Legea bacşişului, nerespectată în baruri şi restaurante. Ce amenzi riscă patronii care nu îl trec pe nota de plată
Bacşişul fără bon fiscal este interzis, iar patronii care acceptă bani fără să-i treacă pe nota de plată riscă amenzi usturătoare. Chiar şi aşa, legea intrată în vigoare la începutul anului nu este respectată nici în jumătate dintre baruri şi restaurante.
De Redactia Observator la 13.01.2023, 08:50- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Între 10 şi 15%, atât trebuie să fie bacşişul lăsat de client pentru servirea de care are parte la restaurant sau terasă. Bonul fiscal trebuie să aibă o rubrică specială, în care clientul să treacă procentul pe care vrea să-l ofere ospătarului. Bacşişul se impozitează cu 10%, iar în cazul în care diferenţa nu ajunge la angajat...
Ioan Biriş, preşedinte HORA: Există o amendă. Dacă imi aduc bine este de până la 4000 de lei în cazul în care un manager sau proprietar de afacere, nu plăteşte către angajaţi toţi cei 90% din bacşul care se colectează.
Sancţiuni contravenţionale sunt şi pentru cei care nu trec pe bonul fiscal rubrica de bacşiş.
Dan Schwartz, analist fiscal: Cei care nu au rubrica de bacşiş pe bonuri riscă iarăşi în cazul în care se plătesc bacşişuri, în cazul în care salariatul este întrebat de un inspector riscă sancţiunile legii.
- Cum se aplică legea bacşişului. Fondatorul unui lanț de restaurante explică ce şi cât se poate plăti cu cardul
- Legea bacșișului a luat prin surprindere patronii de restaurante: mulţi nu au ştiut cum funcţionează sistemul
- Cum se va da bacșiș în restaurante de la 1 ianuarie. Clienții vor bifa pe o hârtie cât vor să plătească în...
Dacă unii s-au conformat, alţii mai trag de timp. Analiştii spun că actuala formă a legii deschide noi drumuri spre fraude.
Dan Schwartz, analist fiscal: Dat fiind faptul că nu se specifică în mod clar ce se întâmplă cu sumele care depăşesc cele 15% din valoarea notei de plată. Nu scrie negru pe alb tot ce trece peste 15%, se consideră venit din salariu. Atunci când legea este ambiguă, este o poartă deschisă către nereguli.
Cei mai mulţi plătesc bacşişul cu cardul, iar clienţii sunt nemulţumiţi de impozitarea cu 10 procente.
Albert, ospătar restaurant: Din ce am observat eu, pot să spun că un 80% achită cu cardul, restul de 20-30% achită cash.
Client: Las minim 10%, depinde. Rotunjesc suma. Nu prea mi se pare sincer ok să fie impozitat.
Legea a fost una dorită de către reprezentanţii HoReCa din România, tocmai pentru ca angajaţii să fie mai stimulaţi.
Ion Biriş, preşedinte HORA: Ei până acum plecau cu un bacşiş integral 100% din ceea ce li se plătea cash. În momentul de faţă după aplicarea legii pleacă cu 90%, dar dintr-un bacşiş cu o bază mult mai mare de aplicare.
De asemenea, legea stabileşte clar că bacşişul astfel reglementat nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in acelaşi timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială distribuirile de bacşişuri către salariaţi.