Antena Meniu Search
x

Incidente la vot: peste 1.100 de sesizări în ţară. Propagandă electorală, fraude în secţii și scandal între alegători

Alegeri locale 2024. Secţiile de vot s-au deschis la ora 07.00 şi, după cum era de aşteptat, au apărut şi problemele. Mai grave sau mai puţin grave, scrutinul de astăzi a fost marcat de incidente în toată ţara. MAI anunţă că în ultimele ore s-au înregistrat 1.181 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, 121 fiind încă în curs de verificare. S-au înregistrat 34 de cazuri medicale. Vedeți în timp real prezența la urne

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 20:45

Ministerul Afacerilor Interne anunţă, duminică seară, că, până la ora 20.00, s-au înregistrat 1.181 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, 121 fiind încă în curs de verificare. S-au înregistrat 34 de cazuri medicale. Instituţia precizează că şapte sesizări, care nu au fost de competenţa MAI, au fost transmise către alte autorităţi: 6 către Birourile Electorale competente şi una către Autoritatea Electorală Permanentă.

Sancţiuni pentru mai multe fraude

UPDATE 20.40: În Judeţul Prahova, doi cetăţeni germani au solicitat să voteze atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru europarlamentare, deşi nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetaţi pentru fraudă la vot.

Articolul continuă după reclamă

Poliţiştii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoţit două persoane în cabina de vot. Acesta a susţinut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu ştia să citească. A fost sancţionat contravenţional.

Pe acelaşi subiect

Poliţia municipiului Târgu Mureş a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afişând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Poliţiştii au identificat în trafic 3 astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliţie pentru clarificarea situaţiei sesizate.

Într-o secţie de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuţit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spaţii rezervate procesului electoral.

UPDATE 20:30: Poliţiştii din judeţul Hunedoara investighează trei incidente electorale confirmate pe parcursul zilei de duminică, în timpul alegerilor locale 2024, într-un caz fiind vorba despre o ştampilă de vot care lipseşte de la o secţie din Deva. Un alt incident a avut loc la o secţie de votare din municipiul Vulcan, unde un bărbat era nemulţumit de faptul că preşedinta secţiei de votare i-a solicitat telefonul personal pentru a-l verifica, întrucât l-a suspectat că ar fi efectuat o fotografie în secţia de votare.

UPDATE 19:30: O femeie, observator la procesul electoral la o secție din Mogoșoaia, județul Ilfov, a fost îmbrâncită de un bărbat pe fondul unui conflict spontan. Polițiștii l-au identificat pe agresor și se fac activități pentru depistarea lui. 

UPDATE 19:20: Primarul din comuna Singureni ar fi fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 1.400 de lei pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.

UPDATE 18:50: O secţie de votare din localitatea Singureni, judeţul Giurgiu, a fost scena unui scandal iscat după ce două grupuri de susţinători ai unor candidaţi s-au luat la ceartă. Poliţia a intervenit, aplicând mai multe amenzi. Printre cei sancţionaţi se numără şi un reprezentant al unei instituţii publice.

Mită electorală în Bucureşti

UPDATE 18:40: În primele 10 ore de vot au fost semnalate 41 de incidente în legătură cu procesul electoral în București, între care mită electorală sau turism electoral. Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare, spun polițiștii. Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.600 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru 13 posibile infracțiuni.

Astfel, polițiști din cadrul Secției 5, au fost sesizați, prin apel la 112, că în zona unor secții de votare din Sectorul 1, mai mulți alegători ar fi transportați cu autoturisme la secțiile de votare, de către reprezentanți ai unor partide politice. În urma verificărior efectuate, au fost identificate două autoturisme, cu ajutorul cărora ar fi fost transportate mai multe persoane la o secție de votare. În interiorul acestora au fost identificați doar șoferii care au declarat faptul că nu au nicio legătură cu această situație. La unul dintre autoturisme, s-a constatat că Inspecția Tehnică Periodică era expirată, astfel că polițiștii au dispus reținerea certificatului de înmatriculare și sancționarea șoferului. Nu au fost constatate alte aspecte de natură penală sau contravențională.

De asemenea, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție au fost sesizați, prin sistem 112, de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secție de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ștampilat. Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat la fața locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezența unui buletin de vot ștampilat în cabina de votare. S-a procedat la anularea respectivului buletin de vot. În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de frauda la vot. Cercetările sunt continuate de către Secția 6 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

De asemenea, polițiști din cadrul Secțiilor 2 și 5 Poliție s-au sesizat din oficiu despre faptul că o persoană a postat pe o rețea de socializare un mesaj cu privire la faptul că, în proximitatea unei secții de votare ar aștepta mai multe persoane pentru a primi bani, în urma exercitării dreptului de vot. De asemenea, ar fi fost făcute referiri și la faptul că un reprezentant al unei formațiuni politice ar fi introdus mai multe buletine de vot, într-un dulap din secția de votare. Polițiștii au efectuat verificări în zonă, constatând că aspectele sesizate nu se confirmă.

UPDATE 18:30: Procesul dintr-o secţie de votare din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost suspendat după ce reprezentantul unui partid politic a reclamat la Poliţie că locţiitorul preşedintelui secţiei a dat unor alegători câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. Poliţia face cercetări în cadrul unui dosar penal de fraudă.

Pe lângă incidente, au fost si situaţii mai plăcute. Chiar emoţionante. Doi tineri proaspăt căsătoriţi au mers la vot îmbrăcaţi în mire şi mireasă.

Bătaie între candidaţi

UPDATE 17:30: Doi bărbaţi, tată şi fiu, au fost imobilizaţi de poliţişti şi amendaţi, după ce au făcut scandal la o secţie de votare din localitatea Boureni, comuna Moţca.

Observator 17:00: O femeie care vorbea cu o păpușă pe care o ținea în brațe a încercat să voteze într-o secție din Galați. Ea a fost preluată de un echipaj medical. Potrivit IPJ Galați, incidentul a avut loc în jurul orei 14:00, la Secția de votare nr.148 din municipiul Galați. Femeia a fost oprită de un polițist care i-a cerut să se legitimeze.

UPDATE 16:50: Poliţiştii din judeţul Caraş-Severin au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor pe numele unui bărbat care se afla în faţa unei secţii de votare şi avea liste cu numele unor alegători. 

UPDATE 16:30: Poliţiştii din Dâmboviţa au intervenit, duminică, în localitatea Măneşti, unde mai multe persoane s-au luat la ceartă, aparent din cauza unui loc de parcare. Printre cei implicaţi se numără şi doi candidaţi pentru funcţia de primar. În timpul intervenţiei pentru calmarea celor implicaţi, poliţiştii au folosit spray-ul iritant lacrimogen.

UPDATE 16:20: O persoană din Clejani, judeţul Giurgiu a sunat la poliţie şi a minţit că cineva a intrat de mai multe ori cu alegătorii în cabina de vot, la alegerile locale. S-a dovedit a fi alarmă falsă, persoana fiind amendată cu 4.000 de lei. Nereguli s-au constatat, în schimb, la o secţie de votare din oraşul Bolintin Vale, satul Malu Spart, unde a fost găsit un buletin de vot pentru funcţia de consilier judeţean deja ştampilat

Şarpe descoperit într-o secţie de votare

UPDATE 16:10: Polițiștii din Motru a fost sesizați prin cu privire la "votarea multiplă la secții de votare diferite", constând în aceea că, unui bărbat i-a fost validată exercitarea dreptului la vot, atât la Secția de votare  nr. 63, Motru, cât și la Secția de votare nr. 288  Școala Primară Larga, din com. Samarinești.

Incident inedit într-o secţie de votare din Dolj. Oamenii s-au trezit cu un şarpe în secţia de votare şi au fost nevoiţi să cheme ajutoare. Târâtoarea se afla în clădirea grădiniței din satul Corlate, județul Dolj, în proximitatea secției de votare numărul 384. Jandarmii au fost chemaţi să captureze şarpele, care ulterior a fost eliberat ăn mediul natural. 

UPDATE 16:00: Un alegător a furat o ştampilă de vot, la o secţie s-a primit un buletin pentru alegerile europarlamentare pe care deja era aplicată ştampila, iar în urnele unei secţii au fost introduse mai multe buletine de vot, a anunţat, într-un comunicat de presă, Centrul de Comunicare Judeţean Sibiu, fiind deschise trei dosare penale.

UPDATE 15:50: Poliţia oraşului Însurăţei, judeţul Brăila, a deschis un dosar penal pentru fraudă la vot după ce o femeie de 68 de ani, care figura în baza de date ca fiind decedată, a votat la o secţie din oraş. Potrivit IPJ Brăila, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Însurăţei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie de 68 de ani ar fi votat folosind un act de identitate al cărui CNP era atribuit unei persoane decedate, la o secţie de votare din oraşul Însurăţei. 

Aproape 30 de incidente semnalate în Capitală

UPDATE 15:40 28 de incidente legate de votare, semnalate în București. Până la ora 14.00, în București au fost semnalate 28 de incidente în legătură cu votarea. Trei nu s-au confirmat, iar nouă sunt în curs de verificare. Șapte persoane au avut probleme medicale lângă sau în secțiile de votare. În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 15.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

De asemenea, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor în cazul a șapte persoane, în proximitatea sau în curtea instituțiilor unde au fost amenajate secții de votare, pentru diverse probleme medicale constatate (probleme respiratorii, lipotimie, simptome specifice stării de leșin). Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.280 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru cinci posibile infracțiuni.

Astfel, la o secție de vot din Sectorul 6, în urma efectuării controlului corporal și al bagajului, asupra unui bărbat, în vârstă de 82 de ani, a fost găsită o ștampilă. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 20 Poliție Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Un bărbat a reclamat membrilor comisiei unei secții de votare din Sectorul 5, că ar fi primit buletine de vot deja ștampilate. Polițiști din cadrul Secției 24 Poliție au mers acolo, iar în urma verificărilor s-a stabilit că, în momentul exercitării dreptului de vot, bărbatul a aplicat ștampila pe un buletin, iar în urma acestei proceduri, tușul de pe primul buletin s-a imprimat pe următorul buletin de vot. Astfel, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate nu se confirmă.

De asemenea, polițiștii au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, cercetările fiind continuate de către Secția 7 Poliție, pentru fraudă la vot.

UPDATE 15:30: Poliţiştii de la Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 2 Poliţie s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o persoană s-ar fi accidentat în urma unei căderi, suferită în afara secţiei de vot, după exercitarea acestui drept. Bărbatului în cauză i-a fost oferit primul ajutor şi este în afara oricărui pericol.

„La faţa locului s-au deplasat cu operativitate poliţişti din cadrul subunităţii, oferindu-i primul ajutor bărbatului în cauză, fiind în afara oricărui pericol. Acesta a fost transportat la o unitate spitalicească, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, mai transmite Poliţia Capitalei.

Acuzaţii de fraudare a votului

UPDATE 15:00 Liderii Alianţei Dreapta Unită au acuzat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă comune, un "fenomen de fraudă masivă" a alegerilor, susţinând că ar exista "mii de nereguli" în procesul de votare. Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că există "semnale clare şi din ce în ce mai multe" legate de faptul că PSD şi PNL ar încerca o "fraudă de proporţii" la aceste alegeri. El i-a avertizat pe cei care se fac părtaşi la fraude că astfel de fapte se sancţionează cu închisoarea. 

UPDATE 14:50 Poliţiştii din judeţul Mureş au deschis un dosar care vizează fraude la vot, după ce o tânără care a mers să voteze într-o secţie din Sighişoara a reclamat că a primit buletinul cu candidaţii pentru Primărie deja ştampilat. Poliţiştii care au mers să facă verificări cu descoperit şi alte buletine deja ştampilate, care se aflau pe masa unuia dintre membrii secţiei de votare.

UPDATE 14:30 O femeie i-ar fi dat soțului ei, pe ascuns, două buletine de vot, ca să voteze în locul ei, motivând că ea nu știa să citească. S-a întâmplat într-o secție de votare din Tecuci, județul Galați, informează Mediafax. „Din cercetările efectuate a rezultat că femeia i-a dat soțului ei, pe ascuns, două buletine, pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească”, a declarat comisarul șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Bătăi în mai multe secţii de votare 

UPDATE 14:00 Scrutinul de astăzi a fost marcat de incidente în toată ţara. În Slatina, candidatul PNL la Primăria Slatina, Mario De Mezzo, şi-a pierdut cumpătul şi a lovit reprezentantul unui alt partid politic. Totul s-a petrecut într-una din secţiile de votare de la Colegiul Naţional "Radu Greceanu". Victima este consilierul local PSD Emil Popa, care a ajuns la spital. Poliţiştii au fost chemaţi la faţa locului pentru a linişti spiritele.

Oamenii legii au intervenit şi în Braşov, acolo unde candidatul independent la Primărie, Nicolae Florin Dogar, a ameninţat-o, printr-un email, pe preşedinta Biroului Electoral Judeţean. El a fost reţinut aseară pentru fapta sa. Incidente au fost şi la o secţie de votare din Dolj, unde un poliţist a fost muşcat de mână, dar şi într-un sat din Constanţa, unde primarul ar fi încercat să mituiască un alegător, apoi s-ar fi luat la ceartă. Totodată, un bărbat de 33 de ani a fost bătut de o femeie de 50 de ani într-o secţie de votare din municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara, după o discuţie în contradictoriu. Scandalul a pornit când bărbatul a încercat să o filmeze pe agresoare.

O persoană a murit într-o secţie de votare din judeţul Vâlcea

UPDATE 13:50 Polițiștii orașului Voluntari au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea Ștefăneștii de Jos, un bărbat care se deplasa cu un autoturism împarte sume de bani mai multor persoane, în context electoral.

Imediat polițiștii orașului Voluntari au desfășurat activități specifice, context în care au identificat în cel mai scurt timp autoturismul respectiv și au legitimat șoferul acestuia, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 33 de ani.

Polițiștii din Voluntari au descoperit în mașina bărbatului respectiv mai multe sume de bani precum și liste ce conțin numele și prenumele unor persoane. „La acest moment polițiștii din Voluntari desfășoară activități specifice pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și de drept și luarea măsurilor legale care se impun”, transmite Poliția Ilfov.

UPDATE 13:00 Un poliţist aflat în serviciul de protecție la secția de votare nr. 299 Cerăt, din judeţul Dolj, a fost folosit sprayul iritant lacrimogen din dotare împotriva unui bărbat care devenise recalcitrant, după ce s-a creat îmbulzeală la intrare. Agentul a fost muşcat de concubina bărbatului în cauză. 

UPDATE 12:50 Tragedie într-o secţie de votare din comuna Alunu, judeţul Vâlcea. O persoană a murit după ce a acuzat stări de rău. Bărbatul ar fi avut probleme cardiace. 

Primarul dintr-un sat constănţean ar fi agresat un alegător după ce ar fi încercat sa ii ofere bani

UPDATE 12:20 Primarul din satul constănţean Băneasa ar fi agresat un alegător, după ce ar fi încercat să îi ofere bani, iar votantul a refuzat. 

"La data de 9 iunie, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la Primăria Băneasa  i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei, pentru a-l vota. Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic", potrivit reprezentanţilor poliţiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și purtare abuzivă.

UPDATE 12:00 Un bărbat a ajuns la spital după ce ar fi fost bătut într-o secție de votare din Slatina, județul Olt.

„Astăzi, 09 iunie 2024, la ora 10.59, s-a prezentat în Unitatea de Primire Urgențe un bărbat în vârstă de 43 de ani, afirmativ victimă a unei agresiuni fizice care a avut loc în cadrul unei secții de votare din Municipiul Slatina”, au informat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Olt. Bărbatul este stabil hemodinamic și este în curs de investigații și tratament de specialitate.

Președintele unei secții de votare din Ilfov nu s-a prezentat la secție

UPDATE 11:50 Președintele unei secții de votare din Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, nu s-a prezentat la secție. IPJ Ilfov anunță că a făcut, duminică, verificări la o secție de vot din Ștefăneștii de Jos.

„A rezultat că președintele secției de votare de la Secția 274 din Ștefăneștii de Jos nu s-a prezentat la secția de votare respectivă”, spune sursa citată. Atribuțiile acestuia au fost preluate de către locțiitorul președintelui secției de votare.

UPDATE 11:40 Un bărbat este acuzat că a sustras buletinul altei persoane pentru a o împiedica să voteze. Incidentul s-a produs în județul Tulcea. Polițiștii au fost anunțați de un funcționar public.

Potrivit anchetatorilor „duminică, în jurul orei 07:10, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu au fost sesizați de către un funcționar public, angajat al unei instituții publice, cu privire la faptul că unui cetățean care se afla la secția de votare i-a fost sustras actul de identitate de către o altă persoană”. În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că un bărbat de 68 de ani i-a sustras actul de identitate persoanei în cauză, cu intenția de a o împiedica să-și exprime votul. În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, au precizat anchetatorii.

O femeie din Mehedinţi a încercat să introducă în urnă 4 buletine

UPDATE 11:30 O femeie din orașul Baia de Aramă a încercat să introducă în urna de vot 4 buletine ștampilate, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător. Poliția orașului Baia de Aramă a fost sesizată cu privire la faptul că la secția de votare nr. 76 din orașul Baia de Aramă este un conflict în desfășurare.

Polițiștii au stabilit că o femeie de 58 de ani, din orașul Baia de Aramă ar fi fost surprinsă de membrii comisiei de votare încercând să introducă în urna de vot un număr de 4 buletine ce aveau aplicată ștampila cu mențiunea ,,votat 09.06.2024", pe care le avea asupra ei, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător.

UPDATE 11:00 Polițiștii au deschis dosare penale pentru fraudă la vot după ce mai multe persoane ar fi primit mai multe buletine de vot la o secție de votare din Pașcani, județul Iași.

Polițiștii au declanșat verificări ca urmare a informațiilor referitoare la faptul că la o secție de votare de pe raza municipiului Pașcani, membrii comisiei de votare ar fi dat mai multor persoane, câte patru buletine de vot, în loc de unul, arată IPJ Iași.

Polițiștii au identificat persoanele care ar fi primit mai multe buletine de vot. În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot. Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsuri legale.

Sesizare de cumpărare de voturi, la Ploieşti

UPDATE 10:50 Un candidat la funcţia de primar al municipiului Ploieşti a sesizat Poliţia referitor la faptul că într-o zonă a oraşului se cumpără voturi, poliţiştii efectuând verificări.

"Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au fost sesizaţi de un candidat la funcţia de primar al municipiului Ploieşti despre faptul că pe o stradă din municipiul Ploieşti se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anume candidat. În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate", informează, duminică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Potrivit sursei citate, poliţiştii deplasaţi la faţa locului au efectuat verificări în zona indicată, dar nu au fost identificate persoanele reclamate. "Fiind contactat apelantul, acesta a precizat că două persoane din municipiul Ploieşti ar fi strâns cărţile de identitate de la mai mulţi locatari din cartierul Radu de la Afumaţi, urmând ca, în cursul zilei de 9 iunie, să le ofere o sumă de bani în scopul votării unui anume candidat şi a unei formaţiuni politice. Cele două persoane nu au fost identificate nici la adresa sesizată, dar nici la domiciliile acestora", mai precizează IJP.

UPDATE 10:40 O alegătoare din Dolj reclamă că i-a fost violată confidențialitatea votului. Polițiștii au făcut dosar penal. Poliţiştii din Coșoveni au fost sesizaţi de o femeie, de 49 de ani, din comuna Teasc, că, în timp ce vota la Secția de votare nr.503, din comuna Teasc, i-ar fi fost violată confidențialitatea votului.

Femeia a declarat că i-au fost înmânate două buletine de vot pentru alegerea primarului, aspect constatat în cabina de votare.

Ulterior, după ce a pus ştampila pe unul dintre buletinele de vot, femeia a declarat că a prezentat ambele buletine de vot președintelui secției de votare, care ar fi luat la cunoştinţă de opţiunea electorală exprimată. A fost întocmit dosar penal pentru violarea confidențialității votului și cercetările continuă.

Buletine de vot deja ștampilate la o secție din Sectorul 2

UPDATE 10:30 Poliția Capitalei face cercetări după ce a fost sesizată cu privire la existența unor buletine de vot deja ștampilate la o secție din Sectorul 2.

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 7 Poliție au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile pentru Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate.

În urma verificărilor făcute s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă. Cercetările sunt continuate de către Secția 7 Poliție, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale.

Sesizare la Poliţie, în Arad, după ce autocolante electorale au fost lipite pe retrovizoarele maşinilor

UPDATE 10:00 Reprezentanţii PNL Arad au depus, duminică, o sesizare la Poliţie după ce pe zeci de maşini din oraş au fost lipite, pe oglinzile retrovizoare, autocolante electorale pe care sunt tipărite sigla partidului şi îndemnul pentru a se vota PNL, dar partidul neagă orice implicare şi acuză că adversari politici au recurs la acest gest pentru a enerva electoratul.

De dimineaţă, deci de şoferi din zona străzii Călimăneşti, din municipiu, şi-au găsit pe oglinzile maşinilor autocolante pe care este scris "Votaţi PNL" şi apar fotografiile europarlamentarului Gheorghe Falcă şi primarului Călin Bibarţ, ambii candidaţi pentru noi mandate.

Mai mulţi oameni au sunat la PNL pentru a se plânge, iar mai departe organizaţia judeţeană a partidului a sesizat Poliţia. "La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 9, poliţiştii arădeni au fost sesizaţi despre faptul că, pe o stradă din municipiu, pe oglinzile mai multor maşini, au fost lipite autocolante cu fotografiile a doi candidaţi. În prezent, se fac verificări cu privire la aspectele sesizate şi luarea măsurilor legale", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Claudia Iuga.

"Considerăm că în spatele acestei acţiuni sunt adversari politici. Este un gest făcut pentru a enerva oamenii, pentru ca ei să învinovăţească PNL. Vă daţi seama că acele autocolante se dezlipesc greu de pe oglinzi şi obturează vizibilitatea...", a spus Gheorghe Falcă, preşedintele PNL. El a adăugat că în ultimele zile PNL a fost vizat şi de o campanie cu fluturaşi care denigrau candidaţii partidului din Arad.

Membri ai unor secţii de votare din Tulcea, înlocuiţi în ziua alegerilor

UPDATE 09:30 Doi membri ai unor secţii de votare din judeţul Tulcea au fost înlocuiţi duminică, din motive medicale, a declarat pentru AGERPRES judecătorul Răzvan Vitoş, locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ).

Cele două secţii de votare sunt din comuna Mihail Kogălniceanu şi din oraşul Măcin. La Măcin, persoana înlocuită ocupa funcţia de locţiitor al preşedintelui secţiei. "Nu au fost probleme în această dimineaţă, toate secţiile funcţionează normal", a precizat judecătorul Răzvan Vitoş.

UPDATE 09:20 Poliţiştii din Olt au fost sesizaţi că lângă o secţie de votare trei persoane ar influenţa alegătorii să voteze cu un anumit candidat şi au stabilit că acestea erau acreditate să facă sondaje de opinie.

”La data de 9 iunie 2024, în jurul orei 07:30, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au fost sesizaţi de către un bărbat, din municipiul Slatina, cu privire la faptul că trei persoane care s-ar afla în proximitatea unei secţii de votare ar influenţa persoanele să voteze un anumit candidat.

În urma deplasării la faţa locului, poliţiştii au stabilit faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar cele trei persoane au fost identificate şi s-a stabilit că acestea ar fi acreditate să efectueze sondaje de opinie”, au declarat poliţiştii.

Ei au precizat că, potrivit legislaţiei, "pot efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, în acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, în baza acreditării instituţiei pentru care lucrează, în zona de protecţie a secţiei de votare, prevăzută la art. 45 alin. (6), fără a avea acces în interiorul localului secţiei de votare."

Buletine de vot fotografiate

UPDATE 09:10 Poliția Municipiului Calafat a fost sesizată, în această dimineaţă, de președintele Secției de votare nr.194 din municipiul Calafat, cu privire la faptul că, o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că, un bărbat, de 30 de ani, din municipiul Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi efectuat fotografii cu telefonul mobil. Acesta a fost condus la sediul Poliției Municipiului Calafat, unde a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.115/2015.

UPDATE 09:00 O tânără de 25 de ani din comuna Perişor, judeţul Dolj, a fost amendată de poliţişti cu suma de 600 de lei pentru fotografierea buletinului de vot.

"În dimineaţa zilei de 9 iunie, ora 08,35, Secţia nr. 6 Poliţie Rurală Giubega a fost sesizată de un bărbat de 40 de ani, observator în cadrul Secţiei de votare nr. 432 din comuna Perişor, cu privire la faptul că o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat faptul că o tânără, de 25 de ani, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi efectuat fotografii cu telefonul mobil", a informat IPJ Dolj.

Instigare la fraudă în Dolj. Un alegător a primit mai multe buletine de vot

UPDATE 08:40 Polițiștii din Dolj fac cercetări într-un dosar pentru instigare la fraudă la vot, după ce locțiitorul unei secții ar fi dat mai multe buletine de vot unui alegător.

Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la Secţia de votare nr.217 - Bâlta, locţiitorul secţiei de votare, o femeie de 54 de ani, din oraşul Filiaşi, a înmânat unui alegător cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului Filiaşi şi două pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean.

Alegătorul a sesizat membrilor secţiei de votare faptul că a primit mai multe buletine de vot, acestea fiind restituite. Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

UPDATE 08:30 Într-o secţie de votare din judeţul Sibiu, procesul electoral a fost suspendat, după ce o persoană a primit mai multe buletine pentru primar.

La secția de votare nr. 266 din localitatea Cristian a fost suspendat procesul electoral întrucât s-a produs o eroare la înmânarea buletinelor de vot. Practic, s-au acordat mai multe buletine pentru primar unui cetățean.

„Remedierea situației a avut loc prompt, s-a întocmit un proces verbal de către președintele secției de votare pentru consemnarea situației apoi procesul electoral a fost reluat în condiții normale”, transmite BEJ.

Președintele unei secții de votare din Vaslui, a venit la secția de votare în pragul comei alcoolice

UPDATE 08:20 Unul dintre incidente s-a întâmplat în judeţul Constanţa, acolo unde președinta unei secţii de votare din oraşul Hârşova ar fi plecat acasă cu ștampila de control, chiar înainte cu câteva ore ca secţie de votare să se deschidă oficial.

Tot în acelaşi judeţ, reprezentanții unui partid aflat în lupta electorală au reclamat că sacii cu buletinele de vot ar fi fost nesigilaţi corespunzător. Imediat, a urmat o anchetă internă, care a stabilit faptul că aceştia trebuie închişi regulamentar, abia după votare.

UPDATE 08:10 În Vaslui, la secţia de votare 387 din Satu Nou, preşedintele secţiei a fost înlocuit, întrucât s-a prezentat la secţie de votare în pragul comei alcoolice. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1,02 alcool pur în aerul expirat.

UPDATE 08:00 Poliţiştii din Argeş fac verificări, duminică, în urma unei sesizări privind îndemnul de a merge la vot în schimbul unor beneficii materiale.

"În ziua de 8 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Mioveni s-au sesizat din oficiu referitor la o postare pe o reţea de socializare, prin care titularul îndeamnă urmăritorii să meargă la vot, pentru a obţine un beneficiu material, materialul postat făcând trimitere şi către o persoană care are calitatea de candidat la alegerile locale. Ulterior, poliţiştii au fost sesizaţi în scris cu privire la aceleaşi aspecte", se precizează într-un comunicat transmis de Centrul de Comunicare Judeţean Argeş. Conform aceleiaşi surse, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar verificările continuă pentru clarificarea situaţiei şi luarea măsurilor legale care se impun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Alegeri locale 2024 » Incidente la vot: peste 1.100 de sesizări în ţară. Propagandă electorală, fraude în secţii și scandal între alegători