România exportă cantităţi mari de lapte, iar apoi importă cantităţi similare
Trăim un paradox pur românesc! Avem ferme perfomante de vaci, dotate cu tehnologie de vârf, producem cantităţi enorme de lapte, însă acesta merge la export, în procent de 80 la sută.
Trăim un paradox pur românesc! Avem ferme perfomante de vaci, dotate cu tehnologie de vârf, producem cantităţi enorme de lapte, însă acesta merge la export, în procent de 80 la sută. Aşa se face că am ajuns în situaţia de a importa lapte într-o cantitate aproape la fel de mare precum cea trimisă în străinătate.
Suntem în judeţul Ialomiţa, în cel mai mare grajd din Uniunea Europeană. Aici, se află aproape 900 de vaci, toate din rasa Holstein. Toată ferma de 10.000 de metri pătraţi este dotată cu cea mai înaltă tehnologie de pe piaţă.
Fiecare văcuţă are câte un crotaliu electronic, cu un număr unic de identificare. Dispozitivul este scanat automat atunci când animalul este muls. Iar cantitatea totală de lapte este transmisă, automat, în calculator. La ferma automatizată se află singura vacă din ţară care a produs peste 100.000 de litri de lapte. Adică, în jur de 50 de litri pe zi. Iar asta pentru că nu este stresată.
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
- Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit...
- Economia globală, zguduită de "Ziua Eliberării". Războiul comercial pornit de Trump ar putea bloca exporturile...
Cu toate acestea, prea puţini români se bucură de producţia bună de lapte autohton.
Aşa se face că ne exportăm laptele şi bem lapte din import. Anul trecut, România a produs 290.000 de tone de lapte şi a importat 208.000 de tone.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰