Video Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu
Şi decizia Consiliului Suprem de Apărare poate schimba soarta alegerilor. CSAT a decis că TikTok l-a sprijinit pe Călin Georgescu pentru a câştiga primul tur al prezidenţialelor, iar candidatul a ocolit legea. Iată ce instituţii au atribuţii în continuare şi ce alte scenarii ne aşteaptă.
Toate aceste mesaje trimise de Călin Georgescu de pe conturile de TikTok nu au fost marcate potrivit legii electorale. Iar asta i-a permis să ajungă uşor la milioane de conturi din ţară şi din diaspora. A fost o campanie ilegală, a constatat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
"Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic", potrivit comunicatului transmis după şedinţa CSAT.
CSAT: TikTok nu a respectat legea din România
CSAT subliniază că reţeaua TikTok nu a respectat legea din România, pentru că nu a şters clipurile respective, aşa cum ceruse Biroul Electoral Central. În comunicatul trimis după şedinţă, Consiliul Suprem reaminteşte intenţia Rusiei de a influenţa agenda publică din ţara noastră.
- Cum funcţionează atacurile cibernetice asupra procesului electoral. Expert: Ai nevoie de o infrastructură de IT...
- Reprezentanţii TikTok, audiaţi în Parlamentul European în legătură cu influenţarea primului tur al alegerilor...
- Presa internaţională, despre decizia-şoc a Curţii Constituţionale: "Duce alegerile din România în haos"
"Asta e miza mare, să stabilim cu exactitate a fost amestec exern şi să aflăm din partea cui. Sau rămâne o poveste d-asta între noi românii, o modalitate a unora de a prelua puterea prin tot felul de interese mai mult sau mai puţin obscure, care în viitor ar putea să aibă şi o componeta internaţională", a declarat Iulian Fota, fost consilier prezidenţial.
Procedura în cazul unei ameninţări este că CSAT să ceară instituţiilor abilitate să acţioneze. În acest caz, va solicită anchete din partea Biroului Electoral Central, Autorităţii Electorale Permanente, a Parchetului General, DIICOT sau SRI. Mai departe, dacă va constată că votul a fost influenţat de factori externi, Curtea Constituţională poate decide anularea primului tur şi reluarea scrutinului, în urmă unei plângeri.
"Cred că este extrem de dificil de demonstrat pentru că dacă eu recomand cuiva să voteze cu nu știu cine la următoarele alegeri, este asta o fraudă?", se întreabă Alexandru Dinconvici, antropolog.
Instituţiile par să se contrazică între ele
Doar că instituţiile par să se contrazică între ele. Înainte de decizia luată în CSAT, Klaus Iohannis anunța că nu a primit informări de la serviciile secrete despre promovarea dubioasă a lui Călin Georgescu pe rețelele sociale. Şi nici STS nu a constatat atacuri asupra sistemului. Promovarea agresivă pe TikTok a fost pinicpala armă folosită de candidatul independent. Georgescu însă declară că nu a cheltuit niciun ban în campania electorală.
"Zero, financiar. Zero. Nu există aşa ceva. Toată echipa mea este formată doar din voluntari, strict din voluntari", a declarat Călin Georgescu, candidat la preşedinţia României, întrebat care au fost sursele de finanţare pentru campania sa.
Specialiştii în marketing spun că este imposibil că mesajele să se răspândească fără investiţii majore. "Poţi să cumperi un pachet de 1.000 de comentarii, care te costă 69 de dolari. Ai nevoie de vreo 300.000 sau 400.000 de dolari că să obţii 5 milioane de comentarii. Sunt suficiente pentru un candidat că să acopere social media din România, să pară că toată lumea ţine cu el", a explicat Alexandru Negrea, specialist marketing online.
Ce spun reprezentanţii TikTok
Într-un răspuns pentru Observator, reprezentanții TikTok spun că din septembrie și până acum au înlăturat de pe platforma de socializare online peste 66.000 de conturi false. De asemenea au șters peste 7 milioane de like-uri false şi peste 10 milioane de utilizatori falși. În plus au prevenit apariția altor 40 de milioane de aprecieri false, precum și crearea altor 210.000 de conturi mincinoase.
Compania nu leagă aceste date de campania lui Călin Georgescu şi nici nu a găsit dovezi că acesta ar fi acţionat prin conturi false.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰