Video Alegeri locale 2024. De ce votul din 9 iunie este o primă etapă în bătălia prezidenţială din septembrie
A început numărătoarea inversă pentru alegerile locale de duminică. Când va fi, de fapt, momentul adevărului pe scena politică. Votul din 9 iunie va da ora exactă în bătălia pentru putere şi va developa personajele şi taberele înainte de lupta prezidenţială din toamnă. Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut românilor să meargă la urne.
Votul de duminică va fi, de fapt, o primă etapă înainte de bătălia prezidenţială din septembrie. Partidul care va avea cei mai mulţi primari şi sefi de Consiliu Judeţean va porni cu prima şansă în cursa pentru Cotroceni. Asta pentru că, în mod tradiţional, primarii şi alesii locali sunt cei care mobilizează alegătorii la urne. Astfel, după 9 iunie am putea asista la o resetare completă a scenei politice. În mod natural, atât partidele din Coaliţie, cât şi cele din Opoziţie îsi vor reface strategia şi alianţele în funcţie de scorul pe care îl vor atinge la alegerile locale şi la cele pentru Parlamentul European.
"E clar că pentru Coaliţia PNL-PSD este foarte important că, în special la nivel local, să obţină măcar acelaşi număr de consilieri locali şi acelaşi număr de primari şi preşedinţi de Consiliu Judeţean. Aceştia reprezintă motorul politic al partidelor politice. USR are câteva primării mari, dar stă destul de slab la nivelul întregii ţări. AUR aproape că este inexistent la nivelul ţării. Abia acum poate va intra să devină un partid în sensul mecanismului de putere", explică Andrei Ţăranu, analist politic.
Prezenţa la urne şi votul românilor vor da ora exactă pentru partide
Dincolo de sondajele pe care le-aţi văzut în ultima vreme, prezenţa la urne şi votul românilor vor da ora exactă pentru partide. Unele partide îşi vor proclama victoria şi vor anunţa că au cei mai mulţi primari şi şefi de Consilii judeţene. Alte partide vor spune că primarii din marile oraşe sunt mult mai importanţi decât primarii din sate şi comune - aleşi cu doar câteva mii de voturi. Concret, marile partide râvnesc, de fapt, la reşedintele de judeţ, acolo unde se concentrează întreaga putere la nivel local. Analiştii politici spun că ar trebui să ne uitam la votul politic pentru Consiliul Judeţean. Este scorul care ne arată forţa reală a unui partid, în voturile obţinute per total la nivel naţional.
"Aceste alegeri, în special cele europarlamentare, dar şi cele pentru Consiliul Judetean, sunt nişte alegeri eminamente politice. După ce vom vedea cifrele reale abia atunci va începe construcţia de strategii pentru alegerile prezidenţiale. E clar că, de fapt, activul de partid este mult mai puternic interesat de a ajunge la resursele guvernamentale", adaugă Andrei Ţăranu, analist politic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰