Antena Meniu Search
x

Video Weekendul extremelor. Capitala, lovită de caniculă în timp ce în unele zone din țară furtunile au făcut prăpăd

E un weekend al extremelor. Sudul şi estul ţării s-au topit sub soarele arzător dar nu au lipsit nici furtunile violente. Nu mai puţin de 13 coduri roşii de vreme extremă au emis meteorologii, mai ales pentru zonele montane.

de Redactia Observator

la 24.06.2023, 23:09

Vezi și

Este ora 16 iar în Capitală s-a atins temperatura maximă de 37 de grade Celsius la umbră numai că la soare respimţim 42 de grade celsius. Canicula de astăzi va aduce ploi în Bucureşti începând de duminică şi temperaturi cu mult mai scăzute, de 27, 28 de grade Celsius. Cine a avut drum la prânz prin Bucureşti s-a simţit ca la tropice. Valul de căldură a fost sufocant, iar asfaltul încins a dublat senzaţia de dogoare, care te lăsa fără aer.

"Prea cald."

"Incomfortabil acum. Am apă constant la mine.  Se încălzeşte foarte repede. O iau acum peste 5 minute s-a încălzit și trebuie să-mi iau alta."

În zonele fără umbră, zăpuşeala a fost copleşitoare. "Super cald. Și mijoacele de transport care nu au aer condiţionat. Jale", se plânge un bucureștean.

Pe acelaşi subiect

"Este cald dar suportabil dacă ne hidratăm.  Am apă, am apă la mine şi am sticlute mici pe care le pun în geantă. Când am urcat din Mănăstirea Radu Vodă ieșea un Smurd şi probabil cuiva i-a venit rău."

Vremea se schimbă radical în Capitală

"Pe parcursul noptii de sambata spre duminică în Capitală asteptăm manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Cu alte cuvinte averse torentiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vantului si ft probabil vijerii si caderi de grindină. 16.00 duminică nu vor fi mai mult de 27-28 de grade", explică Oana Catrina, meteorolog ANM.

La fel s-a întâmplat deja în multe zone din ţară. În Hunedoara, în satul Haşdău, a fost prăpăd. Aici, nu se mai vede unde a fost strada. Oamenii au făcut cale-ntoarsă când au ajuns în faţa primejdiei.

"Vai de capul meu! Trebuie să mă întorc! Vai, viaţa mea! Dezastru!"

Pare că s-a dat drumul la un baraj. Atât de puternic loveşte apa. Viitura puternică a ajuns în curţile oamenilor şi a măturat tot ce a prins în cale. Mai multe maşini au fost mutate din loc.

Iulia Pop, reporter Observator: "Ieri, la orele amiezii, în Timişoara, temperatura resimţită era de 40 de grade Celsius. La 24 de ore distanţă, după o noapte furtunoasă, atmosfera s-a răcorit şi avem cu aproape 20 de grade mai puţin."

În Suceava, la Câmpulung Moldovenesc, s-a pornit o furtună parcă de nicăieri. A plouat torenţial zeci de minute. Tot de tunete, fulgere şi averse au avut parte şi braşovenii. În Alba, avertizările de cod roşu au inundat străzile şi curţile şi le-au transformat în lacuri. Aseară, în Satu Mare, furtunile au rupt mai mulţi copaci care au ajuns pe şosea. Vântul a suflat cu peste 90 km/h.

Furtunile se vor linişti în prima parte a săptămânii viitoare, dar vor reveni în forţă de miercuri, în special în jumătatea de est a ţării. Temperaturile, în schimb, vor rămâne plăcute până la finalul acestei luni, cu valori maxime ce nu vor mai trece de 31 de grade Celsius. Avertizările de vreme severă sunt valabile până mâine dimineaţă, la ora 10.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie recent de meseriaşi şi nu aţi găsit?

Observator » Vremea » Weekendul extremelor. Capitala, lovită de caniculă în timp ce în unele zone din țară furtunile au făcut prăpăd