metalică, destul de groasă avem 74 de grade. Putem prăji ouă ochiuri.

Cod portocaliu de caniculă în arproape toată ţara

Codul porocaliu de caniculă s-a întins peste trei sferturi din ţară. S au resimţit peste 40 de grade în multe regiuni. În prima zi de lucru a săptămânii, în Timişoara, piscinele au devenit cele mai căutate locuri din oraş.

Specialiştii spun că ar trebui să avem grijă cum ne răcorim în aceste zile. Diferenţele mari de temperatură, când ieşim de la aerul condiţionat direct în caniculă, ne pot provoca probleme de sănătatea.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Practic organismul este suprasolicitat astfel încât el să poată să funcţioneze şi la temperaturi de 39,40 de grade. Vorbim de infecţii în special la nivelul căilor respiratorii superioare.

Nu doar pe noi, oamenii, ne toropeşte căldura. La Costineşti, un cal a fost filmat în timp ce se scălda în mare semn că temperaturile de afară sunt greu de suportat şi pentru animale. Nici zilele viitoare nu va fi mai bine.

Meteorologii spun că nu vom scăpa de canicula întrega săptămână. În vestul şi nordul ţării sunt anunţate vijelii şi furtuni în acastă noapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Vremea » România fierbe în urma codurilor roşii şi portocalii de caniculă. 60 de grade Celsius la nivelul asfaltului, în București