Video Alegeri europarlamentare 2024. În România se votează pe liste închise: ce presupune acest lucru
Mai sunt trei zile până când vom alege politicienii pe care îi trimitem în Parlamentul European să ne reprezinte interesele.
Avem 33 de locuri rezervate în noul Parlament European. Același număr pe care îl avem și astăzi în Legislativul Uniunii. Din acest punct de vedere, România este pe locul 6 în UE. Înaintea noastră sunt Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia.
Alegeri europarlamentare 2024. În România se votează pe liste închise
La noi, partidele și alianțele politice candidează pe liste închise. Adică noi, alegătorii, nu putem schimba ordinea candidatilor de pe lista votată, aşa cum se întâmplă în alte ţări, unde alegătorii pot schimba poziția candidatilor pe lista aleasă sau pot alege candidați propuşi de partide diferite.
În România, avem o singură circumscripţie electorală la nivel national, iar votul ţine cont de reprezentarea proportională. Asta înseamnă că numărul de aleși de la fiecare partid, depinde, în final, de numărul de voturi obținut de formatiunile politice. Dacă vă întrebati cât de importantă este Uniunea Europeană pentru România - răspunsul este cât se poate de simplu. Din 2007 până acum, România a primit peste 95 miliarde euro, fonduri comunitare. Ţara noastră a contribuit cu doar 30 de miliarde euro. Altfel spus, în cei 17 ani de la aderare, România a ieşit pe plus cu 65 de miliarde euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰