România exportă cantităţi mari de lapte, iar apoi importă cantităţi similare
Trăim un paradox pur românesc! Avem ferme perfomante de vaci, dotate cu tehnologie de vârf, producem cantităţi enorme de lapte, însă acesta merge la export, în procent de 80 la sută.
De Redactia Observator la 26.10.2018, 19:23Trăim un paradox pur românesc! Avem ferme perfomante de vaci, dotate cu tehnologie de vârf, producem cantităţi enorme de lapte, însă acesta merge la export, în procent de 80 la sută. Aşa se face că am ajuns în situaţia de a importa lapte într-o cantitate aproape la fel de mare precum cea trimisă în străinătate.
Suntem în judeţul Ialomiţa, în cel mai mare grajd din Uniunea Europeană. Aici, se află aproape 900 de vaci, toate din rasa Holstein. Toată ferma de 10.000 de metri pătraţi este dotată cu cea mai înaltă tehnologie de pe piaţă.
MARINA TOMA, medic veterinar: Hrănirea animalelor se face cu două maşini autopropulsate care pregătesc furajul după o reţetă computerizată. Este prevăzută cu un computer pe bord în care sunt inserate raţiile, pentru că fiecare grup de animale primeşte o raţie în funcţie de necesarul productiv şi necesarul fiziologic.
Fiecare văcuţă are câte un crotaliu electronic, cu un număr unic de identificare. Dispozitivul este scanat automat atunci când animalul este muls. Iar cantitatea totală de lapte este transmisă, automat, în calculator. La ferma automatizată se află singura vacă din ţară care a produs peste 100.000 de litri de lapte. Adică, în jur de 50 de litri pe zi. Iar asta pentru că nu este stresată.
MARINA TOMA, medic veterinar: În grajd sunt senzori care măsoară temperatura şi umiditatea aerului. În momentul în care temperatura depăşeşte un anumit nivel, ventilatoarele vor pleca automat. La fel şi aspersoarele de apă pe care văcuţele noastre le adoră vara. E o plăcere să le vezi cum stau sub acele duşuri.
Cu toate acestea, prea puţini români se bucură de producţia bună de lapte autohton.
ADRIAN COCAN, manager de proiect: Laptele nostru este procesat şi trimis apoi către Germania. Produse finite nu prea pentru că e nevoie de investiţii şi de orientare către produse de înaltă calitate.
Aşa se face că ne exportăm laptele şi bem lapte din import. Anul trecut, România a produs 290.000 de tone de lapte şi a importat 208.000 de tone.