Antena Meniu Search
x

Alegerile parlamentare, programate pentru luna decembrie 2020, ar putea fi amânate pentru anul viitor

Scenariul prin care alegerile parlamentare, programate pentru 6 decembrie, să fie amânate este tot mai aproape de realitate. Curtea Constituțională dă undă verde senatorilor și deputaților să decidă data alegerilor generale, iar hotărârea de Guvern prin care este deja stabilită data nu va mai fi în vigoare. Jocul este acum la președintele Klaus Iohannis, care poate să promulge legea sau să o retrimită Parlamentului. 

de Larisa Bernaschi

la 21.10.2020, 16:26

Vezi și
  • Alegerile parlamentare sunt programate a avea loc pe 6 decembrie.
  • Alegerile parlamentare ar putea fi amânate pentru luna martie a anului viitor.

Senatorii si deputații au vrut ca ei să fie cei care decid data alegerilor parlamentare 2020 și nu Guvernul, așa cum este legea în vigoare. 

Judecătorii Curții Constituționale le-au dat dreptate, însă susțin că, potrivit Constituției, alegerile  parlamentare trebuie organizate în maximum trei luni de la finalizarea mandatului, contrar legii în vigoare care prevede ca noul Parlament să fie ales înainte de expirarea mandatului. 

În acest moment, în Parlament există un proiect care prevede ca alegerile să fie organizate abia pe 14 martie. 

Lucru cu care președintele Iohannis și Partidul Național Liberal nu sunt de acord. 

Acum, în baza deciziei Curții Constituționale, legea ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis care poate întoarce legea în Parlament. 

Abia după promulgare, parlamentarii pot decide data alegerilor parlamentare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Alegerile parlamentare, programate pentru luna decembrie 2020, ar putea fi amânate pentru anul viitor