Antena Meniu Search
x

Video Alegeri locale 2024. Cum a ajuns Primăria Capitalei cel mai râvnit fotoliu în lupta pentru putere

Capitala dă ora exactă în lupta pentru Putere. Primăria Generală va fi perla coroanei la alegerile locale de duminică. Miza din Bucureşti este una uriaşă: e vorba de bani şi de puterea politică. Dar, înainte de toate, votul din Capitală este unul simbolic şi va arăta cum stau partidele înainte de alegerile prezidenţiale din luna septembrie. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 07.06.2024 , 20:21

Primarul Capitalei este al doilea om politic, ca număr de voturi, după preşedintele României. Iar asta îi oferă o legitimitate uriaşă la nivel politic. Din acest motiv, fotoliul de primar general ar putea fi o trambulină pentru alegerile prezidenţiale. Aşa cum s-a mai întâmplat, în trecut, în politica românească. În egală măsură, va conta enorm majoritatea din Consiliul General.

Dacă primarul nu are susţinere, va negocia la sânge pentru fiecare proiect

Primarul Capitalei are nevoie de susţinere, adică de o majoritate politică favorabilă. Altfel va fi forţat să negocieze la sânge fiecare proiect pentru Capitală. În urmă cu 4 ani, Primarul Capitalei a fost ales cu 282.000 de voturi - la o diferenţă de peste 30.000 de voturi faţă de candidatul aflat pe locul 2. 

Vezi și

"Întrebarea este legată de altceva. Este legată de participarea la alegeri. Adică numărul de cetăţeni care participă la alegeri. Ceea ce va influenţa fără discuţie legitimitatea celor care se vor duce în structurile locale şi la nivelul Parlamentului European", explică Andrei Ţăranu, analist politic.

Capitala are un buget anual de peste 10 mld. lei şi e motorul economiei din România

Miza financiară este şi ea una enormă. Capitala are un buget anual de peste 10 mld. lei şi este motorul economiei din România. O singură cifră ne arată o prăpastie economică uriaşă între Bucureşti şi alte zone din ţară. Capitala şi zonele din jurul oraşului produc anual un sfert din PIB-ul ţării.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat recent o lege specială pentru Capitală. E vorba despre un proiect prin care cei 6 primari de Sector ar primi o autonomie mai mare decât în prezent. Altfel spus, influenţa Primarului General ar fi mult redusă, iar primarii de sector ar fi mai puţin dependenţi de Primăria Capitalei. Ceea ce ar slăbi, evident, puterea politică a Primarului General.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Alegeri locale 2024 » Alegeri locale 2024. Cum a ajuns Primăria Capitalei cel mai râvnit fotoliu în lupta pentru putere