Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nicuşor Dan, despre cine ar trebui să se retragă din cursa prezidenţială: Sunt oameni care au eşuat pentru că au mers singuri

Nicuşor Dan este invitatul Sandrei Stoicescu într-o ediţie specială. Primarul Capitalei a vorbit despre cine ar trebui să se retragă din cursa prezidenţială şi care sunt riscurile atunci când candidaţii de dreapta se războiesc între ei. 

de Alessandra Stoicescu

la 19.11.2024 , 22:33

Principalele declaraţii: 

Pe cine susţineţi: Sunt un pic mai independent, am fost sprijinit de nişte partide de dreapta, sunt sărijinit de partide de drreapta, păstrez o echidistanţă.

Lasconi sau Ciucă? Ştiţi că nu vă răspund. 

Vezi și

Cine trebuie să se retragă: Discuţile astea au loc prea târziu. Miracole nu ştiu. Domnul Orban a făcut un gest. Noi avem experienţe în care am avut un candidat de dreapta, au fost şi când am avut mai mulţi, Isărescu, Stolojan, Petre Roman şi a câştigat stânga. În politică există o mare regulă, majoritatea. Sunt oameni care au eşuat pentru că au mers singuri. Eu am înţeles destul de repede. 

Cine ar putea conduce ţara? Cineva care a condus un Guvern, NATO, un oraş, galerie de fotbal. Trebuie să aibă nişte calităţi, nişte decizii, trebuie să fie un om care ştie să asculte. Anumite decizii sunt ale tale. Trebuie să fii curajos. 

Cine are cele mai multe calităţi: Sunt oameni cu, care ca să ajungă aici, trebuie să ajungă la vârful partidului lor. 

Ce întrebări le-ati adresa primilor 5: Marcel Ciolacu: E important, nu sunt întrebări concrete, ţintite, important este viziunea pe care au pe domeniu. Sănătate, Educaţie, Relaţii Internaţionale. Mai întâi aş vrea să înţeleg, i-as da un minut să îmi facă diagnosticul sistemului de justiţie. Apoi ce este făcut.

Mircea Geoană? Acelaşi lucru. Există o corelaţie între nivelul de justiţie şi prosperitate, ţările nordice o duc mai bine din acest motiv. Unii români au plecat din sărăcie, dar şi pentru nedreptate.

Preşedinte pentru o zi, ce aţi cere sistemului de justiţiei: El funcţionează mai bine decât alte domenii, sunt judecători care sunt competenţi. Avem Inspecţia Judiciară care nu funcţionează. M-aş întâlni cu membrii CSM şi aş încerca să înţeleg cu Inspecţia Judiciară, cred că e o problemă de managemanet. 

Am făcut un barometru al necesităţii. Cele mai importante lucruri: sănătatea, neîncrederea în politicieni, drogurile în şcoli, pe scurt ce vor de la România? 80% dintre români se tem să se trateze în România. Ce le cereţi concret preşedintelui nou ales şi premierului? Eu cred că oamenii în funcţii publice, ei sunt suprasolicitaţi de urgenţe şi nu prea ai timp să reflectezi unde vrei să ajungi peste 10 ani, un preşedinte mai puţin implicat este să adune pe acei specialişti, care să reuşească un acord politic pentru ca să se meargă în aceeaşi direcţie. Vorbesc de nişte politici care să fie pe calendare, pe bugete. Cunoaştem cât de cât nevoiele şi încercăm. O necesitate, banca de ţesuturi, funcţionează prost, ca viziune pentru cele 19 spitale nu avem. Cred că ăsta este un lucru important: direcţie şi viziune. 

Educaţie? Prin lege ele rămân la primăriile de sector. Nu se pune problema să tăiem banii de la sectoare, ci doar o normalizare pe costuri ca să rămână bani pentru mari investiţii. Preşedintele are distanţa faţă de actul de execuţie pentru a veni cu o strategie pe 20 de ani, în opinia mea, clasa politică nu şi-a asumat că oamenii din învăţământul preuniversitar sunt plătiţi mai prost decât ar trebui, asta nu e o opţiune pentru asta şi mai departe văd un progres a marilor universităţi de a se adapta. Dacă la universităţi văd o apropiere de ce cere piaţă, la preuniversităţi, nu. 

Taxele şi impozitele, mai mari în Bucureşti

Infrastructură? Ce le cereţi? Ceea ce oamenii încep să înţeleagă, asta vine din modul cum se dezvoltă oraşele. Noi avem un grad uriaş de ilegalitate în construcţii, blocuri cu 200 de apartamente cu un drum de pământ. Traficul vine din dezvoltare urbană, care vine din corupţie. Eu văd nişte zone de corupţie pe care parchetul nu se apleacă. Mafia lemnului, construcţii. Am depus de cinci ani şi nu s-a întâmplat nimic.

Zece întrebări cu da şi nu: Creşterea taxelor şi impozitelor: Da, dacă le ia Primăria Capitalei. Nu, dacă rămân la sector.

Aţi accepta postul de premier? Nu. 

Ilie Bolojan va fi un bun premier? E compentent şi strict cu cheltuilie publice.

Susţineţi plafonarea la energie şi alimente de bază? Nu sunt competent să răspund. 

Testarea antidrog în şcoli? Mai degrabă nu.

Aţi vota legalizarea drogurilor în scop recreaţional? Nu.

Vă veţi mai înscrie într-un partid? Se poate întâmpla, nu în următorii 3 ani.

Vă cumpăraţi o casă în Bucureşti? Mă presează familia.

Aţi oficia o căsătorie între persoane de aceleaşi sex? E ilegal în momentul ăsta. 

Este legalizarea prostituţiei o soluţie pentru creşterea veniturilor bugetare? E o întrebare bună, nu am un răspuns acum. Nu cred că răspunsul ţine de venituri. 

Candidatul unic al dreptei

Este posibil ca toată această dreaptă să nu intre în turul doi. George Simion are şanse să intre în turul doi. Nicolae Ciucă şi Lasconi au şansele lor pentru turul doi. Cel mai probabil: Ciolacu şi Simion.

Spoturi cu Ciucă şi Lasconi, veţi ceda presiuni de aţi anunţa pe cine susţineţi? Nu fac asta şi chiar dacă aş face-o, oamenii care m-au votat au propriile lor convingeri.

Scandaluri aduc sau nu alegători la vot? Nu văd asta neapărat bine.

Referendum ca să mobilizaţi electoratul de dreapta? Candidaţii de dreapta pot avea un avantaj. M-a m confruntat cu un dezavantaj. 

Vă propun să facem împreună o pizza aşa cum ar fi preşedintele ideal: "Dacă e pro-occidental mânănc fără discuţie şi fără blat, şi cu blat de 5 centimetri. Cu 'sos roşu sovietic' nu cred că ar fi cineva, cred că ne-am îndepărtat. Sunt unii dintre candidaţi 100% pro-occidentali, sunt unii 90% pro-occidentali. Nu cred că e nimeni anti-occidental, mai degrabă nu. 'Sos cec în alb' aş alege. Ton democratic, aş alege. Democraţia e ceva foarte important, nouă ne-a căzut din cer şi ni se pare ceva normal, dar sunt ţări în lume în care poţi să sari pe fereastră... Empatic, aş alege. E important să fie un preşedinte aproape de oameni. Aş alege americanofil şi curajos, fără discuţie, pentru că mai e până când Europa să nu depindă cu totul de America. Aş numi această pizza...pizza Cotroceni

Cum ar arăta Capitala cu taxele şi impozitele împărţite de Primăria Capitalei? 

Va arăta mai echitabil între sectoare, o să rămâna bani pentru investiţii, pentru termoficare,o să putem lua metroul, transportul de surafaţă dezvoltat, dar sunt linii care sunt supragomerate. 

Partea cu autorizaţii, cât va dura? Am dat la fel ca ceilalţi primari. Dacă am luat autorizaţiile, ele vor fi legale, direcţiile vor fi în subordinea noastră.

Îmi este greu să cred că Parlamentul nu o să asculte de ce spun sute de mii de bucureşteni, urmează Legea bugetului naţional, care este la câteva săptămâni după ce noi avem referendumul, urmează dezbaterea pe Codul urbanismului în Parlament şi votul a sute de mii de bucureşteni este un argument important.

Ce faceţi dacă nu iese? Avem şi planul B.

Animalul politic

Ce animal v-ar caracteriza şi cum v-aţi descrie? 

Îmi plac multe dintre ele, curiozotatea maimuţei, siguranţa de sine a ursului. Cred că elefantul care merge şi s-ar duce. Klaus Iohannis? Este un om încăpăţânat şi tenace. Ce animal ar trebui să fie preşedintele? Leul, unul mai empatic. 

Prima măsura ca preşedinte? Nu cred că sunt lucruri de făcut de pe o zi pe alta, eu cred că preşedintele trebuie să aibă opinia specialiştilor, noi nu avem în momentul de faţă pe multe domenii. De la colectarea TVA-ului, până la educaţie, nu avem un document de 20 de pagini care să ne spună cum face Finlanda, Grecia, astea sunt opţiunile pe care România le are. Preşedintele României, care are această distanţă faţă de actul de execuţie trebuie să înceapă cu lucrul acesta, să cheme specialişti şi străini şi români, mari firme de consultanţă, care într-un termen de jumătate de an, un an să îi spună, uite, eu cred că lucrurile pe domeniul ăsta trebuie să meargă în direcţia asta. 

Cu cine aţi votat acum? Câmpeanu, Constantinescu, Constantinescu, Iliescu, Băsescu în 2004, Băsescu în 2009, Antonescu, în primul tur, Iohannis, Iohannis.

O finală Marcel Ciolacu - George Simion? Ciolacu.

Aţi regretat voturile? Nu, nu. Suntem înclinaţi să mergem spre pesimism, dar întotdeauna este o variantă mai rea decât cea pe care am ales-o.

Reproşuri Iohannis? Are şi lucruri bune. A neglijat sistemul de justiţiei.

Ce aşteptăm de la următorul preşedinte? Este şeful CSAT, propune procurorii, numirea în funcţie a judecătorilor, are pârghii. 

Alessandra Stoicescu Like

Am vrut să schimb lumea în bine și să ajut oamenii de când eram copil. Așa că am ales în mod natural meseria de jurnalist. Jurnalismul este despre oameni, despre a le schimba viețile în bine.

Comentarii


Întrebarea zilei
Înainte de a merge la cumpărături, obișnuiți să le explicați copiilor regulile și să faceți liste împreună?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Nicuşor Dan, despre cine ar trebui să se retragă din cursa prezidenţială: Sunt oameni care au eşuat pentru că au mers singuri