Antena Meniu Search
x

Vremea în iarna 2023-2024. El Nino aduce schimbări extreme pe continent

El Nino va aduce schimbări masive pe vechiul continent, potrivit experților, care estimează ce impact va avea fenomenul la nivel global. 

de Redactia Observator

la 22.09.2023, 15:41

El Nino aduce schimbări extreme pe continent
El Nino aduce schimbări extreme pe continent - Arhivă Observator

Potrivit experților, El Nino va continua și în această iarnă. Revenirea fenomenului a fost confirmată oficial încă din luna iulie, de către cei de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Dincolo de impactul încălzirii globale, cauzată de activitatea umană care duce la emisiile de carbon, El Nino va afecta și el planeta. 

Agenția meteorologică a celor de la ONU avertizează că în următoarele luni se vor înregistra mai multe fenomene extreme și temperaturi record din cauza fenomenului El Nino.

Cum se formează fenomenul El Nino

Acesta se formează atunci când temperaturile din Pacificul tropical central și de est sunt cu cel puțin 1,5 grade mai mari decât în mod normal timp de câteva luni. Acest lucru se întâmplă atunci când vântul în vestul Pacificului pune în mișcare un val mare și lent care încălzește rapid oceanul chiar sub suprafață. Asta s-a întâmplat la începutul acestui an. Această încălzire durează de obicei aproximativ un an și face parte din ciclul complex care leagă atmosfera și oceanul, care are loc la fiecare 2 până la 7 ani.

Pe acelaşi subiect

Petteri Taalas, secretarul general al OMM: Există o șansă de 66% să depășim 1,5 grade în următorii cinci ani. Vom vedea cel mai cald an înregistrat în următorii cinci ani odată ce această fază La Niña se va termina. 

Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România şi în Europa

Evenimentele oficiale El Nino au loc, de obicei, pe o perioadă de 9 -12 luni. Dar efectele pot continua ani întregi. De cele mai multe ori, punctul maxim al acestui fenomen are loc în noiembrie – ianuarie. Experții nu știu exact de ce tiparele meteo sunt mai active în acele luni. 

Fenomenul El Nino actual ar continua și în 2024 și ar schimba vremea din Europa în iarna 2023. Experții prezic că va deveni mai puternic în următoarele luni și se va încheia în primăvara anului următor. 

Roxana Bojariu, ANM: Pentru România s-ar putea că iarna viitoare, dar în ultima parte a ei să avem episoade cu condiții severe. În afară de aceste efecte climatice sunt efectele economice care practic vor lovi tot globul pentru că avem o eocnomie globalizată și din cauza acestor zone unde avem fie seceta, fie alte fenomene extreme sunt culturi agricole care vor fi afectate. 

Când ninge în România în iarna 2023

„Anii El Nino au tendința să aibă un început umed pentru iarnă (noiembrie – decembrie) și un final mai rece și mai uscat pentru iarnă (ianuarie – martie), în nordul Europei,” a declarat prof. Adam Scaife, expert din cadrul Oficiului Meteorologic din Marea Britanie. 

În sudul Europei, e posibil ca nivelul precipitațiilor să crească semnificativ. Scaife a atras atenția că aceste tipare sunt obișnuite pentru El Nino. Dar dacă acesta va fi mai puternic în acest an, e posibil ca fenomenele să fie mai extreme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Vremea » Vremea în iarna 2023-2024. El Nino aduce schimbări extreme pe continent