Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vremea în România. Şirul fenomenelor neobişnuite pentru luna noiembrie continuă: anotimpurile şi-au împărţit ţara

Azi, în România au fost două anotimpuri. Iarnă autentică la mare altitudine, cu zăpadă de câţiva centimetri, şi vânt puternic în vest - rafale de până la 100 de kilometri pe oră. În schimb, în sud a fost o vară târzie cu temperaturi care au depăşit 22 de grade Celsius. 

de Redactia Observator

la 05.11.2023 , 19:39

De seara trecută, peisajul la Bâlea Lac este unul de iarnă autentică. A nins şi s-a aşternut un strat de câţiva centimetri de zăpadă. La primele ore a început şi deszăpezirea Tranfăgărăşanului. Munca drumarilor a fost îngreunată de vântul care a bătut şi cu 80 de kilometri pe oră şi a adus zăpada înapoi pe şosea. 

Iarnă la munte: strat de zăpadă de 10 cm pe Transfăgărăşan

Un strat consistent s-a aşternut şi pe Transalpina. Utilajele au intervenit imediat pentru ca turiştii să circule pe cea mai înaltă şosea din România pentru ultima dată anul acesta. În mijlocul zilei, la mare altitudine, vântul a bătut cu până la 100 de kilometri pe oră, iar temperaturile resimţite erau negative la Bâlea Lac, Rânca sau Călimani.

Vezi și

De altfel, a fost cod galben de vreme rea în toată partea de vest a ţării. În Caransebeş, rafalele au fost atât de puternice încât au smuls acoperişuri de tablă de pe blocuri. Patru maşini au fost avariate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Iar la Timişoara, vijeliile au rupt mai mulţi copaci. 

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă vremea trebuia să fie la fel în toate zonele montane, în staţiunile de pe Valea Prahovei şi în Poiana Braşov vremea a arătat cu totul diferit faţă de prognoză. "15 grade Celsius, un soare care pare mai degrabă de vară decât de toamnă târzie şi peisaje din poveşti. Sunt câteva dintre motivele pentru care centrul staţiunii Poiana Braşov este extrem de aglomerat în această duminică după-amiază", transmite Claudiu Loghin, reporter Observator.

Turiştii care aşteptau ninsori nici nu mai ştiu în ce anotimp sunt. "Ceva amestecat între primăvară şi toamnă. Soare, frumos, cald", spune un turist. "O vară târzie. E mai cald decât ar fi normal, ne aşteptam la zăpadă acum", crede altcineva.

Vremea în România, la început de noiembrie

Şi în jumătatea sudică a ţării, vremea a fost mai degrabă de început de toamnă. "După o zi ploioasă, a ieșit soarele în București și acum sunt 22 de grade Celsius. Până la jumătatea săptămânii vom avea maxime cuprinse între 20 și 24 de grade, iar de miercuri se va răci, astfel că până weekendul viitor temperaturile nu vor depăși 15 grade Celsius", a spus Claudiu Crăciunică, reporter Observator.

În judeţul Constanţa, unde azi au fost peste 20 de grade, încă se mai vedeau urmările furtunii de ieri. "A venit vântul, a luat acoperişul, a dat peste celelalte case, maşini, pomi. Maşinile, acestea este cea mai mare pagubă principală şi acoperişul", povesteşte un localnic. 

Meteorologii spun că vremea neobişnuită a schimbat şi vegetaţia. Frunzele abia încep să se îngălbenească, deşi ar fi trebuit să cadă toate până acum. Mai mult, nu a fost nici brumă sau ceaţă densă.

Un fenomen neobişnuit pentru această perioadă a avut loc în Timiş. La răsărit, un curcubeu complet a putut fi admirat pe cer. O raritate în anotimpurile reci.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Vremea în România. Şirul fenomenelor neobişnuite pentru luna noiembrie continuă: anotimpurile şi-au împărţit ţara