Video Analist politic, despre anunţul PNL că rupe coaliţia: consideră că decizia CCR a umplut paharul
Adio, dar rămân cu tine! După trei ani de mariaj politic, PSD și PNL au ajuns la divorț. Cu nici două luni înainte de alegeri, Nicolae Ciucă a anunţat sfârşitul Coaliției cu PSD. Doar că liberalii rămân la Palatul Victoria, iar miniștrii PNL nu se vor retrage din Guvern. Surse politice spun că Marcel Ciolacu ar fi gata să demisioneze dacă liderii PNL ar lua decizia să iasă de la guvernare. Între timp, Elena Lăsconi a anunțat că USR va iniția o moțiune de cenzură și le-a cerut liberalilor să voteze și ei pentru a dărâma Guvernul Ciolacu înainte de alegeri.
"PSD are în ADN-ul sau abuzul de putere și comportamentul de partid stat. Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedică escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștigă alegerile", susţine Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.
După trei ani de mariaj politic, în care PNL și PSD și-au împărțit puterea, Nicolae Ciucă a anunțat ruperea Coaliției de guvernare. O decizie mai mult formală, pentru că liberalii au decis să-și păstreze miniștrii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Surse Observator spun că, până la alegeri, miniștrii PNL ar putea să blocheze Hotărârile de Guvern și Ordonanțele de Urgentă inițiate de social democrați.
Surse de la vârful PSD spun că premierul Marcel Ciolacu va demisiona în cazul în care PNL va decide să iasă de la guvernare. Nicolae Ciucă i-a convocat astăzi într-o ședință de urgență pe toți miniștrii PNL. Surse Observator spun că în ședința PNL s-a discutat inclusiv despre scenariul ieșirii PNL de la guvernare. Concluzia finală a fost că miniștrii PNL nu se vor retrage din Guvernul Ciolacu, iar PNL va rămâne în Executiv până la alegerile de la finalul anului.
"PNL se simte furat, indus în eroare, păcălit, de către partenerii de guvernare, încearcă să se distanțeze și să salveze ceea ce mai poate fi salvat. PNL nu poate ieși din capcană, nu poate să iasă de la guvernare", spune Cristian Pîrvulescu, analist politic.
- PNL l-a votat pe Nicolae Ciucă la prezidenţiale cu atacuri la PSD. "Nu e un partid corect"
- Ce se va întâmpla cu binomul PSD-PNL de la guvernare după alegeri. Marcel Ciolacu: Nu văd altă coaliţie decât...
- Planul PNL pentru prezidenţiale: să unească toate forţele de dreapta împotriva PSD. Reacţia Elenei Lasconi
Chiar dacă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu-și mai vorbesc înainte de bătălia prezidentială, PSD și PNL au păstrat totuși o linie de comunicare.
"Eu cu domnul Bode vorbesc oricând la telefon/pe orice linie, și guvernamentală, și politică, cu domnul Bode discutăm la telefon tot timpul, pentru că trebuie să funcționăm", spune Paul Stănescu, Secretar General PSD.
"A venit cumva uraganul Ashley în Coaliția de guvernare? Rămâne de văzut dacă a venit uragan, furtună sau fenomen meteo. Până una altă ne facem treaba la minister", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
"Vom funcțina ca și până acum. Fiecare dintre noi avem un program de guvernare, suntem două partide și fiecare dintre miniștri avem responsabilitățile noastre în ministerele pe care le conducem", spune Adrian Vestea, ministrul Dezvoltării.
În plin război la vârful Coaliției, Elena Lasconi a anunțat că USR va iniția o moțiune de cenzură pentru a dărâma Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
"Un mesaj special peentru foștii noștri parteneri de la PNL, aveți câteva ore să le arătați românilor de partea cui sunteți, de partea poporului sau de partea lui Marcel Ciolacu", spune Elena Lasconi, preşedinte USR.
USR are nevoie de cel puțîn 117 semnături pentru această iniţiativă, dar partidul Elenei Lasconi are doar 59 de deputați și senatori: "Semnați moțiunea USR-ului. Altfel rămâneți ipocriți și aveți un comportament de amante care rămân într-o relație doar pentru că beneficiază de bani și privilegii".
USR nu se bazează pe semnăturile AUR, dar vor există negocieri cu UDMR și cu parlamentarii din REPER și Forța Dreptei. În plus, se va negocia la bucată cu senatori și deputați din PNL. E vorba despre liberalii nemulțumiți de actuala conducere și cei care nu vor mai prinde locuri pe listele PNL. Liberalii au anunțat azi că nu vor susține moțiunea iniţiată de USR.
"Doresc să își maximizeze dacă se poate, pe ultima sută de metri, potențialul electoral. Finală va fi între stânga și dreapta, între Ciolacu și Ciucă", spune Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL.
"Doamna Lasconi amenință cu moțiunea de cenzură cerând PNL-ului să își dovedească sinceritatea, evident PNL nu poate fi la guvernare votând moțiunea de cenzură. Lasconi o face pentru a dovedi că este singura reprezentantă a opoziției, PNL probabil se va abține dacă se va ajunge la o asemenea situație", explică Cristian Pîrvulescu, analist politic.
Dacă USR va strânge semnăturile necesare pentru a depune moțiunea de cenzură, ar avea nevoie de 234 de voturi pentru a dărâma Guvernul Ciolacu.
În ziua în care Coaliția PSD PNL a fost la un pas de implozie, președintele Klaus Iohannis a avut alte priorități. Șeful Statului a decorat Colegiul Național Samuel von Brukhental din Sibiu - acolo unde a predat Fizică înainte de a deveni primar - dar și Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, acolo unde prima doamnă Carmen Iohannis predă limba engleză.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰