Antena Meniu Search
x

Galerie foto Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară

Adminstraţia Naţională de Meteorologie a emis, în această dimineaţă, o avertizare cod galben de vreme severă, valabilă din această după-amiază până mâine, la ora 15.00. În mai multe judeţe din Banat, sudul Crișanei, Transilvania, dar și în zonele montane, specialiştii anunţă ploi torenţiale şi vânt puternic, izolat vijelii și grindină. De asemenea, o informare meteo de fenomene extreme intră în vigoare azi, la ora 14.00 şi este valabilă până joi seară.

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 10:28

Astfel, atenţionarea cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabilă în intervalul 16 aprilie, ora 15 – 17 aprilie, ora 15. Potrivit ANM, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55...70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Informare meteo de vreme severă în toată țara

Pe acelaşi subiect

Interval de valabilitate: 16 aprilie, ora 14 – 18 aprilie, ora 20

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15...20 l/mp și izolat de 30...40 l/mp. 

Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. 

Vremea se răceşte şi în București

După 30 de grade temperatură maximă marți, vremea se răcește destul de mult în următoarele zile, astfel că joi maximele nu mai trec de 18 grade Celsius, potrivit prognozei speciale ANM.

Marți, vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, cu o temperatură maximă în jurul a 30 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul nopții când va crește probabilitatea pentru averse slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 14...16 grade Celsius.

Miercuri, vremea va fi în general instabilă și se va răci. Cerul va avea înnorări și vor fi perioade cu averse, cel mai probabil după orele amiezii însoțite și de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 9...11 grade Celsius.

Joi, valorile termice vor continua să scadă ușor. Cerul va avea înnorări și vor mai fi condiții de ploaie slabă, mai ales în prima parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade Celsius.

Prognoza meteo 16 aprilie

Valorile termice vor fi în scãdere faţã de intervalul anterior, accentuatã în Banat, Crişana şi Maramureş, astfel încât se vor apropia de normele perioadei şi doar uşoarã în rest, unde vor caracteriza în continuare o vreme extrem de caldã pentru aceastã perioadã. Temperaturile maxime se vor situa de la valori de 18...20 de grade în nord-vest şi pânã la 32...33 de grade în sud-est. Instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat şi se va manifesta mai ales din orele dupã-amiezii, prin înnorãri, averse şi descãrcãri electrice în Banat, Crişana, Maramureş, iar spre searã local în Transilvania şi pe areale mici în Oltenia şi Muntenia. Izolat vor fi condiţii de grindinã şi îndeosebi în zonele de deal şi de munte, cantitãţile de apã vor depãşi 15 l/mp.

Local şi temporar vântul va prezenta intensificãri în toate regiunile, cu viteze în general de 50...60 km/h, iar în zona înaltã, cu peste 75...80 km/h, şi pe timpul ploilor poate lua aspect de vijelie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Vremea » Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară