Antena Meniu Search
x

Update Rezultate exit poll Primăria Capitalei. Nicuşor Dan are 44%, iar Gabriela Firea este pe locul al doilea cu 25%

Rezultate exit poll alegeri locale 2024 Primăria Capitalei. Potrivit rezultatelor parţiale prezentate de CURS-Avangarde în exit-poll-ul pentru alegerile locale din Bucureşti, Nicușor Dan i-a învins pe Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone şi a câștigat Primăria Capitalei pentru a doua oară. Primele rezultate exit-poll arată un scor de 44% pentru actualul primar, în timp ce candidaţii PSD şi PUSL au obţinut 25%, respectiv 12%. Candidatul PNL, Sebastian Burduja, a obţinut 10%.

de Redactia Observator

la 10.06.2024 , 00:39

Rezultate exit poll alegeri locale 2024 Primăria Capitalei. - Hepta/Mediafax

Rezultate exit poll ora 22:00 Primăria Capitalei: Nicușor Dan 44%, Gabriela Firea 25%

Primarul în funcţie al Capitalei, Nicuşor Dan, susţinut de Alianţa Dreapta Unită, a obţinut, duminică, 44% din voturile bucureştenilor pentru un nou mandat, iar candidatul PSD, Gabriela Firea, a fost creditată cu 25%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde.

Pe locul trei se plasează Cristian Popescu-Piedone (PUSL), cotat cu 12% din voturi. Candidatul PNL, Sebastian Burduja, a obţinut 10% din voturi. În cursa pentru funcţia de primar al Capitalei, Mihai Enache, reprezentantul AUR, a obţinut 5% din voturi, iar Diana Şoşoacă, din partea Partidului SOS România - 3%. Alţi candidaţi au obţinut un total de 1% din voturi.

Articolul continuă după reclamă

Datele sunt valabile pentru ora 22,00.

Pe acelaşi subiect

Consiliul General al Capitalei: Cele mai multe voturi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au fost obţinute de Alianţa Dreapta Unită (USR - PMP - Forţa Dreptei) - 30%, urmată de Partidul Social Democrat (PSD) - 28%, Partidul Naţional Liberal (PNL) - 13% şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - 10%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde.

La acelaşi scrutin, PUSL a obţinut 7% din voturi, REPER - 7%, iar SOS - 4%, iar restul candidaţilor au cumulat 1%. Datele sunt valabile pentru ora 22,00.

Rezultate exit poll ora 20:00 alegeri locale 2024 Primăria Capitalei

Nicuşor Dan - 45%

Gabriela Firea -  24%

Cristian Popescu Piedone  -13%

Sebastian Burduja - 10%

Consiliul General al Capitalei: ADU (Alianţa Dreapta Unită) 30%, PSD 28%, PNL 12%, AUR 10%, PUSL 7%, Reper 6%, SOS 4%.

Pentru alegerile locale din 2024, din Bucureşti, favoriţi au fost patru candidaţi. Nicuşor Dan, actualul primar, Gabriela Firea - fost primar general al Capitalei, Cristian Popescu Piedone - actual primar în Sectorul 5 al Capitalei şi Sebastian Burduja, singurul dintre candidaţi care n-a mai ocupat o funcţie în administraţia Bucureştiului.

Vezi şi rezultate vot Primăria Sectorului 1 şi rezultate vot Primăria Sectorului 2.

Candidaţii la Primăria Generala Bucureşti

Ultimele sondaje l-au dat favorit pe Nicuşor Dan, actualul primar al Bucureştiului, drept principalul favorit pentru a câştiga alegerile locale 2024. Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5, a fost creditat cu şansa a doua. Gabriela Firea, intrată în cursă pe ultima sută de metri, a fost poziţionată pe locul 3, în timp ce Sebastian Burduja a fost cotat cu a patra şansă.

Nicuşor Dan, în vârstă de 54 de ani, este actualul primar al Capitalei, funcţie pe care o deţine din 2020. Nicuşor Dan a candidat pentru funcţia de primar general al Bucureştiului şi la alegerile din 2012, respectiv 2016, dar avea să-şi câştige mandatul abia în urmă cu patru ani. În 2016 a fost totuşi ales consilier general şi deputat de Bucureşti. La alegerile locale din 2020, Nicuşor Dan a câştigat cu 42,8% din voturi.

Nicuşor Dan este matematician de profesie, chiar olimpic la această disciplină, şi a intrat în viaţa politică o dată cu lansarea USR (Uniunea Salvaţi România). El este care a iniţiat şi fondat această mişcare care ulterior a luat forma unui partid şi al cărei prim preşedinte a fost.

Gabriela Firea, fostul primar

Gabriela Firea, în vârstă de 51 de ani, a deţinut funcţia de primar general al Capitalei înaintea lui Nicuşor Dan. Gabriela Firea a intrat în cursa pentru alegerile locale 2024 din Bucureşti pe ultima sută de metri. Iniţial, PSD l-a propus drept candidat pe medicul Cătălin Cîrstoiu, dar acesta a fost retras.

Gabriela Firea a fost ministru al Familiei şi Egalităţii de Şanse în guvernul Nicolae Ciucă, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi în guvernul Marcel Ciolacu. Firea deţine şi funcţia de senator, funcţie pe care a avut-o şi în legislatura 2012-2016.

Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5

Cristian Popescu Piedone este actualul primar de la Sectorul 5, fost primar la Sectorul 4. Piedone, în vârstă de 61 de ani, candidează pentru prima dată la funcţia de primar general al Capitalei. Piedone a intrat în politică în 1994, în rândurile Partidului Social Democrat. În perioada 2000 - 2004 a fost consilier general şi inspector la Primăria Sectorului 6.

De la alegerile locale din 2008 şi până în 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost primarul Sectorului 4. A demisionat atunci în urma tragediei de la Colectiv.

Sebastian Burduja, singurul care n-a deţinut o funcţie în administraţia Capitalei

Sebastian Burduja, în vârstă de 38 de ani, este singurul candidat la alegerile locale 2024 care nu a deţinut o funcţie în administraţia Capitalei. Burduja este în prezent preşedinte al PNL Sector 1, dar şi ministru al Energiei. Între 3 mai 2022 şi 15 iunie 2023 a fost ministrul al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Sebastian Burduja a efectuat stagii de practică în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) – Comisia Economică pentru Europa, precum și la Ministerul Afacerilor Externe – Divizia NATO. Între 2012 şi 2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare la Banca Mondială şi a coordonat proiecte pentru Europa şi Asia Centrală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Alegeri locale 2024 » Rezultate exit poll Primăria Capitalei. Nicuşor Dan are 44%, iar Gabriela Firea este pe locul al doilea cu 25%