Antena Meniu Search
x

(P) Încălzirea cu lemne: o soluție competitivă pentru lunile reci de iarnă!

Caldă și prietenoasă, dar eficientă și economică, încălzirea cu lemne cucerește un număr tot mai mare de proprietari de case din România. Acest sistem de încălzire este apreciat pentru faptul că lemnul este o sursă de energie regenerabilă şi poate contribui la reducerea dependenței de combustibili fosili.  

de Redactia Observator

la 13.12.2023, 22:30

Care sunt diferitele modalități de încălzire cu lemne? 

Azi, pe piața de profil, există o mare varietate de dispozitive de încălzire cu lemne: şeminee, sobe pe lemne, cazane etc. Noile generații de sobe pe lemne, inserții și șeminee închise reprezintă o investiție ideală pentru îmbunătățirea senzației de confort în zona principală de locuit.  

Pe de altă parte, cazanele pe lemne reprezintă o investiție esențială odată ce casa depășește o anumită dimensiune. Cazanele pe lemne sunt dispozitive utilizate pentru încălzirea apei sau a aerului folosind lemnul ca sursă principală de combustibil. Acestea sunt adesea utilizate în sistemele de încălzire centrală pentru locuințe, clădiri comerciale sau industriale. Principiul de funcționare al cazanelor pe lemne implică arderea lemnului pentru a produce căldură, care este transferată apoi la apă sau aerul care circulă în sistem.

Pe piaţa de profil există diferite tipuri de cazane pe lemne, clasificate în funcție de combustibilul pe care îl ard și de modul în care sunt alimentate. Este important de menționat că instalarea și întreținerea corecte a unui cazan pe lemne necesită cunoștințe tehnice și adesea implică respectarea unor norme specifice. De aceea, este recomandat să se consulte un specialist sau un instalator calificat care să ştie de la cum să instaleze corect un horn de centrală pe lemne şi până la cum se întreţine un cazan.  

De asemenea, este important de menționat că eficiența și impactul asupra mediului al cazanelor pe lemne pot varia în funcție de tipul de cazan, de modul în care este utilizat și de calitatea lemnului folosit. Utilizarea lemnului provenit din surse sustenabile și respectarea regulamentelor privind emisiile sunt aspecte importante pentru reducerea impactului asupra mediului. 

Încălzire cu lemne, dar cu ce tip de lemn?  

Alegerea combustibilului în cazul în care proprietatea utilizează un dispozitiv pe lemne este una importantă pentru că va avea un impact major asupra performanței sistemului și, bineînțeles, asupra facturii de încălzire. 

Bușteni tradiționali, vânduți la metru, tăiați în bucăți standardizate, au o lungime cuprinsă între 33 și 100 de centimetri. Acest tip de combustibil este cel mai supus variațiilor de preț, în funcție de sezon și de regiune. Cei care locuiesc în apropierea unei zone împădurite, vor avea mai puține dificultăți în a se aproviziona și vor plăti mai puțin. 

Brichetele sunt bușteni de lemn concentrat, reconstituit. Mai uniforme decât buștenii tradiționali, acestea au o putere calorică mult mai mare și ard mai lent. Unii comercianți oferă chiar și bușteni speciali cu ardere lentă pentru utilizarea pe timp de noapte. 

Așchiile forestiere sau lemnul mărunțit sunt mici așchii recuperate direct din exploatările forestiere. Acestea sunt utilizate pentru a alimenta cazanele special concepute pentru a arde acest tip de combustibil. 

Peleții se prezintă sub formă de bețe mici, cu o lungime de 1 până la 5 centimetri și reprezintă cea mai compactă formă de încălzire cu lemne. Produși din reziduuri din industria lemnului, acești peleți au o densitate mare și o putere calorică ridicată. Peleții sunt adesea ambalați în saci, dar pot fi livrați și vrac. Sunt ideal de utilizat și pentru cazanele Dominus pe peleti, comercializate de Technova.ro.   

Este recomandată încălzirea cu lemne din punct de vedere financiar? Încălzirea cu lemne este încă mai competitivă decât alte surse de energie, cum ar fi gazele naturale sau electricitatea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Advertoriale » (P) Încălzirea cu lemne: o soluție competitivă pentru lunile reci de iarnă!