Antena Meniu Search
x

Video Cum votăm la alegeri. Duminică, secţiile se vor deschide la ora 7, iar alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot

Au mai rămas mai puţin de 12 ore până la primele alegeri din acest an. Secţiile de vot se vor deschide la ora 7 fix. În total, aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne să-şi aleagă primarii, şefii de Consilii Judeţene şi deputatii din Parlamentul European. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 08.06.2024 , 19:24

Secţiile de vot se vor deschide mâine dimineaţă la ora 7 şi se vor închide seara la ora 22. Dacă veţi merge duminică la urne, veţi primi nu mai puţin de cinci buletine de vot. Unul pentru primar, altul pentru Consiliul Local, unul pentru şeful de Consiliu Judeţean, altul pentru consilierii judeţeni. Plus, buletinul de vot cu listele pentru Parlamentul European

Mare atenţie, însă, dupa ce ştampilaţi buletinele şi ieşiţi cu ele din cabina de vot. Veţi avea cinci urne diferite, câte una pentru fiecare buletin. Aşa că ar trebui să verificaţi cu mare atenţie înainte de a introduce buletinul în urna corectă. 

Dacă la ora 22 vor mai fi oameni care nu au apucat să voteze şi care stau la coadă în apropierea secţiilor de vot, atunci programul se poate prelungi până la miezul noptii. "Preşedintele secţiei de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23:59 de minute când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat", a explicat Toni Greblă, preşedintele AEP.

Vezi și

La alegerile locale se poate vota doar în localitatea de domiciliu, adică acolo unde aveţi adresa din buletin. Puteţi vota, de asemenea, în localitatea de reşedinţă dacă aveţi o viză de flotant obţinută cu cel puţin 60 de zile înainte de alegeri – adică până pe 10 aprilie cel târziu.

Pe acelaşi subiect

Cum se organizează votul în diaspora

În toată ţara vor fi deschise aproape 19.000 de secţii de vot. Dintre acestea, aproape 1.300 de secţii vor fi în Bucuresti. În Diaspora, vom avea un număr record de secţii, dublu faţă de alegerile europene din 2019. "Evident că cele mai multe secții de votare vor fi în țările cu importante comunități românești. Ne-am uitat la distribuția voturilor la ultimele alegeri că să avem o reprezentare cât mai largă, astfel încât toți românii să ajungă la vot", precizează ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu.

Românii care au reședința sau domiciliul în străînătate pot vota doar la alegerile pentru Parlamentul European. Duminică, cetătenii care se află temporar în afara ţării, la studii sau în vacanţă, pot vota și ei, pe liste suplimentare, la scrutinul european.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Alegeri locale 2024 » Cum votăm la alegeri. Duminică, secţiile se vor deschide la ora 7, iar alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot