Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vortex polar şi ciclon mediteranean deasupra României. Zonele care nu au fost lovite de ninsori s-au confruntat cu un fenomen rar

E mai frig cu 10 grade decât a fost de Crăciun. Un vortex polar şi un ciclon mediteranean s-au lovit deasupra României, iar efectul l-am simţit cu toţii din plin. Zăpada şi viscolul au blocat mai multe drumuri iar vântul a fost atât de puternic încât a răsturnat un camion încărcat cu frigidere. În Bucureşti, rafalele au atins 70 de kilometri la oră şi au doborât copaci, stâlpi şi acoperişuri peste maşini. Vremea rămâne extremă până sâmbătă.

de Redactia Observator

la 04.04.2023 , 19:52

În mijlocul primăverii, România s-a trezit îngropată în zăpădă, răvăşită de vânt şi îngheţată de un frig mai aprig decât de Crăciun. "A venit Crăciunul! Ninge, ninge cu găleata! Ia uite ce zăpadă e pe jos!", arată oamenii din Braşov, într-o filmare. Aici a nins fără încetare, iar peisajul e autentic de iarnă. Pe străduţele înguste, maşinile îşi croiesc cu greu drum printre troiene. 

Vortex polar în România. E mai frig decât a fost de Crăciun

"Ce dă Domnul, noi primim!", spune un bătrân, care a ieşit să dea zăpada. "Zăpada mieilor, a berbecilor, a Paştelui.Asta e natura, nu te poţi pune contra", crede altcineva. "Aşa arată o dimineaţă de aprilie în municipiul Braşov. A nins întreaga noapte, stratul de zăpadă are mai bine de 10 centimetri grosime şi continuă să ningă abundent", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

Vezi și

De această dată, şoferii chiar au fost luaţi prin suprindere de zăpadă. Mai ales că mulţi nu se mai aşteptau să ningă şi şi au schimbat deja deja cauciucurile. Între Răşnov și Predeal, mai multe TIR-uri au derapat pe serpentine şi au blocat şoseaua. La fel de rău a fost şi spre Predeal.

Pe acelaşi subiect

"Totul este blocat, nu se circulă deloc. Sunt camioane rămase pe marginea drumului. Sunt singurul care am reuşit să trec", mărturiseşte un şofer de TIR. "Drumul e groaznic. Nici cu lanţurile nu urcă. Ninge, se face noapte şi dormim aici", spune un altul. 

Nămeţi de zăpadă în luna aprilie

Turiştii aflaţi în staţiunea Rânca din Gorj s-au trezit peste noapte că s-a întors iarna. "În zona de munte a judeţului Gorj, vremea este ca în toiul iernii. Aici, la intrarea în staţiunea Rânca, ninge abundent. Abia te poţi ţine pe picioare din cauza viscolului. Se circulă în condiţii de iarnă pe şoseaua dintre oraşul Novaci şi staţiunea Rânca", arată Diana Speretoiu, reporter Observator.

"A nins aşa de mult că abia mai ieşim din cabane. Aseară nu era nimic", spune un localnic. "Doritorii de schi pot să continue sezonul", zice Constantin Panescu, cabanier. "La peste 1.600 de metri altitudine, primăvara pare departe. În doar 5 ore a nins continuu şi s-a depus un strat de zăpada de aproximativ 20 de cm", adaugă Diana Speretoiu, reporter Observator. "A început să sufle vântul cu putere. A scăzut vizibilitatea foarte mult. Se lucrează permanent", declară Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova.

TIR răsturnat de rafale de vânt

În Timiș, rafalele de vânt au fost atât de puternice încât au răstunat un TIR încărcat cu frigidere. Camionul a căzut de-a curmezişul drumului şi a blocat complet accesul spre Vama Jimbolia pentru mai bine de 12 ore. "Săptămâna trecută stăteam în tricou şi acum avem geacă, stăm îmbrăcaţi", se miră un bărbat.

În Suceava, pomii înfloriţi au fost îngropaţi în zăpadă. Şi la Straja, în Hunedoara, e zăpadă cât vezi cu ochii. 

Unde nu a nins, a bătut vântul cu putere. Meteorologii remarcă un fenomen rar: rafalele au fost mai puternice în zonele de câmpie decât la munte. În Bucureşti vijelia a făcut prăpăd. A doborât zeci de copaci, stâlpi, cabluri de electricitate şi semafoare. 39 de maşini au fost distruse. "Furtunile sunt periculoase, dar ăla (n.r. un copac spre care arată) poate cădea la următoarea furtună. Ăsta la fel. Totul este la cheremul hazardului", spune o femeie, cu gemaul maşinii spart.

Zeci de copaci, doborâţi. Unii au căzut peste maşini

"Acoperişul acestei case a fost smuls de vântul puternic care bate în rafale de până la 65 de kilometri pe oră, iar pompierii au intervenit în peste 60 de cazuri din cauza vremii rele", spune Cosmina Balint, reporter Observator. O femeie a trecut prin spaima vieţii. A scăpat din maşina făcută praf. "Încercam să parchez acolo şi a căzut copacul. Era copilul în spate", povesteşte ea.

În Vâlcea a plouat fără încetare. Un bărbat din Drăgășani a scăpat ca prin minune după ce s-a aventurat să traverseze cu mașina un pârâu umflat. Autorurismul s-a răsturnat, iar el a reuşit să ajungă la mal în ultimul moment. O tragedie se putea întâmpla şi pe Valea Oltului, acolo unde tot din cauza ploilor, bucăți de stâncă s-au desprins de pe versant și au s-au prăbuşit pe şosea. În Vrancea, un stâlp din lemn, care susținea cabluri electrice, s-a rupt şi a căzut la câţiva centimetri de o femeie

Din cauza rafafelelor de 60 km pe oră, manevrele din porturile de la Marea Neagră au fost suspendate. Pe aeroportul din Cluj, mai multe curse au avut întârzieri din cauza vremii.

Meteo: Cum va fi vremea în România

E avertizare de avalanşe de nivel 3 din 5 în Masvele Făgăraș, Bucegi, Rodnei. Meteorologii spun că temperaturile sunt mai mici cu 10 grade faţă de cele pe care le-am avut de sărbătorile de Paşte. "Ca efect, avem vântul puternic, transformarea ploilor în ninsori şi temperaturi foarte scăzute", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator. Vremea se mai îmblânzeşte spre sfârşitul săptămânii. De Florii vor fi temperaturi de 14-15 grade, dar la munte s-ar putea să ningă în continuare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Vortex polar şi ciclon mediteranean deasupra României. Zonele care nu au fost lovite de ninsori s-au confruntat cu un fenomen rar