Antena Meniu Search
x

George Simion a votat la liceul Lazăr din Capitală. Liderul AUR s-a închinat după ce a introdus buletinele de vot în urne

George Simion, liderul partidului AUR, a votat în această dimineaţă la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Capitală. Politicianul s-a închinat după ce a introdus buletinele de vot în urne. Vedeți în timp real prezența la vot.  

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 09:26

George Simion şi soţia sa au votat în această dimineaţă la secţia organizată la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Capitală. ”Fac un apel la cei din secţiile de vot să aibă rezistenţă. Tot ce ne dorim este un vot corect, tot ce ne dorim este un proces electoral democratic”, a spus Simion.

Preşedintele AUR a precizat că a ales să voteze în Bucureşti pentru europarlamentare şi va merge în Vrancea, unde are buletinul, să voteze la locale ”Am votat pentru viitor, am votat schimbarea”, a spus el. Până la această oră au mai votat şi Cristian Popescu Piedone şi Lucian Bode.

Alegeri locale 2024. Cum votez la alegeri

Vezi și

Primul pas este prezentarea actului de identitate unuia dintre membrii secţiei de votare. Acesta va trece buletinul printr-un dispozitiv pus la dispoziţie de STS pentru a valida actul de identitate. După validare, vei merge către un alt membru al secţiei de votare căruia îi vei mai prezenta încă o dată buletinul, vei semna în lista electorală şi vei primi buletinele de vot alături de ştampilă. Înainte de a te îndrepta spre cabina de votare, asigură-te că ştampila are inscripţionată menţiunea „VOTAT”. În cazul în care aceasta lipseşte, cere membrilor secţiei de votare o altă ştampilă. Dacă această menţiune nu apare pe buletinul de vot, atunci votul tău va fi declarat nul.

Pe acelaşi subiect

În cabina de votare, aplică ştampila în patrulaterul desemnat partidului sau candidatului cu care doreşti să votezi. Dacă ştampila este aplicată incorect, adică în afara patrulaterului, votul va fi anulat. Dacă din greşeală aplici incorect ştampila, poţi cere un alt buletin de vot, iar cel precedent va fi anulat de către membrii secţiei de votare. Apoi, buletinele de vot trebuie îndoite şi introduse în urnele corespunzătoare. Dacă un buletin de vot este introdus într-o altă urnă decât cea desemnată, votul nu va fi luat în considerare la numărătoare. După ce ai introdus buletinele de vot în urne, vei restitui ştampila şi îţi va fi înapoiat actul de identitate. Pe buletinul de identitate, membrii secţiei de votare vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar pe cărţile de identitate va fi aplicat un timbru autocolant cu aceeaşi menţiune.

Alegeri locale 2024. Cinci buletine de vot

Pentru că în acest an alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare, alegătorii vor primi nu mai puţin de 5 buletine de vot. Un buletin pentru Parlamentul European, unul pentru alegerea primarului şi altul pentru şeful de Consiliu Judeţean. În plus, vor exista alte două buletine: unul pentru Consiliul Local şi altul pentru Consiliul Judeţean.

Mare atentie, însă, la ieşirea din cabina de vot! În faţa dumneavoastră vor fi 5 urne separate, câte una pentru fiecare buletin. Aşa că trebuie să verificaţi cu grijă pentru a introduce fiecare buletin în urna corectă. Altfel, există riscul ca votul dumneavoastră să fie anulat.

De asemenea, sunt nule:

  • buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
  • buletinele de alt model decât cel legal aprobat
  • buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea "VOTAT"
  • buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Tot ce trebuie să ştii despre procesul de votare

Procesul de votare începe la ora 7.00 și se va încheia în aceeaşi zi, la ora 21.00. Peste 200.000 de candidați s-au înscris la alegerile locale din 9 iunie. Mai exact, au fost depuse și validate 207.389 de candidaturi. În cadrul alegerilor locale din 2024, scrutin care se organizează într-un singur tur, vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene. Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban. În rural, pentru funcţiile de edil candidează 10,56% femei, iar în urban - 12,36%. Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale din 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă are 100 de ani. De asemenea, doi candidaţi la alegerile locale au 95 de ani, iar alți doi 94 de ani.

Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024

Biroul Electoral Central a centralizat toate candidaturile depuse și validate pentru alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Lista cu toți candidații la alegerile locale 2024 poate fi găsită AICI. Odată descărcat fișierul Excel, puteți filtra candidaturile în funcție de județ/oraș/municipiu/comună/sat, alianța politică/partidul/candidații independenți și funcția: consilieri locali sau primari.

Alegeri locale 2024. Documente necesare pentru a putea vota

La alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii prezintă actele de identitate, respectiv documentele de identitate operatorilor de calculator, care înscriu datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV. 

Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu
  • pașaportul simplu electronic
  • pașaportul simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Alegeri locale 2024. Află care e secția de vot, din localitatea ta, la care ești arondat

Românii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile locale din 9 iunie 2024 pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral.

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Pe Registrulelectoral.ro poți afla secția de votare la care ești arondat. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:

  • CNP - codul numeric personal
  • Numele de familie
  • Codul de verificare pe care îl vedeți pe site

Registrul este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Astfel, pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale. Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.

Registrul electoral este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

Alegeri locale 2024. Gesturi care îți pot aduce o amendă

Modul de desfășurare a alegerilor locale este gestionat de prevederile Legii 115/2015Libertatea exprimării voinței politice a cetățenilor este limitată de respectarea aceluiași drept al celorlalți participanți la vot, precum și de săvârșirea unei serii de contravenții. Astfel în timpul procesului de votare constituie contravenții următoarele fapte:

  • înscrierea, cu bună știință, a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive
  • comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare este interzisă
  • distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală
  • afișarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale

Calendarul alegerilor din 2024

Anul acesta, românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României. 

Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate şi se organizează pe 9 iunie.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Alegeri locale 2024 » George Simion a votat la liceul Lazăr din Capitală. Liderul AUR s-a închinat după ce a introdus buletinele de vot în urne