Scad drastic preţurile apartamentelor sau intră în faliment. Situaţia imobiliarelor în 2024, prin ochii analiştilor
Piaţa imobiliară se clatină. Peste 70% dintre dezvoltatorii din România ar putea intra în insolvență la anul, arată o analiză. Constructorii nu reuşesc să-şi vândă locuinţele, iar de la anul trebuie să achite statului taxe mai mari. Ca să supravieţuiască, firmele vor trebui să taie serios din preţurile apartamentelor. Altfel, riscă falimentul, susţin specialiştii.
De Ingrid Tîrziu la 28.11.2023, 17:47Pentru anul viitor, previziunile de pe piaţa imobiliară nu sunt deloc roz. 7 din 10 dezvoltatori riscă insolvenţa, susţin analiştii.
Adrian Negrescu, analist economic: Sunt dezvoltatori imobiliari cu capacitate financiară redusă, dependenți de cashflow și de dinamica pieței, vulnerabili în fața modificărilor financiare – creșterea taxelor, a costurilor operaționale în general și scăderea cererii de locuințe. Capacitatea lor financiară este grevată, în prezent, și de nivelul creditelor contractate – ale căror costuri au crescut semnificativ.
Preţurile apartamentelor au crescut considerabil în ultimul an
În topul oraşelor cu probleme se numără Capitala, urmată de Cluj, Timişoara şi Constanţa, unde preţurile apartamentelor au crescut considerabil în ultimul an.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Acest bloc ar fi trebuit să fie dat în folosinţă de aproximativ un deceniu, însă din cauza problemelor pe care dezvoltatorul le-a avut este în paragină. Aşa ar putea arăta multe dintre şantierele din Bucureşti începând de anul viitor. Pentru că 2.300 de dezvoltatori imobiliari din aproximativ 3.000, cât are Bucureştiul sunt în risc mare sau foarte mare de insolvenţă.
Dezvoltatorii nu văd problema la această dimensiune
Şi dezvoltatorii confirmă dificultăţile din piaţă, însă nu văd problema la această dimensiune.
Bogdan Ivan, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: Pe măsură ce lucrurile devin mai dificile, să vedem în această industrie să reziste doar cei care au finanţare corespunzătoare, doar firmele mari, doar dezvoltatorii puternici.
Răzvan Stroescu, analist imobiliar: În momentul în care ai investiţie de 5-10 milioane de euro, trebuie să iei în calcul şi astfel de interferenţe în piaţă. Din cei 70%, probabil că un procent va suferi o procedură de insolvenţă, dar nu putem şti în acest moment care este acel procent.
Ce soluţii recomandă analiştii pentru ca dezvoltatorii să supravieţuiască
Pentru a putea supravieţui, dezvoltatorii vor trebui să taie considerabil din preţ, spun analiştii.
Radu Georgescu, analist financiar: Matematic vorbind, ca să avem aceeaşi accesibilitate la credite, ori scad preţurile cu 50%, ori scade IRCC-ul la 2%. IRCC-ul nu are cum să scadă, avem o inflaţie de 8%, deci în următoarele 6 luni o să avem o scădere destul de accentuată a preţurilor.
Asociaţia Dezvoltatorilor îi contrazice pe analiştii financiari.
Bogdan Ivan, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: La locuinţele noi, vă pot spune că nu există posibilitatea, din punct de vedere economic şi tehnic şi economic ca acest lucru să se intample şi anume ca preturile să fie scăzute. Pentru faptul că inflaţia încă este la un nivel inalt, incă vedem preturi ridicate la materiale.
Cei care îşi doresc o locuinţă sunt reticenţi la astfel de investiţii
Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă simt incertitudinea şi sunt reticenţi la investiţii imobiliare.
Bărbat: Nu cred că este un moment potrivit. Mai trebuie să treacă un pic de timp. Probabil, cel puţin jumătate de an, dacă nu mai bine.
Datele arată că nivelul total al tranzacţiilor imobiliare din acest an este cu 14% mai mic decât în 2022. Asistăm la un declin şi pe piaţa europeană. Recent, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Germania şi Austria şi-a anunţat falimentul. Analiştii estimează un decalaj de 6-9 luni până când ne vom confrunta cu o situaţie similară şi în România.