Galerie foto Echinocțiu de toamnă cu temperaturi de vară. ANM anunță pentru sâmbătă peste 35 grade Celsius la umbră
Transportul unei mase de aer tropical din sud-vestul continetului va determina creșterea semnificativă a temperaturilor în majoritatea zonelor din țară. Astfel, în acest weekend vremea va deveni deosebit de caldã pentru ultima decadã a lunii septembrie.
Temperaturile se vor situa cu mult peste normalul perioadei și va fi caniculă dupã-amiaza în jumãtatea de sud a Munteniei şi în zona de câmpie a Olteniei şi Banatului. Sâmbătă 23 septembrie, temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 36 de grade.
Valori termice prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru sâmbătă, 23 septembrie:
- 36 grade Giurgiu
- 36 grade Alexandria
- 36 grade Turnu Măgurele
- 36 grade Oltenița
- 35 grade București
- 35 grade Călărași
- 34 grade Craiova
- 34 grade Ploiești
- 34 grade Slatina
- 34 grade Slobozia
Prognoza meteo duminică, 24 septembrie 2023
- Vremea 22 septembrie 2023. Deosebit de cald, anunță meteorologii. Cum va fi pe litoral și la munte
- Vremea 18 septembrie - 1 octombrie 2023. Aer tropical peste România, ne așteaptă temperaturi de vară, de peste 30...
- Vremea 18 septembrie - 16 octombrie 2023. Septembrie cu atmosferă de vară, temperaturile vor trece de 30 grade Celsius
Și duminică, 24 septembrie, vremea se va menţine mult mai caldã pentru această perioadã din an. În vest şi sud-vest temperaturile vor scãdea faţã de ziua anterioarã, astfel valorile termice se vor încadra între 24 şi 34 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în sudul și estul teritoriului. Temporar înnorãrile se vor accentua şi vor fi perioade cu averse şi descãrcãri electrice în regiunile vestice şi sud-vestice, iar dupã-amiaza şi seara probabilitatea pentru astfel de fenomene, dar şi pentru rafale de vânt mai puternice va creşte local şi la munte, în centru şi în nord-vest.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã însemnate şi izolat vor fi condiţii de grindinã. În restul ţãrii, va predomina vremea frumoasã, cu cer variabil, trecãtor cu unele înnorãri. Intensificãri mai susţinute ale vântului vor fi în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor trece de 65...75 km/h.
Echinocţiul de toamnă 2023. Ziua este egală cu noaptea pe 23 septembrie
Unul dintre cele mai importante momente ale toamnei este echinocţiul de toamnă, iar echinocţiul de toamnă 2023 pică în acest sfârşit de săptămână, când ziua ajunge să fie egală cu noaptea.
Echinocţiul de toamnă reprezintă momentul în care ziua este egală, ca durată, cu noaptea, indiferent de zona în care ne aflăm pe întreaga planetă Pământ. Concret, echinocţiul de toamnă înseamnă că ziua începe să se micşoreze în emisfera nordică, în care se află şi România, şi începe să se mărească în emisfera sudică, unde practic începe primăvara astronomică. Echinocţiul de toamnă pică, în general, în a doua parte a lunii septembrie, respectiv, aproximativ, în intervalul 21-24 septembrie. De această dată, echinocţiul de toamnă 2023 pică tocmai pe 23 septembrie 2023.
În momentul echinocţiului de toamnă 2023 ajungem în situaţia ca ziua să fie egală, ca durată, cu noaptea. Acest lucru se petrece indiferent de emisfera în care ne aflăm. În emisfera nordică, însă, unde este România, după echinocţiul de toamnă 2023 ziua o să înceapă să fie din ce în ce mai scurtă. Punctul culminant ar urma să se atingă la momentul solstiţiului de iarnă, pe 22 decembrie 2023, când durata de întuneric ar ajunge la nivel maxim în emisfera nordică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰