Meniu
Search
x

Unde trebuie să votezi la alegerile locale? Află care e secția de vot, din localitatea ta, la care ești arondat

Românii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile locale din 27 septembrie 2020 pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral.

De Cornel Preda la 15.09.2020, 18:03
 • Alegerile locale din România au loc pe 27 septembrie 2020
 • Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot pe 27 septembrie 2020

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Pe Registrulelectoral.ro poți afla secția de votare la care ești arondat. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:

 • CNP - codul numeric personal
 • Numele de familie
 • Codul de verificare pe care îl vedeți pe site

Registrul este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. 

Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale. 

Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.

Registrul electoral este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

În funcţie de aceste operaţiuni, numărul total al alegătorilor se modifică aproape zilnic.

Alegeri locale. Câți români pot vota

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că la data de 25 august 2020 numărul total de cetățeni români cu drept de vot era de 19.004.986, „cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată pe această temă”.

Dintre aceștia trebuie menționat că doar 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară și pot participa la alegerile locale, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

La alegerile locale nu există liste suplimentare, iar alegătorii trebuie să își exprime opțiunea de vot în localitatea de reședință unde sunt arondați. 

Astfel, celor peste 700.000 de români care au domiciliul în străinătate, și care nu vor putea vota la alegerile locale, li se vor mai adăuga și alți români care nu se află în localitatea de reședință, fie că sunt într-o deplasare în afara țării sau în alte localități din România.

Măsuri de protecție în campania electorală

 • purtarea obligatorie şi corectă a măştii de protecţie şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor;
 • menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimentele electorale;
 • limitarea numărului participanţilor la maximum 50, în cazul evenimentelor desfăşurate în spaţiu închis;
 • limitarea numărului participanţilor la maximum 100 de persoane, în cazul evenimentelor desfăşurate în aer liber;
 • limitarea numărului de persoane la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă;
 • limitarea numărului de persoane la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă;

Nerespectarea măsurilor de protecție se sancţionează conform Legii 55/2020 referitoare la unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Alegeri locale 2020 » Unde trebuie să votezi la alegerile locale? Află care e secția de vot, din localitatea ta, la care ești arondat