Antena Meniu Search
x

Video Cum vor putea vota românii din străinătate la europarlamentare. De ce important cine e pe primele locuri pe buletinul de vot

Biroul Electoral Central a anunţat ordinea de pe buletinele de vot la europarlamentare. Alianţa PSD-PNL nu va fi în capul listei, ci UDMR. Analiştii spun că e important cine e pe primele locuri: alegătorului nu-i place să se complice şi să dea prea multe pagini. Românii din străinătate vor putea vota în mai multe secţii şi programul va fi până la 12 noaptea pentru cei aflaţi deja la cozi.

de Redactia Observator

la 29.04.2024, 19:34

Vezi și

BEC a stabilit prin tragere la sorţi ordinea de pe buletinele de vot pentru Parlamentul European. Alianţa electorală PSD-PNL va fi pe a doua poziţie. Pe lista primilor şase candidaţi, cei care au mai avut un mandat de 5 ani în Parlamentul European, urmează REPER, Alianţa AUR, PU-SL şi Dreapta Unită. În total, vom avea de ales între 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi.

Din acest an, Parlamentul European are mai mulţi eurodeputaţi

"Contează foarte mult să fii în primele două pagini. Cu cât e mai complicat pentru alegător să ajungă la tine pe buletinul de vot, cu atât e un efort în plus şi o şansă în minus pentru candidat", a declarat Adrian Zăbavă, analist politic. În total, sunt înscrişi pe liste 542 de candidaţi. Votanţii vor pune însă ştampila doar pe partidul sau alianţa dorită. Iar, în funcţie de numărul de voturi obţinute, se vor distribui, proporţional, locurile. Social democraţii şi liberalii au trecut deja la calcule. Vor să aibă minimum 17 europarlamentari. Iar după redistribuirea locurilor celor care nu ating pragul de 5% dintre voturi, să ajungă la 20 de scaune ocupate în Parlamentul European.

De cealaltă parte, Alianţa formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei speră la cel puţin 7 europarlamentari. Românii din străinătate, fie că sunt stabiliţi acolo sau sunt turişti, vor putea vota în baza buletinului sau paşaportului. "Vom organiza un număr de peste 900 de secţii de votare. Mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019", a declarat Luminiţa Obodescu, ministru de Externe. La alegerile trecute, în urmă cu cinci ani, s-au format cozi imense în faţa secţiilor de votare. Acum, decidenţii promit că vor fi până la 10 membri în fiecare secţie care să gestioneze fluxul de alegători. Iar votanţii aflaţi în faţa secţiilor când se închid urnele vor putea vota până la miezul nopţii.

Din acest an, Parlamentul European are mai mulţi eurodeputaţi. Numărul lor a crescut de la 705 la 720. Cei mai mulţi vor fi în continuarea politicienii germani, adică 96. România este pe locul 6 în Uniunea Europeană, cu un număr neschimbat de 33 de europarlamentari.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Cum vor putea vota românii din străinătate la europarlamentare. De ce important cine e pe primele locuri pe buletinul de vot