Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alegeri europarlamentare 2024. În România se votează pe liste închise: ce presupune acest lucru

Mai sunt trei zile până când vom alege politicienii pe care îi trimitem în Parlamentul European să ne reprezinte interesele.

de Marius Gîrlaşiu

la 05.06.2024 , 20:41

Avem 33 de locuri rezervate în noul Parlament European. Același număr pe care îl avem și astăzi în Legislativul Uniunii. Din acest punct de vedere, România este pe locul 6 în UE. Înaintea noastră sunt Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia.

Alegeri europarlamentare 2024. În România se votează pe liste închise

La noi, partidele și alianțele politice candidează pe liste închise. Adică noi, alegătorii, nu putem schimba ordinea candidatilor de pe lista votată, aşa cum se întâmplă în alte ţări, unde alegătorii pot schimba poziția candidatilor pe lista aleasă sau pot alege candidați propuşi de partide diferite.

Vezi și

În România, avem o singură circumscripţie electorală la nivel national, iar votul ţine cont de reprezentarea proportională. Asta înseamnă că numărul de aleși de la fiecare partid, depinde, în final, de numărul de voturi obținut de formatiunile politice. Dacă vă întrebati cât de importantă este Uniunea Europeană pentru România - răspunsul este cât se poate de simplu. Din 2007 până acum, România a primit peste 95 miliarde euro, fonduri comunitare. Ţara noastră a contribuit cu doar 30 de miliarde euro. Altfel spus, în cei 17 ani de la aderare, România a ieşit pe plus cu 65 de miliarde euro.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Alegeri europarlamentare 2024. În România se votează pe liste închise: ce presupune acest lucru