Antena Meniu Search
x

Video Comparaţie între alegerile locale din 2020 şi cele din 2024. PSD a luat de la PNL şase consilii judeţene

Câştigători detașați, dar și eşecuri răsunătoare pentru primari sau preşedinţi de consilii care se credeau eterni. Cea mai mare surpriză a venit de la Suceava. După două decenii de dominaţie clară în faţa PSD, liberalii au scăpat din mână şi primăria, şi Consiliul Judeţean. Alegerile de ieri au redesenat şi harta puterii politice în ţară şi i-au făcut învingători pe social-democraţi.

de Redactia Observator

la 10.06.2024 , 19:49

După 20 de ani de dominaţie liberală în Suceava, PSD a câştigat şi primăria oraşului, şi Consiliul Judeţean.

După al treilea mandat, preşedintele consiliului, Gheorghe Flutur, a fost învins de Gheorghe Şoldan. Social democratul, care are 33 de ani, aproape jumătate din vârsta lui Flutur, a mizat în campania electorală pe readucerea în ţară a tinerilor.

Altă schimbare de macaz a avut loc la Braşov. Liberalul George Scripcaru s-a reîntors la primărie după doar patru ani. L-a învins strâns pe primarul USR Allen Coliban.

Vezi și

Câştigători detașați, dar și eşecuri răsunătoare pentru primari sau preşedinţi de consilii

Pe acelaşi subiect

Liberalul a convins braşovenii cu promisiunea că va îmbunătăţi traficul şi va construi parcări şi spitale noi. În plus, a declarat război traficanţilor de droguri care vând stupefiante tinerilor.

Timişoara, în schimb, continuă cu acelaşi primar.

USR-istul Dominic Fritz a sărbătorit victoria cu tort şi şampanie - a câştigat detaşat în faţa liberalui Nicolae Robu care dorea să revină la primărie. Dominic Fritz le-a promis timişorenilor că îi scapă de clanurile interlope şi mafia imobiliară.

"Am câştigat mai multe voturi decât în 2020, asta înseamnă că mai mulţi timişoreni au încredere în noi şi în leadershipul meu", a declarat Dominic Fritz, primar Timişoara.

Totuşi, USR a pierdut şefia Consiliului Judeţean Timiş. Noul preşedinte va fi social-democratul Alfred Simonis.

Stabilitate şi la Constanţa. Liberalul Vergil Chiţac l-a învins fără emoţii pe contracandidatul USR Stelian Ion. S-a ales, însă, şi cu amenzi de 7.400 de lei. În mai multe secţii de votare au fost mai puţine urne decât prevede legea.

Votul de ieri a adus şi victorii categorice pentru nume celebre din politică.

Liberalul Emil Boc a câştigat cel al şaselea mandat la Cluj-Napoca, la o distanţă confortabilă de contracandidatul independent Sabin Sărmaş.

"Am fost, sunt şi voi rămâne primarul tuturor clujenilor. Vă mulţumesc cu drag, Doamne ajută", a declarat Emil Boc, primar Cluj-Napoca

La Craiova, Olguţa Vasilescu de la PSD, l-a învins categoric pe contracandidatul AUR.

"Vreau să le mulţumesc tuturor cetăţenilor Craiovei care s-au prezentat astăzi la vot. Celor care au votat cu mine vreau să le spun că nu îi voi dezamăgi, aşa cum cred că nu i-am dezamăgit nici în ultimii patru ani", a declarat  Olguţa Vasilescu, primar Craiova.

La Consilii Judeţene, PSD este marele câştigător. Are victorii în 26 de judeţe, cu şase mai multe decât în 2020.

A câştigat în plus Timiş, Prahova, Maramureş, Caraş-Severin, Suceava şi Vrancea. Liberalii au ajuns de la 17 judeţe la 11, iar UDMR şi-a păstrat zona de influenţă: Satu Mare, Harghita, Mureş şi Covasna.

Primarii şi preşedinţii de consilii aleşi îşi vor lua funcţiile în primire abia la sfârşitul lui septembrie, când expiră mandatele actualilor oficiali. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Alegeri locale 2024 » Comparaţie între alegerile locale din 2020 şi cele din 2024. PSD a luat de la PNL şase consilii judeţene