Antena Meniu Search
x

Desfăşurare de forţe a MAI. Câţi poliţişti şi jandarmi vor fi prezenţi la alegerile locale şi europarlamentare

Peste 2.800 de angajaţi ai structurilor MAI vor asigura, duminică, un climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale. Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. Va fi organizată şi o acţiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 08.06.2024 , 16:40

Desfăşurare de forţe a MAI. Câţi poliţişti şi jandarmi vor fi prezenţi la alegerile locale şi europarlamentare
- Inquam Photos / George Călin

„Măsurile luate urmăresc buna derulare a procesului electoral, efectivele din teren fiind pregătite să intervină prompt, conform competenţelor legale, atât pentru a preveni orice abatere de la normele legale în vigoare, cât şi pentru a soluţiona cu celeritate eventualele sesizări ale cetăţenilor. Duminică, 9 iunie 2024, în Capitală, peste 2.800 de angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dintre care peste 1.700 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, peste 1.030 de jandarmi ai Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, în colaborare cu 110 cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, vor fi mobilizaţi pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Capitalei.

MAI pregăteşte şi echipe pentru intervenţie rapidă

Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale. Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane, mai indică sursa citată.

Articolul continuă după reclamă

Structurile angrenate în această activitate desfăşoară activităţi, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanţă, imparţialitate, disponibilitate şi cu prioritatea interesului public.

Informaţii pe care trebuie să le cunoaşteţi:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniţi şi nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteţi vota, duminică, între orele 07.00 şi 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului Secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot şi pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 şi 393, care sunt faptele ce constituie infracţiuni electorale, şi care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidenţialităţii votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

În legătură cu contravenţiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale, desfăşurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancţionator prevăzut de Legea  nr. 115/2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Astfel, este sancţionat: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Poliţia Capitalei mai transmite cetăţenilor să sesizeze la 112 orice încălcare a legii electorale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Evenimente » Desfăşurare de forţe a MAI. Câţi poliţişti şi jandarmi vor fi prezenţi la alegerile locale şi europarlamentare