Antena Meniu Search
x

Alegeri parlamentare 2020, incidente: 101 de sesizări la poliție și amenzi de 85.000 de lei. Două persoane au murit în secția de vot

La alegerile parlamentare din 2020 s-au înregistrat 101 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale până la ora 15:00, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 06.12.2020, 16:45

Prezența la vot la alegerile parlamentare este mai slabă față de alegerile parlamentare din 2016
Alegeri parlamentare 2020, imagini din secția de vot - Inquam Photos / Bogdan Dănescu
  • Toate informațiile despre alegerile parlamentare 2020 sunt pe observatornews.ro.
  • Rezultatele alegerilor parlamentare sunt azi, de la 21:00, pe observatornews.ro.

La alegerile parlamentare din 2020 s-au înregistrat 101 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale până la ora 15:00, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Până la ora 15:00, la alegerile parlamentare au votat puțin peste 3,5 milioane de români, cu patru procente mai puțin decât la alegerile parlamentare din 2016.

Duminică, 6 decembrie, la ora 15:00, Ministerul Afacerilor Interne a prezentat un bilanț cu incidentele de la vot.

”Au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale. În fiecare caz, au fost demarate imediat cercetări. Până acum, 30 nu s-au confirmat. Se efectuează cercetări cu privire la 10 infracţiuni electorale. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale:  11 avertismente scrise şi amenzi în valoare de 85.000 de lei”, a anunțat Monica Dajbog.

Reclamații privind fraudă la vot

Poliţiştii din Botoşani au fost sesizaţi cu privire la faptul că primarul unei localităţi distribuie diverse pachete cetăţenilor. Se efectuează  cercetări. 

La rândul lor, poliţiştii din Cluj efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de frauda la vot faţă de două persoane care au votat fără a avea acest drept. 

În judeţul Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat din judeţul Hunedoara cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze la o secţie de votare din municipiul Bistriţa. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul respectiv nu avea reşedinţă şi deci nici drept de vot în judeţul Bistriţa-Năsăud. A fost sancţionat cu avertisment scris, pentru alertarea falsă a autorităţilor.

Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Suceava a sesizat poliţia cu privire la faptul că un alegător nu s-a conformat dispoziţiilor sale cu privire menţinerea ordinii în localul de vot, l-a bruscat şi a adresat injurii membrilor comisiei de votare. Alegătorul a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 1.500 de lei.

În zona unui local de vot din Bucureşti o persoană a tulburat ordinea publică, dându-şi jos şi masca de protecţie. Persoana în cauză a fost amendată cu 500 de lei pentru nepurtarea măştii şi cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice.

Tot în municipiul Bucureşti, în urma unei sesizări în care se semnala că în proximitatea unor secţii de votare din sectorul 2, este parcat un autoturism care are afişată sigla unui partid politic, poliţiştii au stabilit că autoturismul avea pe interior, în loc vizibil, sigla partidului politic respectiv. Posesorul autoturismului a fost identificat şi sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4.500 de lei.

O persoană din localitatea Paşcani a intrat cu materiale electorale în sediul unei secţii de votare fiind sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru continuarea propagandei electorale şi cu 2.500 de lei pentru că nu a respectat măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Două persoane au murit în secțiile de votare

Un bărbat de 77 de ani a murit cu ştampila în mână, într-o cabină de vot din Bucureşti. De asemenea, un bătrân de 81 de ani a murit în această dimineață, în comuna Teiu. Bărbatul a căzut secerat la intrarea în secția de votare, înainte să-şi exercite dreptul la vot. 

Pe de altă parte, procesul de vot la o secție de votare din Sectorul 3 al Capitalei a fost suspendat, duminică, după ce un membru al biroului electoral, reprezentant al unui partid politic, a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.

Rezultatele votului de la alegerile parlamentare, la Observator

Primele rezultate la alegerile parlamentare vor fi publicate pe 6 decembrie 2020, ora 21:00.

Observatornews.ro vă aduce rezultatele, primele rezultate parțiale și rezultatele finale de la Alegerile parlamentare din 2020, precum și cele mai importante știri din ziua votului: declarațiile făcute de principalii candidați din București și marile orașe, după vot

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Alegeri parlamentare 2020, incidente: 101 de sesizări la poliție și amenzi de 85.000 de lei. Două persoane au murit în secția de vot