Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum funcţionează atacurile cibernetice asupra procesului electoral. Expert: Ai nevoie de o infrastructură de IT pe care nu poţi s-o faci de pe telefon

Rusia neagă că a intervenit în alegerile prezidenţiale din ţara noastră. Dezminţirea vine de la Kremlin. În contextul controverselor legate de influențele externe și atacurile cibernetice asupra procesului electoral, Liviu Redeleanu, realizator al emisiunii de tehnologie Use IT, explică cum funcţionează aceste tipuri de atacuri şi cât de mult ne poate influenţa tehnologia alegerile.     

de Liviu Redeleanu

la 29.11.2024 , 14:56

Ce sunt aceste atacuri despre care vorbeşte CSAT?

Liviu Redeleanu, realizator al emisiunii de tehnologie Use IT: Probabil se referă la nişte atacuri menite să influenţeze electoratul. STS-ul a dat un comunicat în care nu au existat atacuri, cel puţin nu unele de succes, care să fi influenţat rezultatele, ceea ce înseamnă identitatea alegătorilor, procesul electoral în sine. În comunicatul dat de CSAT pare, mai degrabă, o preocupare pentru o influenţă, poate fi străină, care să influenţeze în mediul online alegătorii. 

Vorbim de un candidat favorizat pe TikTok. Cum funcţionează algoritmii?

Vezi și

Liviu Redeleanu: În regulile platformei nu acceptă, de exemplu, campanii electorale plătite. Aici discuţia este despre acel de identificare. O diferenţă între candidatul favorizat şi ceilalţi este că ei au fost identificaţi de platformă ca fiind candidaţi în acest proces electoral, iar în cazul lui nu. 

De unde apar aceşti troli?

Liviu Redeleanu: Un trol este o persoană reală, poate să fie şi un bot. De exemplu, TikTok a comunicat că a şters 150 de conturi care erau "Călin Georgescu". Apoi a şters 10 milioane de utilizatori falşi. Dar dacă le ştergi după e uşor tardiv. Aceste lucruri există tot timpul. Există şi conturi false şi like-uri false. Ai nevoie de o infrastructură de IT pe care nu poţi s-o faci de pe telefonul personal. Nu va avea efectul ăsta. 

Cum se manifestă influenţa externă?

Liviu Redeleanu: Ce se foloseşte în social media este destul de uşor, o strategie folosită pentru promovarea produselor. De data asta avem un produs politic care a fost împins masiv în faţă. Platformele de social media au foarte multe date despre oameni. 

De ce a fost aleasă platforma TikTok?

Liviu Redeleanu: Au fost folosite şi celelalte platforme, dar nu au avut acelaşi succes. TikTok este foarte popular în România, peste 6 milioane de utilizatori de TikTok din România au drept de vot. Este foarte interesant. Algoritmul TikTok este foarte bun în a împinge în faţă orice tip de conţinut văzut ca fiind interesant pentru oamenii dintr-o anumită zonă. Este foarte rapid în a intui ce vrei.

Liviu Redeleanu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Tehnologie » Cum funcţionează atacurile cibernetice asupra procesului electoral. Expert: Ai nevoie de o infrastructură de IT pe care nu poţi s-o faci de pe telefon